Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Dobermann

Dobermann, som fått namnet efter sin ursprungliga uppfödare, är en alert och mycket beskyddande bruks- och sällskapshund. Även om dobermann från början kallades för ”slaktarens hund” har den en ansedd historik som både vakt- och polishund. Här har vi samlat massor av fakta om den vänliga hundrasen dobermann!

Lite fakta om dobermann

 • Ursprung: Tyskland

 • Vikt: 32-45 kg

 • Mankhöjd: 63-72 cm

 • Fysiska egenskaper: Medelstor, stark och muskulöst byggd. Stolt hållning som kombinerar kraft med elegans och uttrycker beslutsamhet

 • Mentalitet: Vänlig och lugn, väldigt trogen sin familj. Medeltemperament och medelskärpa

 • Aktivitetsnivå: Medelhög

Dobermanns ursprung

Rasen dobermann har fått sitt namn efter den tyska skatteindrivaren och hundfångaren Friedrich Louis Dobermann. Han behövde en vakthund som kunde hjälpa honom i jobbet när han knackade dörr för att driva in skattepengar. Det sägs att han började med att korsa en schäfer med en pinscher och därefter fortsatte rasen att utvecklas tills den såg ut som dagens dobermann. De hundar man tror har korsats för att få fram dobermann är rottweiler, tysk schäferhund, tysk pinscher, weimaraner, jakt- och vinthundar. Under första och andra världskriget fick dobermann sitt genombrott som polis- och militärhund, men idag är dobermann en omtyckt sällskapshund, känd för att vara vänlig och lugn och trogen sin familj.

För vem passar dobermann bäst?

Eftersom dobermann är en bruksras behöver den en ägare som har tid och intresse för att tillfredsställa dess behov av att arbeta. Rasen är mångsidig och passar för alla typer av brukssporter, särskilt IPO där hunden testas i spår, lydnad och skydd. Dobermann är en smart hund som kan hitta på egna aktiviteter och sysselsättningar om den inte blir tillräckligt stimulerad. Rasen kräver en engagerad och aktiv livsstil.

Så mycket väger en dobermann

En dobermann-hane väger mellan 40 och 45 kg och tiken 32–25 kg. Mankhöjden för dobermann-hanar är 68–72 cm, medan tikarna ofta mäter 63–68 cm.

Så ser en dobermann ut

Dobermann är en medelstor och muskulös hund med eleganta linjer och stolt hållning. Pälsen på en dobermann är kort, hård och tät. Den är åtliggande, mjuk och är jämnt fördelad över hela kroppen. Dobermann föds upp i två olika färgställningar: svart eller brun med roströd, och tydligt definierade tan-tecken.

Hur är en dobermann?

En dobermann är lätt att träna och tycker om att arbeta – den är både arbetsvillig och modig. En dobermann är vänlig och lugn av naturen och är väldigt trogen sin familj. Medeltemperament och medelskärpa föredras, vilket innebär att hunden bör ha en medelhög irritationströskel och god kontakt med sin ägare. Dobermann behöver vara självsäker, orädd och anpassningsbar för att passa in i sociala miljöer.

Så mycket motion behöver en dobermann

Dobermann är en bruksras som behöver en ägare som har både tid och intresse för att tillgodose rasens behov av att arbeta. Om din dobermann inte blir tillräckligt stimulerad kan den börja hitta på egna aktiviteter och sysselsättningar som kanske inte alltid uppskattas. Träning i form av lydnadsträning, agility eller andra hundsporter är bra för att stimulera en dobermanns intellekt. Om du ska ha en dobermann behöver du med andra ord ha en engagerad och aktiv livsstil.

Dobermann som familjehund

Dobermann är känd för att vara en vänlig och lugn hundras som är väldigt trogen sin familj. Den är anpassningsbar och passar in i sociala miljöer vilket gör den till en trevlig familjehund. Som med alla hundraser är det viktigt att introducera en dobermann till barn och andra husdjur tidigt och på ett positivt sätt. Med korrekt träning och socialisering kan en dobermann bli vänlig och lekfull med barn och andra husdjur. Kom dock ihåg att hundar aldrig ska lämnas ensam med småbarn och att det är du som vuxen som har ansvar för att ta hand om uppfostra er dobermann.

Dobermann som första hund

Dobermann kan vara en lite klurig hundras för ägare på nyböjarnivå. Dobermann är en intelligent hundras som kräver mycket mental stimulans och träning för att hålla sig glad och hälsosam. Den behöver också mycket motion och utrymme att springa och leka. Detta kan vara en utmaning för nya hundägare som kanske inte har erfarenhet av att hantera en hund med så mycket energi och krav på uppmärksamhet. Sedan är det också viktigt att komma ihåg att alla hundar är individer, och det går inte att veta säkert hur just din dobermann kommer vara. Läs på mycket om hundrasen dobermann innan du köper en, och fundera på om den passar din personliga livsstil.

Dobermann-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en söt liten dobermann-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din dobermann-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en dobermann

Dobermann har en kort, slät päls utan underull vilket gör den mycket lättskött. Oftast räcker det med att du badar din dobermann någon gång ibland.

Vanliga sjukdomar för en dobermann

Höftledsdysplasi och ögonsjukdom förekommer inom dobermann-rasen. Mer allvarliga åkommor som finns i dobermann-rasen är hjärtfel och wobbler (instabilitet mellan halskotor). Andra åkommor är hud- och ledproblem.

5 snabba om dobermann

 • Bruksras som kräven en engagerad och aktiv livsstil
 • Vänlig och lugn av naturen och trogen sin familj
 • Medeltemperament och medelskärpa
 • Smart hundras som hittar på egna aktiviteter om den är uttråkad
 • Passar för alla typer av brukssporter

Vanliga frågor om dobermann

Vad ska jag tänka på innan jag köper en dobermann-valp?

Det är viktigt att du gör research innan du köper din dobermann-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Dobermann är en alert och mycket beskyddande bruks- och sällskapshund som behöver en ägare som har tid och intresse för att tillfredsställa dess behov av att arbeta. Säkerställ också att säljaren är en seriös dobermann-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en dobermann-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Är dobermann en bra familjehund?

En dobermann är snäll och lugn av naturen, och är sin familj djupt trogen. I egenskap av familjehund bryr de sig väldigt mycket om barn, och så länge de får den stimulans de behöver kan de leva ett lugnt och lyckligt familjeliv. Gör alltid ordentligt med research för att vara säker på att ni kan ge er dobermann den livsstil som den behöver.

Dobermann eller dobermann pinscher?

Tidigare kallades dobermann för dobermann pinscher, men namnet har nu ändrats till bara dobermann eftersom man inte anser att rasen har någon koppling till pinschern. Men raserna tillhör samma rasgrupp, det vill säga grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?