Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Welsh corgi pembroke

Denna ras har Drottning Elizabeth II att tacka för sitt kändisskap. En welsh corgi pembroke är ett glatt och tillgivet tillskott i vilken familj som helst. Här berättar vi mer om intelligenta, arbetsvilliga och glada welsh corgi pembroke!

Lite fakta om welsh corgi pembroke

 • Ursprung: Storbritannien

 • Vikt: 9-11 kg

 • Mankhöjd: 25-30 cm

 • Fysiska egenskaper: Korta ben, stark, robust byggd, alert och aktiv, ger intryck av att vara mycket kraft i en liten kropp

 • Mentalitet: Arbetsvillig även under tuffa förhållanden. Utåtriktad och snäll, aldrig nervös eller aggressiv

 • Aktivitetsnivå: Medel

Welsh corgi pembrokes ursprung

Welsh corgi pembroke må vara lik rasen welsh corgi cardigan, men faktum är att de är två helt skilda raser. Dock är man rätt säker på att de delar ett gemensamt förflutet. Welsh corgi pembroke kommer från Wales, där den användes som vallhund, jakthund, vakthund och sällskapshund för barnen. 1934 erkändes welsh corgi pembroke som en egen hundras och idag är den en mycket omtyckt sällskapshund i många familjer. Kanske är welsh corgi pembroke mest känd för att vara hundrasen som älskades av Drottning Elizabeth II, som ägde mer än 30 welsh corgi pembrokes under sin regeringstid.

För vem passar welsh corgi pembroke bäst?

Welsh corgi pembroke har ett arv som vallhund och är uppmärksam, glad och lättlärd. Numer är de främst sällskapshundar, men welsh corgi pembroke gillar att vara aktiva och att få använda sin intelligens – detta löser ni enkelt med hundsporter som lydnad, agility eller spår. En welsh corgi pembroke behöver ett tydligt ledarskap och vägledning, särskilt under sitt första år, lyckas du med detta får du en lojal, lättsam och glad vän för livet.

Så mycket väger en welsh corgi pembroke

En welsh corgi pembroke-hane väger ca 10-12 kg, medan en welsh corgi pembroke-tik väger ca 9-11 kg. Mankhöjd är cirka 25-30 cm för både hanar och tikar. 

Så ser pälsen ut på en welsh corgi pembroke

Pälsen hos en welsh corgi pembroke är medellång och rak med en tät underull. Den är varken mjuk, vågig eller sträv. Welsh corgi pembroke förekommer i olika färger: röd, sobel, fawn eller svart med tan-teckning– med eller utan vita tecken.

Hur är en welsh corgi pembroke?

Welsh corgi pembroke är en utåtriktad, vänlig och glad hundras. De ska vara stadiga i humöret, aldrig nervösa eller aggressiva. I egenskap av gammal vakthund kan den ha viss vaktinstinkt.

Så mycket motion behöver en welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en arbetsvillig liten vallhund som gillar att vara aktiv och få använda sin intelligens. Även fast en welsh corgi pembroke inte behöver fullt så mycket motion som vissa andra vallhundar, så är det viktigt att utmana sin welsh corgi pembroke både fysiskt och mentalt. Varför inte testa lite hundsporter med din welsh corgi pembroke? En welsh corgi pembroke brukar prestera bra i bland annat spår, agility och lydnad! Är hundsporter inget för dig rekommenderar vi att du tar långa promenader med din welsh corgi pembroke, eller utmanar den med kluriga aktivitetsspel. Är din welsh corgi pembroke tillräckligt stimulerad kommer du ha en glad, vänlig och lojal kompis genom livet!

Welsh corgi pembroke som familjehund

Welsh corgi pembroke är en vänlig, glad och utåtriktad hundras som brukar passa bra som familjehund. Den har ett stadigt humör och ska inte vara nervös eller aggressiv, vilket är bra egenskaper för familjehundar. Eftersom welsh corgi pembroke är en typ av vallhund kräver den en del motion, och det är viktigt att ni har tid att utmana er welsh corgi pembroke både fysiskt och mentalt. En understimulerad welsh corgi pembroke kan nämligen låta vallningsinstinkterna ta över. Kom också ihåg att det alltid är de vuxna i familjen som har ansvar över hunden, även om det var barnen som ville skaffa en welsh corgi pembroke-valp. Det rekommenderas heller inte att man lämnar yngre barn ensamma med en hund, även om det är en vänlig och stabil hundras som welsh corgi pembroke.

Welsh corgi pembroke som första hund

Welsh corgi pembroke brukar fungera bra som första hund för nybörjare, men den har en del egenskaper som förstagångsägare kan behöva ta i beaktning. Överlag är welsh corgi pembroke en intelligent, vänlig och glad hundras. I egenskap av vallhund är den mycket arbetsvillig och behöver utmanas både mentalt och fysiskt. Som nybörjare kommer du behöva se till att vallningsinstinkterna hos din welsh corgi pembroke inte tar över, och de gör du genom att aktivera hunden ordentligt med olika typer av aktiviteter som exempelvis hundsporter, långa promenader eller aktivitetsspel. Vi rekommenderar att du läser på ordentligt om hundrasen welsh corgi pembroke innan du bestämmer dig för att köpa en corgi-valp, så du är säkert på att hundrasen passar din personlighet och vardag.

Pälsvård för en welsh corgi pembroke

En welsh corgi pembroke kräver ingen speciell pälsvård. Den fäller ca 2 gånger per år och då behöver du kamma ur underullen.

Vanliga sjukdomar för en welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är i allmänhet en frisk ras utan några kända rassjukdomar

5 snabba om welsh corgi pembroke

 • Utåtriktad och snäll sällskapshund
 • Arbetsvillig, även under tuffa förhållanden
 • Gillar att vara aktiv och använda sin intelligens
 • Behöver tydligt ledarskap under sitt första år
 • Frisk ras utan några kända rassjukdomar

Vanliga frågor om welsh corgi pembroke

Vad ska jag tänka på innan jag köper en welsh corgi pembroke-valp?

Welsh corgi pembroke-valpar är väldigt populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din welsh corgi pembroke-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Welsh corgi pembroke är en utåtriktad och snäll sällskapshund, men den behöver ett tydligt ledarskap och vägledning, särskilt som valp under sitt första år. Säkerställ också att welsh corgi pembroke-säljaren är en seriös uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en welsh corgi pembroke-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Welsh corgi cardigan eller welsh corgi pembroke?

Även om welsh corgi cardigan och welsh corgi pembroke kan se lika ut och har liknande namn, så finns det vissa rasspecifika skillnader. Det är skillnad på deras päls, öron och svans och även kroppsform. Den grundläggande skillnaden ligger i deras arv, där cardigan är mer av en vallhund medan pembroke är en sällskapshund. Korsningar mellan raserna var vanligt fram till början av 1900-talet, då man delade upp raserna till två separata.

Är welsh corgi pembroke en skällig hundras?

Welsh corgi pembroke är inte känd för att vara en skällig hundras, och precis som många andra hundraser är vissa indvider mer skälliga än andra. Se till att socialisera och miljöträna din welsh corgi pembroke om du är orolig över att få en skällig hund.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?