Valpguide

Valpguide

Vilken hundras passar mig?

Visste du att det finns över 350 hundraser? I valet av ny familjemdlem kan det ibland kännas nästan omöjligt att välja rätt ras från ett så brett urval – men det finns en perfekt matchning för dig och din familj. Här får du våra bästa tips gällande vad du ska tänka på när du väljer hundras!

Varför är genetik och den ursprungliga användningen av rasen viktig?

Alla hundars beteende påverkas av genetiken. Därför är det bra att veta om rasens ursprungliga användning eftersom dessa egenskaper kommer att märkas i hundens beteende varje dag. Även om dessa beteenden kan förstärkas eller dämpas med din uppfostran är de en del av hundens gener.

Så väljer du ras – saker att tänka på:

  • Aktivering – Aktivitetsnivån är en av de saker som varierar beroende på rasens genetik. Alla hundar behöver mycket träning och mental stimulans, men vissa raser är mer aktiva arbetshundar och kan lätt bli frustrerade om de inte har tillräckligt med intressanta saker att göra, vilket kan leda till oönskad kreativitet (som att förstöra möbler). Frustration orsakad av brist på motion och aktivering kan också orsaka annat oönskat beteende. Aktiva hundar behöver aktiva ägare!
  • Hälsa – Alla individer kan självklart bli sjuka, oavsett ras. Det finns dock betydande skillnader på hur vanliga hälsoproblem är inom olika raser. Därför är det viktigt att läsa om rasens övergripande hälsa men också kontrollera kullens och familjens hälsa. Att leva med en sjuk hund är både ledsamt och dyrt – så hälsa måste alltid gå före söthet.
  • Sällskap, tävling eller arbete – Letar du efter en löparkompis, familjehund, jaktsällskap eller en hund att utföra sporter med? Fundera noga på varför exakt du vill ha en hund. Var uppmärksam på hur lättdresserad rasen är och dess aktivitetsnivå om du vill ha en hund för agility eller annan träning. Naturligtvis är jaktinstinkt nödvändigt för en jaktkompis, men det är också bra att veta vilken typ av jakt som hunden är uppfödd för att göra.
  • Hundvana – Glada och lättsamma sällskapshundar är ett utmärkt val som första hund. Alla hundar behöver grundläggande motion och uppfostran, men dvissa raser är lättare att hantera. Brist på erfarenhet eller utmaningar relaterade till en ny ras bör inte göra dig alltför orolig. Anmäl dig till en valpkurs så får du en bra start med din valp oavsett din tidigare erfarenhet.
  • Din personlighet – Utöver din erfarenhet spelar även din personlighet in när det gäller att välja rätt ras. Är du lite otålig? Välj en ras som är balanserad och inte särskilt känslig. Om du är tålmodig och håller dig lugn kan du få en perfekt vän i en mer aktiv och tuffare hund.
  • Storlek – Hundens storlek är inte det som avgör om den är lämplig för en mindre lägenhet eller inte – då är ljudkänslighet och aktivitetsnivå viktigare. Den lilla och energiska taxen kan orsaka mer skador och oljud i hyreshuset än en lättsam jättehund. Storleken är dock viktig när du ska tänka på att transportera hunden.
  • Päls – Tänk på hur mycket tid du kan och vill lägga ner för att ta hand om din hunds pälsvård. Det finns många olika pälstyper och de bästa tipsen får du från personer som har erfarenhet av rasen och dess skötsel. Du är också varmt välkommen till våra butiker och trim för rådfrågning!

Mer om stora hundraser

Att resa med en stor hund kan vara lite svårare – icke att förglömma att du behöver en större bil också. En stor hund äter naturligtvis mer, och vissa veterinärkostnader ökar baserat åpå hundens vikt. Å andra sidan är många stora hundar lugna och skäller inte så mycket. Många ägare känner sig också trygga i sällskap av en större hund och att kela med en snäll jätte kan vara hur mysigt som helst!

Mer om små hundraser

Stora personligheter kan komma i små förpackningar. Små hundar kräver träning och aktivering samt grundläggande lydnadsträning precis som stora hundar. Det är sant att små hundar äter mindre, men de behöver också gå till veterinären då och då. Att leva med en hund kostar pengar oavsett storlek.

Vanligtvis är små hundar lättare att ta med, både transportmässigt men också att café- och restaurangägare tenderar att vara mer benägna att välkomna små vänner. Många små hundar kan vara energiska och temperamentsfulla, så man ska inte ta för givet att en mindre hund innebär mindre jobb.

Sist men inte minst…

När du har hittat den hundras du tror passar dig bäst är det klokt att läsa på om den hos SKK och rasklubbar, kontakta seriösa uppfödare, prata med hundägare eller besöka någon hundmässa.  Att samla in så mycket information som möjligt är viktigt så att du kan göra det bästa valet för dig.

Egentligen har din väg till den perfekta hundägaren redan börjat! Du har läst den här artikeln vilket innebär att du tar dig tid att på allvar tänka igenom vilken hund som passar dig bäst. Du är alltid välkommen att prata med oss i någon av våra butiker och be om råd redan innan du välkomnat din nya familjemedlem. Hoppas vi ses snart!