Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Finsk lapphund

En perfekt aktiv kompanjon, arbetsvillig och passar bra som familjehund – man kan säga att rasen finsk lapphund tar Norden med storm. Rasen finsk lapphund har historiskt används för att valla renar och har gjort detta i norra Fennoskandia i hundratals år. Här har vi samlat massvis med fakta om den omtyckta hundrasen finsk lapphund!

Lite fakta om finsk lapphund

 • Ursprung: Finland

 • Vikt: 15-24 kg

 • Mankhöjd: 41-52 cm

 • Fysiska egenskaper: Mellanstor hund, starkt byggd med lång och tät päls

 • Mentalitet: Intelligent, modig, lugn och foglig. Snäll och trogen

 • Aktivitetsnivå: Medelhög - hög

Finsk lapphunds ursprung

Hundrasen finsk lapphund härstammar från hundrasen lapsk vallhund som använts av samerna i flera århundraden för att valla och vakta renar. Under 1970-talet utkristalliserades rastypen och standarden har modifierats ett flertalet gånger efter det. Det var faktiskt inte förrän 1993 som hundrasen fick namnet finsk lapphund. Idag är finsk lapphund en mycket populär hundras, framförallt i Finland, och den används främst som familjehund eller sällskapshund.

För vem passar finsk lapphund bäst?

En finsk lapphund är perfekt för den som vill ha en aktiv och arbetsvillig kompanjon. De är livliga och intelligenta, ivriga att stanna kvar med sin flock. Ett aktivt hem som kan bjuda på fysisk och mental stimulans är vad de behöver. En finsk lapphund är en perfekt allround-hund som passar för alla typer av hundsporter, som till exempel agility, lydnad, spår, vallning, räddning och även jakt. En finsk lapphund är en snäll familje- och sällskapshund, den leker bra med barn och är sällskaplig så länge den får vara aktiv och blir stimulerad.

Så mycket väger en finsk lapphund

Oftast väger en finsk lapphund runt 15-24 kg. Den ideala mankhöjden för finsk lapphund är 46–52 cm för hanhundar och 41–47 cm för tikar.

Så ser en finsk lapphund ut

Finsk lapphund är kraftigt byggd i förhållande till sin storlek, och något längre än vad den är hög. Pälsen hos finsk lapphund är riklig, särskilt hanarna har en tydlig krage. Täckhåret är långt och strävt medan underullen är mjuk och tät. Finsk lapphund förekommer i alla färger, som till exempel vit och brun.

Hur är en finsk lapphund?

En finsk lapphund är framför allt stabil i sinnet. De är modiga, medvetna och på alerten, samtidigt som de är lugna och trygga. Dessa egenskaper gör finsk lapphund till både den perfekta renhunden och en populär sällskaps- och familjehund. En finsk lapphund är social och öppen, foglig och arbetsvillig. Finsk lapphund är känd för sitt ödmjuka mod, vilket gör denna ihärdiga och snälla hund till ett perfekt tillskott i den aktiva familjen. De ökända för sitt breda sångregister och kan ge ifrån sig en rad olika ljud.

Så mycket motion behöver en finsk lapphund

Finsk lapphund är en aktiv och arbetsvillig hundras som kräver rätt mycket motion. Den passar för att typer av hundsporter, som exempelvis vallning, spår, agility och lydnad och den hänger gärna med på alla dina äventyr. Med andra ord behöver du ge en finsk lapphund ytterligare motion utöver de dagliga promenaderna.

Finsk lapphund som familjehund

Så länge en finsk lapphund får vara aktiv och blir stimulerad är den en snäll och härlig familjehund. Hundrasen finsk lapphund brukar leka bra med barn och den är känd för att vara sällskaplig och vill gärna vara när a sin flock. Det är dock viktigt att du kommer ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar för familjens finska lapphund och det är du som kommer behöva se till att den har allt den behöver och mår bra. Vi rekommenderar inte att yngre barn lämnas ensam med en hund, inte ens en snäll och trogen finsk lapphund.

Finsk lapphund som första hund

Finsk lapphund är en mellanstor hundras som anses vara snäll, trogen, foglig och lugn, vilket är bra egenskaper att se i en första hund. Den har dock en hög aktivitetsnivå och kräver mycket motion och träning för att vara lycklig. Något som är positivt för en nybörjarägare är att en finsk lapphund brukar vara någorlunda enkel att träna eftersom den är arbetsvillig med ett stabilt sinne. Vi rekommenderar att du läser på ordentligt om hundrasen finsk lapphund innan du skaffar en, och funderar på om det är en ras som passar din livsstil.

Finsk lapphund-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en lurvig liten finsk lapphund-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din finsk lapphund-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en finsk lapphund

Finsk lapphund är en hundras som inte kräver allt för mycket pälsvård. Eftersom en finsk lapphund har så grova täckhår så trillar smuts lätt av och den blir inte blöt in på huden. Ofta räcker det med att du borstar din finska lapphund då och då, speciellt när den fäller vilket den gör rikligt 2 gånger per år. Bada endast en finsk laphund när det verkligen behövs, eftersom pälsen kan bli för mjuk och den badas för ofta.

Vanliga sjukdomar för finsk lapphund

Finsk lapphund har inga kända större problem med den fysiska hälsan. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

5 snabba om finsk lapphund

 • Rasen som tagit Norden med storm
 • Livliga och intelligenta
 • Leker bra med barn och är sällskapliga
 • Medelhög - hög aktivitetsnivå
 • Ökända för sitt breda sångregister och kan ge ifrån sig en rad olika ljud

Vanliga frågor om finsk lapphund

Vad ska jag tänka på innan jag köper en finsk lapphund-valp?

Finsk lapphund-valpar är ganska populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din finsk lapphund-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. En finsk lapphund är livlig och intelligent och behöver ett aktivt hem med fysisk och mental stimulans. Säkerställ också att säljaren är en seriös finsk lapphund-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en finsk lapphund-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Vad är skillnaden mellan finsk lapphund och svensk lapphund?

Även fast både pälsen och storleken har sina likheter, så är den finska lapphunden och den svenska lapphunden ganska olika. En finsk lapphund finns i alla färger, medan en svensk lapphund vanligtvis är helt svart med lite bronsaktiga nyanser och ibland några få vita markeringar. Deras mentalitet och temperament skiljer sig också åt. En svensk lapphund beskrivs som livlig, alert, snäll, tillgiven, mycket läraktig, uppmärksam och villig att arbeta, medan en finsk lapphund är intelligent, modig, lugn och medgörlig, vänlig och lojal.

Hur ofta fäller en finsk lapphund?

En finsk lapphund fäller rikligt 2 gånger per år, och då är det bra om du borstar din finska lapphund regelbundet.

Hur mycket kostar en finsk lapphund?

En finsk lapphund brukar kostar ca 18 000-25 000 kr, beroende på uppfödare, stamtavla och hundens ålder.

Finns det brun finsk lapphund?

Finsk lapphund finns i alla färger, så därför går det absolut att hitta även en brun finsk lapphund. Andra populära färger för finsk lapphund är exempelvis vit och röd finsk lapphund.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?