Hundraser

Hundraser

Tysk Schäferhund

Tysk schäferhund är i grund och botten en vallhund och användes för att valla fårflockar. Under 1800-talet svalnade efterfrågan på vallhundar och rasens andra färdigheter som styrka, mod och snabbhet lyftes fram. Hundrasen fick sedermera en plats inom både militären och poliskåren.

Kort fakta om Tysk schäferhund

  • Ursprung: Som namnet skvallrar om så kommer schäfern från Tyskland. Ordet schäfer betyder fårherde på tyska.
  • Vikt: 33-37 kg.
  • Mankhöjd: Hane 60-65 cm, Tik 55-60 cm.
  • Livslängd: 9-13 år.
  • Färger: Svart eller grå med gula, bruna eller röda tecken. Helt svart förekommer också.
  • Päls: En schäfer kan vara medel- eller långhårig. Pälsen består av täckhår och underull. Pälsen behöver borstas flera gånger i veckan då den fäller mycket och en långhårig schäfer behöver bada med jämna mellanrum.
  • Kännetecken och särdrag: Schäfern har en lång, funktionell kroppsbyggnad. Schäferns ben har en perfekt vinkel för att schäfern ska kunna röra sig snabbt och smidigt. Schäfern är också en väldigt stark och robust hundras. 
  • Egenskaper: En tysk schäferhund är mentalt stark, självsäker och har välbalanserat sinne. Schäfern är också samarbetsvillig och uppmärksam, vilket gör den till en väldigt bra tjänstehund. En schäfer är öppen och vänlig mot människor och är väldigt lojal. Schäfern passar bra som vakthund, deras luktsinne är också väldigt bra.
  • Motionsnivå: Ganska hög, en schäfer kräver motion varje dag utöver de vanliga promenaderna. Hundsporter som agility eller spår passar väldigt bra för schäfern för att både arbeta fysiskt och mentalt. En schäfervalp ska dock inte motioneras så mycket då valpen växer väldigt mycket under det första året och behöver därför tid för återhämtning. Motionering i tidig ålder kan leda till problem med leder och skelett när hunden är vuxen.

 

Vilken människa passar schäfern bäst?

En schäfer behöver en van hundägare som kan träna och uppfostra den på ett konsekvent och metodiskt vis. Schäfern kan ha tendenser att utmana eller visa sin dominans om hunden inte får en tydlig roll i flocken. En schäfer är väldigt lojal och fäster sig till sin människa och behöver därför få mycket uppmärksamhet och få vara med så mycket som möjligt. Under arbetstid vill schäfern vara med på jobbet eller få möjlighet till en dagmatte/daghusse eller hunddagis. Tysk schäferhund trivs att vara utomhus, därför krävs det rejäla promenader varje dag och även aktivering, gärna i form av någon hundsport. Därför är det bra för schäfern att få bo i ett större hem för att kunna känna sig bekväm även inomhus. En schäfer kan fungera bra ihop med andra hundar, katter och barn men kan behöva viss social träning, det beror helt på individen. Schäfer är väldigt smart och har lätt för att lära och behöver därför utmanas mentalt med olika aktiveringslekar eller hundsporter.

Schäferns kost

Sjukdomar försämrar alltid hundens livskvalitet och känns i ägarens plånbok i form av fler veterinär- och medicinräkningar. Det kunde faktiskt vara bra att granska utfodringskostnaderna även ur ett hälsoperspektiv. Mat av god kvalitet kanske inte botar sjukdomar, men en lämplig kost gör din vän piggare och livskraftigare. Bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem. Som hundägare ansvarar du för din hunds hälsa och ett bra foderval är det första och viktigaste steget för ett hälsosamt hundliv.

Schäfern är en stor hundras som behöver ett foder anpassat för just större hundraser. När schäfern är valp är det viktigt att välja ett foder som stödjer skelettet då hunden växer väldigt mycket under denna fas i livet. Välj sedan ett foder som är anpassat efter din schäfers aktivitetsnivå. För att belastningen inte ska öka på schäferns leder är det väldigt viktigt att schäfern inte blir överviktig. Ett foder som har en hög kötthalt och som innehåller grönsaker och frukt med viktiga vitaminer och mineraler är ett bra foder. Undvik foder med för mycket spannmål och hög fetthalt.

Portionera din schäfers mat utefter hundens ålder, vikt och aktivitetsnivå. Ett eller två mål om dagen är lagom för en tysk schäferhund. Om du ger din schäfer godis under dagen ska dessa räknas in i din hunds dagliga matranson. Om du känner dig osäker bör du alltid kontakta din veterinär för att få kostråd.

Hur uppfostrar man och tränar en tysk schäferhund?

En schäfer behöver en van hundägare som kan träna och uppfostra den på ett konsekvent och metodiskt vis. Schäfern kan ha tendenser att utmana eller visa sin dominans om hunden inte får en tydlig roll i flocken. För att vara balanserad på hemmaplan behöver schäfern mycket mental och fysisk stimulans. Då tysk schäferhund är väldigt intelligent så har de lätt för att lära - det betyder också att de har lätt för att lära sig även "dåliga vanor" och därför krävs det att man är uppmärksam som hundägare och arbetar med sin schäfer vid flera tillfällen i vardagen. Att gå en hundkurs tillsammans med din hund, oavsett ras, är något som vi varmt rekommenderar för att lära sig de grundliga kommandon och ttiketterna i hundlivet.

Schäferns pälsvård och skötsel

En tysk schäferhund kräver ganska mycket pälsvård. Pälsen består av täckhår som behöver borstas igenom ett par gånger i veckan för att reda ut tovor och hållas ren. En långhårig schäfer behöver dessutom regelbundna bad. Utöver pälsvården behöver schäfern som alla hundraser kloklipp med jämna mellanrum samt tandborstning för att hålla sig frisk och ha en hög allmän hälsa.

Livet med en schäfer

Ett liv tillsammans med en schäfer är ett lyckligt liv med mycket rörelse och lek. Din schäfer kommer må som bäst när han eller hon får umgås med dig och vara ute på aktiva äventyr och får utmanas både fysiskt och mentalt. Tillsammans med din schäfer kan du utföra flera olika typer av hundsporter som agility eller spår. Ni kan också välja att vara aktiva mer på hemmaplan genom aktivitetspromenader och löpning. För att din schäfer ska få leva sitt liv till fullo krävs det att du som matte eller husse lägger ner tid och energi på att leva ett aktivt hundliv tillsammans och på köpet får du en trogen vän som kommer följa dig vart du än går.