Till startsidan för Arken Zoo Veterinärkliniker

Pass för hund och andra sällskapsdjur

Ska du resa utomlands med din hund, katt eller något annat husdjur? Då behöver ditt husdjur ett EU-pass för sällskapsdjur. För att få detta behöver ditt husdjur vara ID-märkt. Därefter kan en veterinär utfärda passet och undertecknar då de vaccinationer, avmaskningar och hälsokontroller som görs och som krävs för respektive land. Här berättar vi mer om hur du går till väga för att få ett pass till din hund eller katt.

Boka din tid här

Vad är ett EU-pass för hundar och katter?


Ett EU-pass för hundar och katter är ett standardiserat dokument som krävs för resor utomlands. Passet innehåller en beskrivning om din hund eller katt (eller annat husdjur) samt uppgifter om exempelvis chip eller tatueringskod och rabiesvaccinationer, samt kontaktuppgifter till dig och den veterinär som utfärdat passet. Passet är giltigt hela ditt husdjurs liv, men rabiesvaccinationerna behöver uppdateras med regelbundna mellanrum och registreras i hundens eller kattens pass.

Det här behövs för att få pass till hund eller katt


För att få ett giltigt pass till hund eller katt behöver ditt husdjur ha:

• Ett mikrochip (i enlighet med de tekniska kraven i bilaga II i EU-förordningen om transport av sällskapsdjur) eller en klart läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011.

Det här förs in i pass till hundar eller katter


I din hund eller katts EU-pass förs till exempel in:

• Rabiesvaccinationer

• Avmaskningar mot rävens dvärgbandmask Echinococcus multilocularis (gäller bara hundar och för resor till länder där det inte finns någon dvärgbandmask).

• Övriga vaccinationer

Vissa länder kräver även att katter ska vara avmaskade.

Hur gör jag för att skaffa pass till hund eller katt?


Så här går det till när du ska fixa pass till hund eller katt.
ID-märkning
Det första steget för att få ett pass till en hund eller katt är att husdjuret måste vara ID-märkt med ett chip eller en klart läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011. Enligt svensk lag ska alla hundar vara ID-märkta och valpar ska ID-märkas före 4 månaders ålder. Från och med 1 januari 2023 är det lag på att även katter ska vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Om din valp, vuxna hund eller katt inte är ID-märkt kan du boka en tid för det hos oss på Arken Zoo Veterinärkliniker.

Inför resan - vaccinationer


Nästa steg i processen för att skaffa ett hundpass eller kattpass är att du bokar en tid hos din Arken Zoo Veterinärklinik för att få de vaccinationer som krävs för landet du planerar att resa till. Du kan även boka tid för utfärdande av EU-pass och vaccinationer samt eventuella avmaskningar samtidigt. Hundar måste vara vaccinerade mot rabies och ofta även avmaskade mot rävens dvärgbandmask. Även katter behöver vara vaccinerade mot rabies, men det är bara vissa länder som kräver att katter måste vara avmaskade. Observera att det alltid är du som djurägare som behöver ta reda på vad som gäller för det landet du vill resa till eller eventuellt resa igenom. Det är bara veterinärer som får utfärda pass för hund och katt Det är bara en veterinär som får utfärda pass till hundar och katter. Då skriver vi in hundens eller kattens ID-uppgifter samt utförda behandlingar och vaccinationer.

Rabiesvaccination för hundar


Vaccination mot rabies ges till hundar och katter som ska med på resor och sedan återkomma till Sverige. Första vaccinationen för hundar ges vid tidigast tre månaders ålder och hunden får resa utomlands först 21 dagar efter att grundvaccineringen är klar. Avvikelser i vaccinationsschemat kan förekomma beroende på vilket vaccin som används. Boka en tid hos oss på Arken Zoo Veterinärkliniker om din hund eller katt behöver vaccineras mot rabies.

Avmaskning av hund och katt


Vid utlandsresor med hund eller katt gäller särskilda regler och krav för avmaskning, och det är du som ägare som har ansvar för att alla villkor blir uppfyllda. Ta reda på vilka bestämmelser som gäller för landet du ska resa till tillsammans med din hund eller katt. Boka en tid hos oss på Arken Zoo Veterinärkliniker om din hund eller katt behöver avmaskas.

Vanliga frågor om pass till hund och katt


När man ska skaffa pass till hundar och katter kan självklart en hel del frågor uppkomma. Här svarar vi på några av dem.

Hur lång tid tar det att skaffa EU-pass till hund eller katt?

Det går vanligtvis snabbt att fixa pass till en hund eller katt. Oftast tar det ca 30 minuter.

Vad står i ett hundpass?

Ett hundpass innehåller en beskrivning om din hund samt uppgifter om exempelvis chip eller tatueringskod och rabiesvaccinationer, samt kontaktuppgifter till dig och den veterinär som utfärdat passet. Samma sak gäller för pass till katter.

Vad kostar pass till hund?

Pris för pass till hund varierar. Kontakta gärna din närmaste Arken Zoo Veterinärklinik för specifik kostnad för pass för hundar.

Vad kostar pass till katt?

Pris för pass till katt varierar. Kontakta gärna din närmaste Arken Zoo Veterinärklinik för specifik kostnad för pass för katter.