Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Siberian husky

Siberian husky är en typisk slädhund som är stark, spänstig, tål alla väder och som passar bäst ihop med en ägare som är aktiv och gillar att vara utomhus. Rasen är avlad för att vara en arbetande slädhund och den är otroligt snabb och uthållig tack vare detta. Här har vi samlat massor av fakta om den fartfyllda och omtyckta hundrasen siberian husky!

Lite fakta om siberian husky

 • Ursprung: Nordöstra Asien där de föddes upp av tjuktjerna i Sibirien för att dra slädar och vara sällskap.

 • Vikt: 15,5-28 kg

 • Mankhöjd: 50,5-60 cm

 • Fysiska egenskaper: Mellanstor brukshund, snabb och lätt på tassarna och fri och graciös i sina rörelser.

 • Mentalitet: Snäll och vänlig, men också alert och utåtriktad.

 • Aktivitetsnivå: Hög

Siberian huskys ursprung

Siberian husky är en hundras från nordöstra asien som avlades fram både för att dra slädar och som sällskapshund. Den föddes upp av tjuktjerna vid Kolymafloden i Sibirien under 1800-talet, och nomadfolken var helt beroende av sina hundar för att överleva. Hundsläde var nämligen det huvudsakliga transportmedlet för tjuktjerna och de använde sina siberian huskys för att dra lättlastade slädar över stora avstånd. Siberian huskys är kända för sitt trevliga temperament och vissa anser att det beror på att tjuktjerna tog så väl hand om sina viktiga hundar. Det var först när siberian husky kom till Alaska på 1900-talet som hundrasen blev riktigt populär och började avlas mer på, och det var vid den här tiden som siberian husky fick just namnet siberian husky.

För vem passar siberian husky bäst?

Även om siberian husky är en snäll och vänlig ras så är den inte enbart en sällskapshund. Precis som med alla raser så är god kontakt med människor och mycket interaktion nödvändig för att de ska fortsätta vara vänligt sinnade. Denna ras avlas fortfarande på sina bruksegenskaper och har därför en stark arbetsvilja och starka jaktinstinkter. En sibirian husky är ofta svår att låta gå lös eftersom de har en jaktinstinkt som vill jaga allt vilt som finns. Rasen är inte direkt känd för att vara bäst i lydnad eller liknande hundsporter, men inom dragsporten skiner de. Siberian husky är en aktiv ras och om de inte får dra släde måste de få jobba på annat sätt för att tillfredsställa behovet av aktivitet. Rasen kan bo utomhus året runt, det är upp till dig som ägare att bestämma. Men det är viktigt att veta att pälsen kan bli påverkad om de lever inomhus, så du kan inte bara sätta ut en inomhushund för att leva utomhus i kylan. Siberian husky är känd för sitt breda sångregister och sitt ”prat”, vilket gör att ett liv med dem garanterat kommer att skänka dig skratt.

Så mycket väger en siberian husky

En husky är en medelstor brukshund och hanarna väger ofta runt 20,5–28 kg, medan tikarna väger cirka 15,5–23 kg. De flesta siberian husky-hanarna har en mankhöjd på 53,5–60 cm och tikarna mäter cirka 50,5–56 cm.

Så ser en siberian husky ut

Siberian husky är en medelstor hundras som rör sig snabbt, lätt och elegant. Den har upprättstående ögon och en rävliknande svans. Siberian husky-hanar ska vara maskulina, men inte grova, och siberian husky-tikar mer nätta. En siberian husky kan vara svart, grå, agouti, sobel, röd och vit. Pälsen är dubbel och medellång. Underullen hos en siberian husky är mjuk och tät medan täckhåren är raka och ganska mjuka.

Hur är en siberian husky?

Överlag är rasen vänlig, social, mild och utåtriktad. Vuxna hundar visar ofta en värdighet och kan vara reserverade till viss del. Tack vare intelligens, foglighet och ivrigt sinnelag är de angenäma följeslagare som gärna jobbar. De är avlade för att dra släde och gör det målmedvetet.

Så mycket motion behöver en siberian husky

Siberian husky är framavlad för att dra släde över stora avstånd, och den är en hundras som kräver mycket motion. En siberian husky har en stark arbetsvilja och starka jaktinstinkter, vilket innebär att den behöver mycket motion och träning för att vara en trygg och lycklig hund. Om du inte ska använda din siberian husky för att dra släde så kommer du behöva tillfredsställa behovet hos hunden på annat sätt. Långa skogspromenader, springturer och andra typer av sportiga aktiviteter kommer din siberian husky att älska. Köper du en siberian husky måste du med andra ord vara beredd på att lägga väldig mycket tid på träning och motion och ha detta som en del av din livsstil.

Siberian husky som familjehund

Siberian husky kan vara en utmärkt familjehund för rätt typ av familj. Siberian huskys är kända för att vara vänliga, sociala, energiska och intelligenta hundar som älskar att interagera med sina människor. De är också mycket lekfulla och trivs i en aktiv miljö. Det är dock viktigt att notera att en siberian husky kräver mycket motion och träning, så det är viktigt att ha tillräckligt med tid och energi att ge dem de resurser de behöver för att trivas. Siberian husky är också känd för att ha en stark instink att springa, jaga och utforska, så det är viktigt att du alltid håller din siberian husky under uppsikt. Så, om din familj har tid och energi att engagera sig i en aktiv livsstil och ge mycket kärlek och stimulans till din hund, kan en siberian husky vara en utmärkt familjehund. Kom dock ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar för familjens siberian husky, inte barnen. Det rekommenderas inte att du lämnar yngre barn ensamma med en hund.

Siberian husky som första hund

Att ha en siberian husky som första hund kan vara en utmaning eftersom hundrasen är en bruksras med mycket jaktinstinkt. Du kommer behöva uppfostra din siberian husky väl för att få en trygg hund som fungerar bra i vardagen. Siberian huskys brukar exempelvis vara svåra att låta gå lösa eftersom de gärna jagar allt vilt som de kan hitta. Siberian husky är även en hundras som är känd för att vara envis och ha en hög grad av självständighet, vilket kan göra träningen utmanande för oerfarna ägare. Vuxna siberian husky kan även till viss del vara lite reserverade. Om du är villig att engagera dig i träning och tillgodose behoven hos en siberian husky, kan en siberian husky vara en utmärkt följeslagare för dig. Det är viktigt att träning och en aktiv vardag är en del av din livsstil om du ska köpa en siberian husky, och vi rekommenderar att du läser på ordentligt om rasen innan du skaffar din siberian husky-valp.

Siberian husky-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en aktiv liten siberian husky-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din siberian husky-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en siberian husky

Siberian husky är en hundras med en lättskött päls och oftast behöver du bara bada din siberian husky vid behov. En siberian husky fäller dock regelbundet så du får vara beredd på att det kan vara en del hundhår i hemmet. Kom ihåg att en siberian husky aldrig ska trimmas.

Vanliga sjukdomar hos siberian husky

Siberian husky är en frisk ras utan några kända defekter eller åkommor. Förväntad livslängd för en siberian husky är ungefär 12–15 år.

5 snabba om siberian husky

 • Typisk brukshund med stor arbetsvilja
 • Snäll och vänlig ras
 • Aktiv ras som kräver mycket motion
 • Känd för sitt breda sångregister och "prat"
 • Svår att låta gå lös pga. jaktinstikten

Vanliga frågor om siberian husky

Vad ska jag tänka på innan jag köper en siberian husky-valp?

Det är många som vill skaffa sig en egen siberian husky vilket gör siberian husky- valpar ganska populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din siberian husky-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Som tidigare nämnt är siberian husky en typisk slädhund som behöver väldigt mycket motion om den ska vara en sällskapshund. Det är även viktigt att säkerställa att säljaren är en seriös siberian husky-uppfödare. Om du funderar på att köpa en siberian husky-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet. 

Vad äter en siberian husky?

När en siberian husky drar släde krävs hög uthållighet, vilket också gör rasen lämplig för andra uthållighetsaktiviteter. På grund av detta är det viktigt att ge foder med hög kötthalt, grönsaker och frukt för att den ska få i sig viktiga vitaminer och mineraler. Undvik foder med spannmål och hög fetthalt. Ransonera din hunds foder efter ålder, vikt och aktivitetsnivå. Om du ger hundgodis under dagen till din siberian husky bör du räkna in även detta i foderransonen. Följ rekommenderad ranson för det foder du valt.

Vad är skillnaden mellan en utställnings-siberian husky och en bruks-siberian husky?

Uppfödarna för utställnings-siberian husky fokuserar mer på hundens estetik och avlar på karakteristiska utseenden som lyckas på utställning. Andra uppfödare fokuserar på hundarnas bruksegenskaper och avlar hundar med de naturliga arbetsinstinkterna som finns hos siberian husky, med mindre fokus på estetiken.

Vad är skillnaden mellan siberian husky och alaskan malamute?

Vid första anblick kan siberian husky och alaskan malamute se ganska lika ut, men faktum är att det finns rätt stora skillnader mellan hundraserna. Siberian husky är mindre än alaskan malamute, som oftast är mellan 58,5-63,5 i mankhöjd och väger runt 34-38 kilo. Alaskan malamute är med andra ord mer robust och stockigare byggd än siberian husky. Alaskan malamute har även en fluffigare päls som dessutom är längre på vissa ställen, jämfört med en siberian huskys jämnlånga päls.

Var hittar jag en siberian husky till salu?

Om du letar efter en siberian husky till salu rekommenderar vi att du vänder dig till en siberian husky-uppfödare, alternativt att du kontaktar ett hundhem för att se om de har en siberian husky i behov av ett nytt hem.

Finns det vit siberian husky?

En siberian husky kan vara vit, svart, grå, agouti, sobel och röd, så det finns absolut vit siberian husky.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?