Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Beagle

En gammal ras, som omnämns första gången på 1400-talet. En beagle är en lojal och djärv jaktkompis. Fortfarande idag används beagle flitigt inom jakt eftersom den har ett otroligt luktsinne och en fantastisk arbetsvilja. Rasen är fortfarande en av de mest internationellt populära. Upptäck massvis med spännande fakta om hundrasen beagle här!

Lite fakta om beagle:

 • Ursprung: Storbritannien

 • Vikt: 10-15 kg

 • Mankhöjd: 33-40 cm

 • Fysiska egenskaper: En robust, kompakt byggd hund, ger intryck av att vara kraftfull utan att vara grov

 • Mentalitet: Alert, intelligent och med jämnt humör. Vänlig och visar ingen aggression eller blygsel

 • Aktivitetsnivå: Medelhög

Beagles ursprung

Beagle anses komma från England och första gången hundrasen nämns är på 1400-talet. Beagle användes främst till drevjakt och så kallad beagling, vilket innebär att jägarna följer sina hundar till fots under jakten. 1953 bildades Svenska Beagleklubben och idag är beagle inte bara en fantastisk jakthund utan även en populär sällskapshund om den aktiveras på rätt sätt och får utlopp för sin arbetsvilja.

För vem passar beagle bäst?

En beagle är en uttalad spårhund som är avlad för drevjakt på hare. De passar bäst för ägare med jaktintresse eftersom de har djupa jaktinstinkter som kan vara överväldigande för en oerfaren ägare. Utanför jaktsäsongen kan du engagera din beagle i hundsporter som komplement, till exempel spår, agility och lydnad. En beagle kan vara ganska envis och behöver en tålmodig och fast uppfostran för att vara en trygg kamrat. Så länge din beagle får utlopp för sin arbetsvilja och aktiveras passar den utmärkt som familjehund.

Så mycket väger en beagle

En beagle väger 10–15 kg och önskvärd lägsta mankhöjd för en beagle är 33 cm, medan önskvärd maxhöjd är 40 cm.

Så ser en beagle ut

Pälsen hos en beagle är kort, tät och väderbeständig och rasen beagle förekommer i ett antal olika färgkombinationer: trefärgad (svart, tan och vit); blue, vit och tan; vit med grävlingsfärgade fläckar (badger pied); vit med harfärgade fläckar (hare pied); vit med blekgula fläckar (lemon pied); citrongul med vita markeringar; röd med vita markeringar; tan med vita markeringar; svart med vita markeringar; enfärgad vit. Förutom helvitt kan även färgerna förekomma som skimmelteckning.

Hur är en beagle?

En beagle är djärv, väldigt aktiv, uthållig och beslutsam. De är vänliga och livliga jakthundar. Eftersom de har ett så bra luktsinne är de också benägna att följa sin nos, vilket gör dem ganska rymningsbenägna. Beagle är en ras som samarbetar med sin förare under jaktpassen och kan också vara ganska klängiga på sina människor när de är lediga. En beagle skapar sina egna regler och lekar och rasen är därför ökänd för att vara riktigt busig.

Hur mycket motion behöver en beagle?

Beagle är en uttalad spårhund med en medelhög aktivitetsnivå. Den behöver få utlopp för sin arbetsvilja, exempelvis genom hundsporter som spår, agility och lydnad. Är du inte intresserad av hundsporter kan du ta med din beagle på långa skogspromenader, vandringar eller löpturer, så att din beagle får använda både kropp och nos. Hundrasen beagle har ett fantastiskt luktsinne och följer gärna sin nos, vilket gör beaglen något rymningsbenägen. Detta är ännu en bra anledning till att ge din beagle mycket motion så att den blir trött och mer villig att ta det lugnt.

Pälsvård för en beagle

Söker du en hundras som inte kräver särskilt mycket pälsvård är beagle ett bra alternativ. En beagle har en lättskött, kort päls som bara behöver borstas ett par gånger i veckan för att bli av med lösa hår. Beagle är också en hundras som är lite känd för att älska att rulla sig i mindre välluktade material. Tur att en beagle är ganska lätt att bada!

Beagle som familjehund

Beagle är en av världens mest populära hundraser, och många väljer att ha sin beagle som sällskaps- eller familjehund. En beagle är vänlig och intelligent med ett glatt humör och brukar inte visa någon aggression eller blygsel, vilket är fina egenskaper för en familjehund. Kom dock ihåg att en beagle är en jakthund i grunden och behöver därför en del motion och mental stimulans för att vara lycklig, vilket du som ägare måste ha tid för även om du har en familj med barn.

Beagle som första hund

En beagle kan vara en ganska envis hundras som behöver en fast uppfostran och en tålmodig ägare för att utvecklas till en trygg kompis. Rasen är ökänd för att vara riktigt busig och skapar gärna sina egna regler och lekar. Beagle har även ett fantastiskt luktsinne och följer gärna sin nos vilket kan göra beageln till en liten rymmare. Detta säger inte att en beagle inte är en bra första hund, men den kräver en ägare som gärna lägger mycket tid på uppfostran. En bra uppfostrad beagle är en fantastisk sällskapshund som ger mycket tillbaka till sin ägare!

Beagle-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en alert liten beagle-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din beagle-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Vanliga sjukdomar för en beagle

Beagle är en av de friskare raserna. Vissa åkommor förekommer i låg frekvens: sköldkörtelproblem, diskbråck, epilepsi, aseptisk meningit och höftledsdysplasi.

5 snabba om beagle

 • Alert, intelligent och med jämnt humör
 • Har djupa jaktinstinkter som kan vara överväldigande för en oerfaren ägare
 • Utmärkt familjehund med en tålmodig och fast uppfostran
 • Ökänd för att vara en busig ras som skapar sina egna regler och lekar
 • Väldigt bra luktsinne och följer gärna nosen

Vanliga frågor om beagle

Vad ska jag tänka på innan jag köper en beagle-valp?

Beagle-valpar kan vara populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din beagle-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Rasen beagle är avlad för drevjakt och behöver få utlopp för sin arbetsvilja och aktiveras för att bli en bra familjehund. Säkerställ också att säljaren är en seriös beagle-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en beagle-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Är beagle allergivänlig?

Beagle har kort päls och fäller en hel del, vilket kan vara besvärligt för människor med pälsallergi.

Är beagle en bra familjehund?

En beagle fungerar bra som familjehund så länge den erbjuds tillräckligt med motion och underhållning. Beagle är en hundras som samarbetar med sin ägare när den arbetar, vilket innebär att den kan vara ganska klängig på sin människa även på fritiden. Beageln är även ökänd för sin busiga personlighet, och älskar att komma på egna regler och lekar.

Kan man ha en beagle utan att jaga?

Beagle är en hundras som egentligen passar bäst för jaktintresserade ägare, eftersom rasen har en naturligt stark jaktinstinkt. Tänk på att beagelns jaktinstinkt kan bli överväldigande för oerfarna ägare. Om du inte planerar att använda din beagle för jakt rekommenderar vi att du provar på hundsporter med beageln istället, som exempelvis spår, agility eller lydnad.

Hur många år lever en beagle?

En beagle blir ungefär 12–15 år gammal.

Hur mycket kostar en beagle?

En beagle kostar ungefär 10 000–20 000 kr, beroende på uppfödare, stamtavla och hundens ålder.

Vilken hundras är Snobben?

Snobben är självklart en beagle! Visste du dessutom att Björnligan i Kalle Anka heter "the Beagle Boys" på engelska?

Var hittar jag en beagle till salu?

Om du funderar på att köpa en beagle rekommenderar vi att du vänder dig till en beagle-uppfödare, alternativt att du kontaktar ett hundhem för att se om de har en beagle som behöver ett nytt hem.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?