Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Cocker spaniel

Den här glada, kompakta jaktkompisen har fått sitt namn från att man förr använde den till att stöta morkulla (woodcock på engelska). Precis som med de flesta jakthundar är det även hos en cocker spaniel skillnad mellan hundar som används till jakt och hundar som används till utställning. Men båda typerna av cocker spaniel är gladlynta och har en svans som ständigt viftar i glädje, något som många människor förälskat sig i. Här har vi samlat massor av fakta om den populära hundrasen cocker spaniel!

Lite fakta om cocker spaniel

 • Ursprung: Storbritannien

 • Vikt: 13-14,5 kg

 • Mankhöjd: Hanhundar 39–41 cm, tikar 38–39 cm

 • Fysiska egenskaper: Glad, kompakt och sportig, där utställningstypen är en kraftigare och tyngre version av sin arbetande motsvarighet

 • Mentalitet: Av glad natur med ständigt viftande svans, milda och tillgiven men ändå full av liv och sprudlande glädje

 • Aktivitetsnivå: Medelhög

Cocker spanielns ursprung

Som du förmodligen hör på namnet kommer hundrasen engelsk cocker spaniel från England. Först användes cocker spanieln för morkullejakt (woodcock på engelska), och det var härifrån den fick namnet "cocking spaniel". Det var runt 1900-talet som hundrasen började se ut som dagens cocker spaniel, och på 1930-talet började även dagens pälsfärger att förekomma. Visste du också att cocker spaniel anses vara en av de äldsta spanielraserna? Den kan nämligen spåras ända tillbaka till 1300-talet i spanien.

För vem passar cocker spaniel bäst?

Cocker spaniel är den perfekta familjemedlemmen för den aktiva familjen. Eftersom de historiskt har haft ett speciellt samarbete tillsammans med sina förare under jakten, uppskattar de att arbeta ihop med sina människor. Cocker spanieln används fortfarande till jakt, men även till andra hundsporter. Rasen cocker spaniel syns ofta i lydnad, agility och spårning. Livet med en cocker spaniel är inte sällan fullt av kärlek och närhet, de lämnar inte gärna din sida. Pälsvården kräver en viss expertis, men om du vill lära dig, går den att hantera på egen hand. En cocker spaniel tycker om att ha sällskap, att samarbeta och att göra saker tillsammans.

Så mycket väger en cocker spaniel

En cocker spaniel är en medelstor hund. Hanhundarna är 39–41 cm i mankhöjd medan tikarna mäter 38–39 cm. Ofta väger en cocker spaniel mellan 13 och 15 kg.

Så ser en cocker spaniel ut

Cocker spaniel är en medelstor hund som är kompakt och kraftigt byggd men med ett vackert och milt utseende. En Cocker spaniel kan ha flera olika färger, som svart, röd, gyllene, liver, svart och tan. Alla färger kan förekomma som tvåfärgade eller trefärgade med vitt eller med varandra. Pälsen hos en cocker spaniel är silkesaktig och slät. Fanorna (längre päls) är rikliga på frambenen, kroppen och på bakbenen ovanför hasen.

Hur är en cocker spaniel?

Att rasen cocker spaniel genom historien arbetat nära tillsammans med sina förare finns i dem än idag. De har ett stort behov av fysisk närhet och kommer alltid att vilja vara nära dig. En cocker spaniel är snabblärd, vänlig, livlig och lekfull, men låt inte det där söta ansiktet lura dig, den kan vara rätt envis.

Så mycket motion behöver en cocker spaniel

Cocker spaniel är en aktiv hundras som bland annat används för jakt. Det innebär att en cocker spaniel behöver mycket motion och den är den perfekta följeslagaren för en aktiv ägare. Cocker spaniels syns ofta i hundsporter som lydnad, agility och spårning. Om detta inte är något för dig rekommenderar vi långa promenader i skogen med din cocker spaniel, en härliga lekstunder i parker med mycket spring och lek. Med andra ord kommer din cocker spaniel behöva mer fysisk stimulans än bara de vanliga dagliga promenaderna.

Cocker spaniel som familjehund

En cocker spaniel brukar vara tillgiven och mild men ändå full av liv och glädje. De brukar vilja vara nära sin ägare och ett liv med en cocker spaniel kommer vara fyllt av kärlek. De här egenskaperna gör cocker spanieln till en fin familjehund. Det är dock viktigt att komma ihåg att cocker spanieln avlades fram för jakt och är därmed en hundras som kräver ganska mycket motion. Det är viktigt att du har tid att motionera din cocker spaniel en hel del, även om du har småbarn som också kräver mycket tid. Det är även alltid du som vuxen som har ansvar över familjens cocker spaniel, inte barnen, och vi rekommenderar inte att du lämnar din cocker spaniel ensam med yngre barn.

Cocker spaniel som första hund

Cocker spaniels är kända för att vara snabblärda, vänliga och lekfulla - perfekt för ägare som inte har haft en hund tidigare. Men låt inte cocker spanielns sockersöta yttre lura dig, de kan vara väldig envisa på insidan. Något annat som gör en cocker spaniel till en trevlig första hund är att den har ett stort behov av fysisk närhet och kommer alltid vilja vara nära dig. Vi rekommenderar dock att du läser på om hundrasen cocker spaniel för att vara säker på rasen är något för dig. Cocker spaniel är trots allt en jakthund och den kräver en hel del motion för att vara en trygg och glad vovve.

Cocker spaniel-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en bedårande liten cocker spaniel-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din cocker spaniel-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en cocker spaniel

En cocker spaniel kräver en del pälsvård och behöver trimmas ungefär varannan månad. Detta bör göras av en kunnig person eller så får uppfödaren visa dig hur du ska göra. Klorna, pälsen runt tassarna och pälsen runt hörselgången bör trimmas något oftare. Du kommer även behöva kamma och borsta din cocker spaniel någon gång i veckan. För enklare pälsvård rekommenderar vi att du badar din cocker spaniel regelbundet och fönar hunden torr.

Vanliga sjukdomar för en cocker spaniel

Cocker spaniel är en relativt frisk ras. Det finns hälsoprogram att beakta i avel, för höftledsdysplasi och ögonsjukdomar, för att säkerställa att dessa inte sprids inom rasen. Förväntad livslängd för en cocker spaniel är över 12 år.

5 snabba om engelsk cocker spaniel

 • Av glad natur med ständigt viftande svans
 • Tycker om att ha sällskap och göra saker tillsammans
 • Medelhög aktivitetsnivå
 • Förväntad livslängd är över 12 år
 • Snabblärda och lekfulla - kan vara envisa

Vanliga frågor om cocker spaniel

Vad ska jag tänka på innan jag köper en cocker spaniel-valp?

Cocker spaniel-valpar är ganska populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din cocker spaniel-valp eftersom uppfödare ofta fokuserar på olika karaktärsdrag, vissa fokuserar mer på jakttypen, medan andra fokuserar på utställningstypen. Säkerställ också att säljaren är en seriös uppfödare och att de satt ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en cocker spaniel-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Är cocker spaniel allergivänlig?

Cocker spaniel anses inte vara en hypoallergen eller allergivänlig ras. Även fast cocker spaniel inte har dubbel päls så ger den fortfarande ifrån sig hudceller vilket är en vanlig källa till allergi hos människor.

Vilka olika typer av spaniels finns det?

En spaniel är en typ av fågelhund som traditionellt sett användes som jaktkamrat. Spaniel är med andra ord ett övergripande namn för att sammanfatta flera olika raser. Definitionen av ordet spaniel är en hund med slokande öron och lång, silkeslen päls. Exempel på spaniels är engelsk cocker spaniel, amerikansk cocker spaniel, engelsk springer spaniel och cavalier king charles spaniel.

Vad är skillnaden mellan engelsk cocker spaniel och amerikansk cocker spaniel?

Amerikansk cocker spaniel har ett gemensamt ursprung med engelsk cocker spaniel, och det var inte förrän 1945 som cocker spanieln delades upp i två raser - engelsk cocker spaniel och amerikansk cocker spaniel. Amerikansk cocker spaniel är lite mindre än en engelsk cocker spaniel som är kraftigare byggd. Engelsk cocker spaniel har ett kvadratiskt nosparti medan en amerikansk cocker spaniel har ett brett och djupt. Amerikansk cocker spaniel har även en fylligare päls än engelsk cocker spaniel.

Vad är en jakt cocker spaniel?

Vissa uppfödare inriktar främst sitt avelsarbete på cocker spanielns jaktegenskaper, medan andra uppfödare fokuserar mindre på detta.. En cocker spaniel som blivit framavlad på sina jaktegenskaper kan i folkmun ibland kallas jakt cocker spaniel.

Finns det brun cocker spaniel eller svart cocker spaniel?

En cocker spaniel kan ha flera olika färger, som svart, röd, gyllene, liver, svart och tan. Alla färger kan förekomma som tvåfärgade eller trefärgade med vitt eller med varandra.

Hur mycket fäller en cocker spaniel?

En välskött cocker spaniel fäller inte särskilt mycket, men hundrasen behöver en hel del pälsvård för att uppnå detta. En cocker spaniel behöver trimmas ungefär varannan månad av en hundfrisör och du som ägare behöver kamma och borsta din cocker spaniel någon gång i veckan.

Vad är skillnaden mellan cocker spaniel och springer spaniel?

Cocker spaniel och springer spaniel är två olika hundraser som dock kan uppfattas någorlunda lika till utseendet. Cocker spanieln är dock mindre än springer spanieln och deras pälstyper och pälsfärger skiljer sig åt.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?