Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Golden retriever

Golden retriever är en av världens mest populära hundraser. Golden retriever är en perfekt aktiv familjehund eftersom den älskar människor och är tålmodig och lugn av naturen – väldigt lämplig för familjer med småbarn alltså. Från början födde man upp golden retriever för att vara en jakthund som apporterade fåglar och annat småvilt. Här har vi samlat massor av fakta om den omtyckta hundrasen golden retriever!

Lite fakta om golden retriever

 • Ursprung: Gränsregionen mellan England och Skottland

 • Vikt: 27-36 kg

 • Mankhöjd: 51-61 cm

 • Fysiska egenskaper: Symmetrisk, balanserad, aktiv, kraftfull med flytande rörelser

 • Mentalitet: Lydig, intelligent med en naturlig arbetsförmåga. Vänlig, tillitsfull och självsäker

 • Aktivitetsnivå: Medelhög

Golden retrievers ursprung

Golden retriever avlades fram under sent 1800-tal och härstammar från gränstrakterna mellan England och Skottland. Under den här tiden var det populärt med stora fågeljakter och man behövde en hund som kunde apportera fågel och småvilt under jakterna. Det var även viktigt att hunden lätt kunde växla mellan aktivitet och passivitet, röra sig bra både på land och i vatten och samarbeta fint med sin förare och andra hundar. Efter ca 20 år av avel utvecklades vår populära golden retriever och rasen registrerades först som golden flatcoat 1908. 1920 fick golden retriever namnet som den bär idag.

För vem passar golden retriever bäst?

En golden retriever är alltid lojal mot sin människa och vill följa med på vartenda äventyr, vilket gör att den behöver en kompanjon som också vill ha med den överallt. Därför är de bäst lämpade för människor som kan ta med dem till jobbet eller människor som kan lösa hundvakt eller hunddagis medan de jobbar. En golden retriever trivs bäst utomhus och behöver långa promenader och aktivering, gärna i form av apportering. Rasen golden retriever är väldigt social och trivs med att ha många i sällskap, därför passar de perfekt i hushåll med flera djur och barn.

Så mycket väger en golden retriever

Golden retriever väger ofta mellan 27 och 36 kg. En golden retriever-hane ska vara 56–61 cm i manken, medan tiken mäter 51–56 cm.

Så ser en golden retriever ut

Golden retriever är en kraftfull och aktiv hundras som utstrålar sundhet och vänlighet. Den har en välbalanserad kropp och mörkt bruna ögon. Färgen på en golden retriever kan vara alla nyanser av guld eller gräddfärg (vit), dock inte röd eller mahogny. Pälsen är slät eller vågig med rikligt behäng på svans och ben tillsammans med en ordentlig man. Golden retriever har också en vattenavvisande underull.

Hur är en golden retriever?

Att lämna en golden retriever ensam hemma under längre stunder är dåligt för både hunden och dina möbler. När en golden retriever blir uttråkad är det inte helt ovanligt att den hittar på busstreck för att roa sig. Även om golden retriever är en perfekt familjemedlem är det viktigt att komma ihåg att de behöver aktiveras ­– särskilt de som avlats på sina bruksegenskaper.

Så mycket motion behöver en golden retriever

Golden retriever har en medelhög aktivitetsnivå. Hundrasen har avlats fram på sina bruksegenskaper vilket innebär att de behöver aktiveras för att må bra. En golden retriever trivs som bäst utomhus, och för att motionera din golden retriever rekommenderar vi långa promenader, gärna med inslag av apportering. En uttråkad golden retriever drar sig heller inte för att hitta på busstreck, så se även till att din golden retriever har mycket att pyssla med i hemmet. Tips på roliga aktiviteter för att underhålla en golden retriever både fysiskt och mentalt är hundsporter som agility, apportering i parken eller aktivitetsspel.

Golden retriever som familjehund

När man tänker på en familjehund är det nog ofta hundrasen golden retriever dyker upp i huvudet. Golden retriever är en väldigt social hundras som trivs med att ha många i sällskap, därför passar de perfekt i hushåll med flera djur och barn. Golden retrievers energiska och lekfulla personlighet gör den också till en utmärkt följeslagare för aktiva familjer som gillar att spendera tid utomhus och delta i olika hundsporter. Som en aktiv hundras behöver en golden retriever mycket lek och motion för att vara tillfreds och inte hitta på busstreck. Kom ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar för familjens golden retriever, även om det var barnen som ville skaffa en golden retriever-valp. Det rekommenderas heller inte att lämna yngre barn ensam med en hund, även om det är en sådan snäll och glad hundras som golden retriever.

Golden retriever som första hund

Golden retriever är en vänlig, lydig och intelligent hundras, vilket gör den ganska lätt att träna och därmed ett bra val som första hund. Det som är bra att tänka på för en nybörjare är att även om golden retriever är en glad, snäll och smart hundras så har den mycket energi som den behöver få utlopp för. Se till att motionera din golden retriever ordentligt, gärna utomhus och med inslag av apportering, så att du inte får en uttråkad golden retriever som börjar busa runt hemma istället. Golden retriever är heller ingen hundras som gillar att vara ensam hemma några längre stunder, så det bästa är om du kan ta med dig din golden retriever till jobbet. Vi rekommenderar att du läser på ordentligt om hundrasen golden retriever innan du köper en golden retriever-valp, så att du är säker på att rasen passar dig som person och din vardag.

Golden retriever-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en gyllene liten golden retriever-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din golden retriever-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en golden retriever

Golden retriever har en tjock, vattenavvisande underull och behöver därför borstas regelbundet för att inte få tovor som gör ont.

Vanliga sjukdomar hos golden retriever

Golden retriever är en relativt frisk ras och de flesta individer blir över 10 år. Det förekommer vissa ärftliga sjukdomar, de flesta med låg frekvens, men se alltid till att din uppfödare tar hänsyn till dessa vid aveln.

5 snabba om golden retriever

 • En av världens mest populära hundraser
 • Perfekt familjehund
 • Tålmodig och lugn av naturen
 • Lojala och gillar inte att vara ensamma
 • Behöver långa promenader och aktivering

Vanliga frågor om golden retriever

Vad ska jag tänka på innan jag köper en golden retriever-valp?

Golden retriever är en av världens mest populära hundraser, vilket självklart även gör golden retriever-valpar väldigt populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din golden retriever-valp eftersom uppfödare ofta fokuserar på olika egenskaper, vissa fokuserar mer på bruksaspekten av rasen, medan andra fokuserar på utställningstypen. Säkerställ alltid att säljaren är en seriös golden retriever-uppfödare och att de satt ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en golden retriever-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Vad äter en golden retriever?

Vid jakt kräver din golden retriever hög uthållighet, vilket också gör rasen lämplig för andra uthållighetsaktiviteter. På grund av detta är det viktigt att ge foder med hög kötthalt, grönsaker och frukt för att den ska få i sig viktiga vitaminer och mineraler. Undvik foder med spannmål och hög fetthalt. Ransonera din hunds foder efter ålder, vikt och aktivitetsnivå. Om du ger hundgodis under dagen bör du räkna in även detta i foderransonen. Följ rekommenderad ranson för det foder du valt.

Hur gammal blir en golden retriever?

En golden retriever brukar bli minst 10 år gammal, där vissa individer till och med nått 16 års ålder.

När är en golden retriever fullvuxen?

Golden retriever är en stor hundras och brukar nå sin fulla mankhöjd när den är runt 9–12 månader gammal. Det tar dock upp till ytterligare 2 år innan hela kroppen har nått sin fulla storlek, och ännu längre tid innan golden retrievern mognat mentalt.

Vad kostar en golden retriever?

En golden retriever kan kosta allt mellan 20 000–30 000 beroende på uppfödare, stamtavla och hundens ålder.

Var hittar jag golden retrievers till salu?

Om du vill köpa en golden retriever eller en golden retriever-valp rekommenderar vi att du vänder dig till en golden retriever-uppfödare eller kontaktar ett hundhem och ser om de har en golden retriever som är i behov av ett nytt hem.

Hur mycket skäller en golden retriever?

Golden retriever är inte en hundras som är känd för att vara skällig. Dock tycker golden retrievers om sällskap om och de blir lämnade ensamma längre stunder är det inte ovanligt att de hittar på busstreck för att roa sig.

Finns det svart golden retriever?

Enligt rasstandard kan en golden retreiver vara alla nyanser av guld eller gräddfärg, dock inte röd eller mahogny. Om du tror dig ha sett en svart golden retriever, kan det vara flatcoated retriever du tänker på?

Vad har en golden retriever för vikt?

Golden retrievers vikt ligger vanligtvis mellan 27-36 kg.

Finns vit golden retriever?

En golden retriever kan vara gräddfärgad, vilket i folkmun brukar kallas vit golden retriever. En golden retriever kan även ha alla nyanser av guld.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?