Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Fransk bulldog

Rasen fransk bulldog formades i de populära Pariskvarteren under åren kring 1880 och blev snabbt den sociala och härliga sällskapshund som vi känner och älskar idag. Upptäck massor av fakta om den lekfulla, omtyckta och speciella hundrasen fransk bulldog här!

Lite fakta om fransk bulldog

 • Ursprung: Frankrike

 • Vikt: 8-14 kg

 • Mankhöjd: 24-35 cm

 • Fysiska egenskaper: Kraftfull för sin lilla storlek, kort, satt, kompakt i alla proportioner, slät päls, trubbig nos, uppstående öron och en naturligt kort svans

 • Mentalitet: En social, pigg, lekfull, uppmärksamhetskrävande och tillgiven sällskapshund

 • Aktivitetsnivå: Medellåg

Fransk bulldogs ursprung

Precis som namnet antyder kommer hundrasen fransk bulldog från Frankrike. Den utvecklades i de populära Pariskvarteren ca 1880 av entusiastiska uppfödare. Med sitt gulliga yttre blev den franska bulldogen snabbt populär i konstnärliga kretsar och hos soceititen, och den första rasklubben grundades 1880 i Paris. Det tog ytterligare nio år innan den Franska Kennelklubben erkända fransk bulldog som ras, och i Sverige registrerades den första franska bulldogen år 1913. Idag är fransk bulldog, frallan, en omåttligt populär hundras och en utpräglad sällskapshund.

För vem passar fransk bulldog bäst?

Fransk bulldog är en utpräglad sällskapshund. De tycker om att hänga med på äventyr av alla de slag tillsammans med sin familj. Som ägare till en fransk bulldog måste man vara uppmärksam på att den kan ha vissa hälsoproblem. Om din franska bulldog har andningssvårigheter måste du tänka på det när ni motionerar och när det är varmt ute eftersom den kan ha problem med att reglera sin kroppstemperatur. Både rynkorna i ansiktet och öronen måste rengöras regelbundet.

Så mycket väger en fransk bulldog

En fransk bulldog-hane väger cirka 9–14 kg medan tikarna ofta väger runt 8–13 kg. En vuxen fransk bulldog-hane mäter 27–35 cm i mankhöjd och tiken 24–32 cm.

Så ser en fransk bulldog ut

Fransk bulldogg är en hundras med kraftig benstomme, där huvudet är kort, kvadratiskt och rynkigt. Ansiktet är trubbigt och öronen uppstående, något som även kallas fladdermusöron. Ögonen ska vara relativt stora och sitta brett isär. Pälsen hos en fransk bulldog är slät, tät, glänsande och mjuk, utan underull. De färger som ingår i rasstandarden för fransk bulldog är fawn och brindle, med eller utan vita fläckar. En brindle fransk bulldog går i svart. Det förekommer andra färger, som till exempel grå, men de ingår inte i rasstandarden för fransk bulldog.

Hur är en fransk bulldog?

En fransk bulldog har många härliga egenskaper, den är social, pigg, lekfull, uppmärksamhetskrävande och tillgiven. Att uppfostra en fransk bulldogg är en härlig upplevelse så länge man har intresset och engagemanget. Även om fransk bulldog är en utpräglad sällskapshund, som saknar egenskaperna hos en bruksras, behöver de ändå uppfostran och träning. Precis som alla hundar, behöver de tillräckligt med motion och mental stimulans för att leva ett lyckligt liv.

Så mycket motion behöver en fransk bulldog

Fransk bulldog är en liten hundras som inte kräver lika mycket motion som större hundraser. Den är dessutom en trubbnosig ras som kan få problem med andningssvårigheter, vilket är något du behöver hålla koll på när du motionerar en fransk bulldog när det är varmt ute. Med andra ord är en fransk bulldog ingen hundras du är ute och springer långa löprundor med, men precis som alla andra hundar behöver även en fransk bulldog tillräckligt med motion och mental stimulans för att vara en lycklig hund.

Fransk bulldog som familjehund

Fransk bulldog är en hundras som är social, lekfull, tillgiven och uppmärksamhetskrävande vilket är bra egenskaper för en familjehund. Den kräver heller inte lika mycket motion som andra hundraser vilket brukar passa bra för barnfamiljer som kanske har begränsat med tid. Även om fransk bulldog är en utpräglad sällskapshund som saknar exempelvis brukshundsinstinkter, så kommer du fortfarande behöva uppfostra och träna din franska bulldog ordentligt. Kom även ihåg att det är du som vuxen som har ansvar över familjens fransk bulldog, inte barnen. Vi rekommenderar inte heller att lämna yngre barn ensamma med hund, även fast det är en mindre hundras som fransk bulldog.

Fransk bulldog som första hund

Fransk bulldog brukar vara en härlig första hund för nybörjarägare. En fransk bulldog är generellt sett tillgiven, lekfull och relativt lättskött, vilket gör den till en bra följeslagare för människor som aldrig haft en hund tidigare. Det är dock viktigt att notera att franska bulldogar kan ha vissa hälsoproblem på grund av sin platta ansiktsform, vilket kan orsaka andningsproblem och överhettning i varma klimat. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på hur din franska bulldog mår och att du är beredd på eventuell veterinärvård om problem skulle uppstå. Läs på ordentligt om hundrasen fransk bulldog innan du köper en valp, och fundera på om riskerna med hundrasen är något som du kan se förbi. Fransk bulldog är annars en fin sällskapshund som säkerligen kommer bjuda på många härliga stunder!

Fransk bulldog-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en charmig liten fransk bulldog-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din fransk bulldog-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en fransk bulldog

En fransk bulldog kräver minimal pälsvård - perfekt för dig som inte gärna vill behöva borsta och kamma din hund varje dag. Det är dock viktigt att du torkar rynkorna i ansiktet på din franska bulldog regelbundet, samt att du sköter om öronen och ser till att de är rena.

Vanliga sjukdomar hos en fransk bulldog

Fransk bulldog är en högriskras vad gäller åkommor och de har ofta problem med andningen. Fransk bulldog är en brakycefal ras, det vill säga att den har en förkortad skalle och nos och/eller trånga näsborrar vilket påverkar dess andningsförmåga och även förmågan att reglera temperatur. Den korta skallen och nosen tillsammans med utstående ögon, gör att den också har större risk för ögonproblem. Även hudproblem och allergier är vanligt hos fransk bulldog. Det förekommer också problem som drabbar skelett och leder, såsom ryggproblem och patellaluxation. En fransk bulldog har en livslängd på cirka 9–11 år.

5 snabba om fransk bulldog

 • Utpräglad sällskapshund
 • Social, pigg och lekfull
 • Kan ha hälsoproblem som andningssvårigheter
 • Medellåg aktivitetsnivå
 • Kraftfull för sin lilla storlek

Vanliga frågor om fransk bulldog

Vad ska jag tänka på innan jag köper en fransk bulldog-valp?

Fransk bulldog-valpar blir alltmer populära. Även fast fransk bulldog är en utpräglad sällskapshund så kommer din fransk bulldog-valp, precis som alla hundar, behöva en bra uppfostran för att leva ett lyckligt liv. Det är även viktigt att du gör research innan du köper din fransk bulldog-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Tänk på att fransk bulldog är en högriskras vad gäller åkommor. Ett annat tips är att även säkerställa att säljaren är en seriös fransk bulldog-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en fransk bulldog-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Vilken typ av svans har en fransk bulldog?

Svansen hos en fransk bulldog är naturligt kort, men ska helst vara tillräckligt lång för att täcka anus. Den sitter lågt, är ganska rak och är tjock men smalnar av mot spetsen.

Vad kostar en fransk bulldog?

Vad en fransk bulldog-valp kostar kan variera beroende på uppfödare, men ett ungefärligt pris är cirka 20 000 kronor. Det är dyrt att äga en hund eftersom utgifterna ökar med åren. De stora kostnaderna är foder, veterinärbesök, försäkring, tillbehör och aktiviteter.

Fäller en fransk bulldog?

En fransk bulldog har en kort päls och fäller lite året runt. Under vintern får de något tjockare päls som de sedan fäller under vår och sommar när vädret blir varmare, under denna period fäller de mer än vanligt.

Hur många valpar får en fransk bulldog?

Enligt statistik från 2009 får en fransk bulldogg i genomsnitt 4 valpar per kull.

Har fransk bulldog problem med andningen?

Fransk bulldog är en brakycefal ras, det vill säga att den har en förkortad skalle och nos och/eller trånga näsborrar, och detta påverkar hundrasens andningsförmåga. Om du upplever att din franska bulldog har svårt att andas eller reglera sin kroppstemperatur ska du alltid uppsöka en veterinär.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?