Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Labrador retriever

Labrador retriever är en av världens vanligaste hundraser. En labrador retriever är en perfekt aktiv familjehund som är social, tålmodig, lugn och glad. Även om de från början föddes upp som apporterande jakthundar trivs de bra som aktiva familjemedlemmar. Här har vi samlas massvis av fakta om den omåttligt populära hundrasen labrador retreiver!

Lite fakta om labrador retriever

 • Ursprung: Storbritannien

 • Vikt: 25-36 kg

 • Mankhöjd: 54-57 cm

 • Fysiska egenskaper: Starkt byggd, kompakt, mycket aktiv, bred skalle, bred och djup bröstkorg och starkt ländparti och starka bakben

 • Mentalitet: Godmodig, mycket smidig, löjligt förtjust i vatten. En anpassningsbar, trofast följeslagare.

 • Aktivitetsnivå: Medelhög

Labradorens ursprung

Även fast labradorens hemland anses vara England, kommer hundrasen labrador troligtvis från Kanada. Här använde fiskare labradoren till att simma iland med förtöjningsrep till båtarna. De besökande engelsmännen förälskade sig i den glada labradoren som var duktig både på att simma och apportera, och tog med sig hundrasen till England i början av 1800-talet. Här korsades labrador med andra retrieverraser, och 1903 fick labradoren sitt namn och godkändes av den engelska kennelklubben. Det här är varför England anses vara labradorens hemland. Idag är labrador en av världens med älskade och populära hundraser och följeslagare.

För vem passar labrador retriever bäst?

En labrador retriever trivs med ett aktivt liv fullt av lek. Labradoren är som gladast när den får följa med på äventyr och umgås med sin familj. De älskar vatten och kommer att ta alla chanser som dyker upp för ett snabbt dopp, oavsett om det är i en sjö eller i en lerpöl. En labrador retriever kräver en aktiv och engagerad familj som kan ge den tid som behövs till träning och aktivering.

Så mycket väger en labrador

Vikten ligger mellan 29 och 36 kg för hanhundar och mellan 25 och 31 kg för tikar. En labrador retriever är en medelstor hund. Mankhöjden mäter 56–57 cm för hanhundar och 54–56 cm för tikar.

Så ser en labrador ut

Labrador retreiver är en starkt byggd hundras, med en kompakt kropp och bred, djup bröstkorg samt brett huvud. En labrador finns i tre olika färger; svart labrador, gul labrador och den bruna labrador med nyansen liver/choklad.

 • Svart labrador: En svart labrador är monokromt svart.

 • Gul labrador: En gul labrador kan gå från ljust krämfärgad till gyllene rödräv. En liten vit fläck på bröstet kan också förekomma.

 • Brun labrador: En brun labrador har en leverfärgad eller brun färg som får variera från ljust till mörkt.

Hur är en labrador?

En labrador retriever har ett fint temperament och är väldigt smidig. De har en utmärkt nos, en mjuk mun och är löjligt förtjusta i vatten. Labrador retriever är en anpassningsbar hund och en trofast kompis. De är intelligenta, ivriga och lydiga, med en stark vilja att vara till lags. Labradorer passar för alla hundsporter och deras ursprung som jakthundar gör att de är både uppmärksamma och lydiga följeslagare. Man använder ofta labrador retriever som ledar- och servicehund eftersom både deras storlek och temperament gör dem perfekta för uppgiften.

Så mycket motion behöver en labrador

Labrador är en mycket aktiv hundras som är starkt byggd och löjligt förtjust i vatten. En labrador vill ha ett fartfyllt liv fullt av lek och den är som allra gladast när den får följa med sin familj på äventyr. Med andra ord kräver en labrador en aktiv och engagerad familj som kan stimulera den fysiskt. Ta med din labrador på långa promenader i skogen eller ta med den till ett vattendrag för lite simning. Din labrador vill följa med på vad som helst, bara det är ett fartfyllt äventyr!

Labrador som familjehund

Labrador är en perfekt aktiv familjehund som är känd för att vara glad, tålmodig och social. Den är en trofast följeslagare som är både anpassningsbar och som älskar att vara nära sin familj. Det som är bra att tänka på gällande labrador som familjehund är att den är en hundras som kräver en aktiv och engagerad familj då en labrador behöver mycket motion och träning. Labradorer älskar exempelvis vatten och kommer älska om du tar med den till en sjö eller på långa skogspromenader. Det är även alltid du som vuxen som har ansvar över familjens labrador, inte barnen, och det är du som behöver se till att alla familjemedlemmar är trygga. Det rekommenderas inte att man lämnar en hund med ensam med yngre barn, inte ens en sådan snäll och trevlig hundras som labrador.

Labrador som första hund

Labrador är vanligtvis en utmärkt ras för nybörjare. Den är känd för sin vänliga, mjuka och tålmodiga natur, och den brukar vara väldigt tillgiven sin ägare. En labrador är också en intelligent hundras med en stark vilja att vara till lags, vilket gör träningen mycket enklare. Något som är bra att tänka på att att labrador är en aktiv hundras som behöver mycket träning och motion. En labrador kräver en aktiv livsstil med en engagerad ägare som älskar att ta med sin labrador ut på äventyr i naturen. Läs på ordentligt om hundrasen labrador innan du bestämmer dig för att köpa en, så du vet att den finns en plats för en glad och aktiv labrador i ditt liv.

Labrador-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en glad liten labrador-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din labrador-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en labrador

En labrador har en lättskött, smutsavvisande päls. Borsta din labrador med en borste med gummipiggar under fällningsperioderna, annars brukar det räcka med att du badar din labrador vid behov. Om du vill ställa ut din labrador kan du runda av de yttersta håren på svansen inför utställningen.

Vanliga sjukdomar för labrador

Labrador retriever är en relativt frisk ras. De vanligaste besvären hos rasen är fetma, höftledsdysplasi, armbågsdysplasi, ögonsjukdom och hälta. Ofta beaktas dessa besvär vid avel och avelsdjur ska kontrolleras av veterinär innan avel. Förväntad livslängd för en labrador retriever är 10–14 år.

5 snabba om labrador retriever

 • Trofast följeslagare
 • Löjligt förtjusta i vatten
 • Vill ha ett aktivt liv fullt av lek
 • Finns i helt svart, gul eller liver/choklad
 • Fint temperament

Vanliga frågor om labrador retriever

Vad ska jag tänka på innan jag köper en labrador-valp?

Labrador retriever är en väldigt omtyckt ras, så det är inte konstigt att många är intresserade av labrador retriever-valpar. Det är viktigt att du gör research innan du köper din labrador-valp eftersom uppfödare ofta fokuserar på olika egenskaper, vissa fokuserar mer på bruksaspekten av rasen, medan andra fokuserar på utställningstypen. Säkerställ alltid att säljaren är en seriös labrador-uppfödare och att de satt ett rimligt pris på valpen. Om du funderar på att köpa en labrador retriever-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Hur mycket väger en labrador retriever?

En labrador retriever-hane ska väga 29-36 kg medan tikarna ska väga 25-31 kg. Det är vanligt med fetma inom rasen men det kan du lätt förebygga.

För att vara säker på att din hund håller sig i form kan du läsa vår artikel om hundfetma och hur du förebygger detta här.

Är labradorer lugna?

En labrador kännetecknas för sin sociala, tålmodiga, lugna och glada personliget, men den är också en mycket aktiv hundras som trivs med ett fartfyllt liv fullt av lek. Precis som vi är hundar individer, och det går inte att säga om just din labrador kommer vara lugn eller inte. Därför rekommenderas det inte att du köper en labrador enbart för att du vill ha en lugn hundras.

Vad är skillnaden på en jaktlabrador och en labrador?

Olika labrador retriever-uppfödare fokuserar på olika egenskaper hos rasen. Vissa uppfödare fokuserar på det fysiska utseendet av labrador retriever, medan andra fokuserar på arbetet, eller de apporterande egenskaperna hos rasen som gör den till en jaktlabrador. Var tydlig med vilka egenskaper som är viktiga för dig när du letar efter uppfödare.

Hur mycket motion behöver en labrador retriever?

Aktivitetsnivån hos en labrador retriever är medelhög. En labrador retriever behöver träning utöver dagliga promenader för att uppfylla sina träningsbehov. En perfekt aktivitet är apport eftersom det kommer naturligt för dem, det håller dem i rörelse och stärker bandet er emellan. Även mental stimulans är viktigt, vilket gör olika hundsporter till bra aktivering för både kropp och sinne.

Hur gammal blir en labrador?

En labrador brukar bli 10–14 år gammal.

Är labradorer lättlärda?

Labrador är en intelligent hundras som är ivrig och lydig, med en vilja att vara sin ägare till lags. Det är vanligt att se en labrador som service- eller ledarhund och de är både uppmärksamma och lydiga följeslagare. Om du söker en intelligent hundras kan en labrador absolut vara rätt val, men kom ihåg att alla labradorer är individer och det finns inga garantier på att just din labrador kommer vara lättlärd.

Hur är det att ha en labrador?

Om du köper en labrador kommer du högst troligen en aktiv vardag full av lek och kärlek! Labradorer älskar att följa med sin familj på äventyr, gärna om vatten är inolverat. Att ha en labrador innebär att man måste ha mycket tid för träning och aktivering, och långa promenader i skogen eller simning i vattendrag bör vara en del av labradorens vardag. Labrador är även en hundras som passar för alla hundsporter, så många ägare brukar sysselsätta sin labrador med exempelvis agility eller nosework.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?