Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Cane corso

I egenskap av “gårdens beskyddare och väktare” fick sig cane corso sitt namn i Italien. Idag är rasen vanligare som sällskapsdjur och passar erfarna och ansvarsfulla hundägare som är intresserade av arbetande hundraser. Upptäck massvis med fakta om mäktiga hundrasen cane corso här!

Lite fakta om cane corso

 • Ursprung: Italien

 • Vikt: 40-50 kg

 • Mankhöjd: 58-70 cm

 • Fysiska egenskaper: Medelstor till stor. Robust och stadig hund, men inte utan viss elegans. Slanka och kraftfulla muskler.

 • Mentalitet: Vaktar gärna egendom, familj och boskap, extremt smidig och lyhörd

 • Aktivitetsnivå: Medelhög

Cane corsos ursprung

Cane corso härstammar främst från de romerska molosserhundarna, en hundrastyp som i folkmun oftare kallas för "mastiffer". Tidigare var hundrasen cane corso spridd över hela Italien, men under de senaste århundraden har den bevarats i och runt södra Italien i regionen Apulien. Namnet cane corso betyder "försvarare och väktare av gården", och förr användes den, precis som namnet antyder, som vakt- och gårdshund. Den var även en duktig jakthund och jagade mycket högvilt, vilket passar cane corsos styrka och mod perfekt. Idag ser man oftare cane corso som sällskapshund, och den passar bäst för erfarna och ansvarsfulla ägare som tycker om arbetande hundraser.

För vem passar cane corso?

Det är viktigt att ta hänsyn till att cane corso är en vakt- och gårdshund när man väljer denna ras. Rasen är inte lämplig som förstagångshund. Förr användes rasen till att valla boskap och jaga högvilt. En cane corso behöver stimulans, motion och god social miljöträning under uppväxten för att kunna leva ett säkert och stabilt liv. Rasens vaktinstinkt och självständighet gör att den passar bäst för ansvarsfulla och erfarna hundägare.

Så mycket väger en cane corso

En cane corso-hane väger runt 45–50 kg och tiken runt 40 kg. Vikten ska vara proportionerlig till storleken på hunden. Mankhöjden för en cane corso-hane brukar vara 62–70 cm, medan tikarna mäter 58–66 cm.

Så ser en cane corso ut

Cane corso är en robust och kraftig hundras som samtidigt har en viss elegans över sig. En cane corso har kort, glansig och väldigt tjock päls med lite underull och färgen på en cane corso kan vara svart, blygrå, skiffer, ljusgrå, ljust fawn, hjortröd, mörk fawn och brindle.

Hur är en cane corso?

En cane corso ska vara lugn, stabil, alert och vaksam, med mycket vaktinstinkt. De kan vara ganska avvisande mot främlingar. För att utvecklas väl behöver rasen god och tillräcklig miljöträning redan tidigt i livet. En cane corso ska aldrig vara nervös, osäker eller aggressiv. Rasen är tålig, uthållig och stark. Cane corso är en aktiv ras som kräver tillräckligt med träning och rörelsefrihet.

Hur mycket motion behöver en cane corso?

Cane corso är en aktiv hundras som behöver både träning och rörelsefrihet. Den har en medelhög aktivitetsnivå vilket innebär att du behöver erbjuda din cane corso mer än bara dagliga promenader. Varför inte prova hundsporter som spår eller lydnad med din cane corso? Cane corso avlades fram för att jaga högvilt och valla boskap, och tycker om att arbeta med både fysiskt och mentalt.

Cane corso som familjehund

Cane corso är en lojal hundras med mycket vaktinstinkt. Den ser gärna efter sin familj och kan vara ganska avvisande mot främlingar. Har du en cane corso som familjehund behöver du miljöträna den tidigt i livet, och den behöver mycket rörelsefrihet i hemmet. Eftersom cane corso är en stor hundras behöver du ha den under uppsikt bland småbarn så den inte råkar välta ett litet barn eller att någon annan olycka händer. Det är du som vuxen som har ansvar över familjens cane corso och den bör inte lämnas ensam med yngre barn.

Cane corso som första hund

Cane corso rekommenderas inte som första hund för nybörjare, utan den passar ägare som har erfarenhet av rasen och arbetande hundraser. Detta eftersom cane corso är en hundras med mycket vaktinstinkt och självständighet. Den kan vara avvisande mot främlingar och behöver mycket miljöträning tidigt i livet för att leva ett stabilt och tryggt liv. Om du funderar på att köpa en cane corso rekommenderar vi att du läser på så mycket du bara kan om hundrasen, så att du är säker på att en cane corso passar din livsstil.

Cane corso-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en modig liten cane corso-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din cane corsos-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en cane corso

Cane corso har en mycket lättskött päls, och du kommer troligen bara behöva bada och borsta din cane corso vid behov.

Vanliga sjukdomar för en cane corso

Generellt sett är cane corso en uthållig ras med god hälsa. Precis som hos många andra raser förekommer höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi.

5 snabba om cane corso

 • Robust och stadig hund med mycket vaktinstikt
 • Lugn, alert och vaksam
 • Passar inte som förstagångshund
 • Passar ägare som är intresserade av arbetande hundraser
 • Kräver mycket träning och rörelsefrihet

Vanliga frågor om cane corso

Vad ska jag tänka på innan jag köper en cane corso-valp?

Det är viktigt att du gör research innan du köper din cane corso-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Som tidigare nämnt är cane corso ingen förstagångshund, utan det är en ras som kräver mycket träning och erfarna ägare. Säkerställ också att säljaren är en seriös cane corso-uppfödare som ger dig ett rimligt pris på din valp. Om du funderar på att köpa en cane corso-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Hur mycket kostar en cane corso-valp?

En cane corso-valp brukar kosta mellan 20 000-25 000 kr.

Är cane corso farliga?

En cane corso ska vara lugn, stabil, alert och vaksam med mycket vaktinstinkt. De kan vara ganska avvisande mot främlingar men ska aldrig vara nervösa, osäkra eller aggressiva.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?