Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Border collie

Border collie är än idag en av de mest populära brukshundarna och vallar får över hela världen. Rasens intelligens och smidighet gör den också till en publikfavorit på agility- och lydnadstävlingar – en perfekt tävlingspartner för hundsportsentusiaster. Här har vi samlat massvis med fakta om den omtyckta hundrasen border collie!

Lite fakta om border collie:

 • Ursprung: Gränsregioner i England, Skottland och Wales

 • Vikt: 12–20 kg

 • Mankhöjd: 45–53 cm

 • Förväntad livslängd: Över 12 år

 • Fysiska egenskaper: I regel välproportionerlig med rena linjer

 • Mentalitet: Envis, ivrig, uppmärksam, lyhörd, intelligent och arbetsvillig

 • Aktivitetsnivå: Hög

Border collies ursprung

Border collie är en hundras som uppstod på 1700-talet i gränstrakterna mellan England och Skottland. Här jobbade border collien som arbetshund åt herdarna och när den avlades fram fokuserade man endast på hundrasens bruksegenskaper och arbetsförmåga. Border collie är världens kanske mest använda vallhund och idag bedöms rasen numera också på utställningar. Av dagens border collie-uppfödare fokuserar vissa mer på bruksegenskaperna och andra mer på border colliens utseende. Prata med din uppfödare om detta innan du köper din border collie-valp, så att du får en border collie som passar din livsstil och dina behov.

För vem passar border collie bäst?

En border collie är avlad för att valla får och det märks i rasens snabbhet, medfödda vallningsinstinkt och metodiska arbete. Eftersom rasen är en funktionell brukshund kan en stillasittande livsstil som sällskapshund vara utmanande. Om hunden inte används för vallning måste man kompensera genom att leva ett aktivt liv och lägga mycket tid och tålamod på att träna och stimulera denna envisa och hårt arbetande ras. För att hålla din border collie sysselsatt, överväg hundsporter som agility, lydnad eller nosework.

Så mycket väger en border collie

En border collie är en medelstor hund som har en vikt på mellan 12 och 20 kg. Mankhöjden beror på kön, men enligt rasstandard är idealet för hanhundar 53 cm och för tikar något lägre.

Så ser en border collie ut

Hos border collie förekommer olika färger och färgkombinationer, några exempel är blue merle, röd och de olika bruna nyanserna som kallas sobel och brindle. Border collie har dubbelt hårlag, men både slät och ganska lång päls förekommer.

Hur är en border collie?

En border collie är intelligent, självsäker och lyhörd. Dess medfödda vallningsinstinkter gör den lätt att träna i just vallning. Rasens lyhördhet gör den också lämplig för hundsporter som lydnad eller rallylydnad och med tanke på dess snabbhet och smidighet trivs den även bra på agilitybanan. Redan som valp behöver en border collie stimuleras och utmanas både mentalt och fysiskt för att inte utveckla problembeteenden. Ett liv med en border collie är fullt av action och går alltid i full fart. Rasen används fortfarande flitigt för att valla och där får den utlopp för sitt riktiga syfte. Den vill ha och behöver en uppgift och mer moderna varianter på detta kan vara att utmanas på agility- och lydnadstävlingar.

Så mycket motion behöver en border collie

Border collie är en envis, ivrig, arbetsvillig och intelligent hundras som kräver mycket motion varje dag. Den är en brukshund som är framavlad för att valla får och springa, och behöver därför mer fysisk stimulans är bara dagliga promenader. Om du inte tänker använda din border collie för vallning behöver du kompensera med en mycket aktiv vardag där du håller din border collie sysselsatt med annat. Varför inte prova hundsporter som agility, nosework eller rallylydnad ihop med din border collie? Om en borde collie inte utmanas ordentligt, både mental och fysiskt, kan den utveckla problembeteenden, så kom ihåg att ge din border collie en uppgift varje dag.

Border collie som familjehund

Border collie är en aktiv ras som älskar att arbeta och röra på sig, och behöver därmed mycket mer aktivitet än dagliga promenader. Är din familj aktiv och har mycket tid över för träning och hobbys är en border collie en bra familjehund. En border collie är inte gjord för att vara hemma mycket om dagarna, utan den behöver en familj som anpassar sig efter hundens behov och intressen. Kom också ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar för familjens border collie, även om det var barnen som ville skaffa en border collie-valp. Det rekommenderas även inte att lämna yngre barn ensamma med en hund, för både barnens och hundens trygghet.

Border collie som första hund

Border collie kan vara en svår hundras för nybörjare att hantera eftersom den har en hög energi och är mycket intelligent. En border collie brukar dock vara enkel att träna och den trivs med att ha en uppgift eller aktivitet att utföra. En understimulerad border collie kan utveckla problembeteenden, därför är det viktigt att utmana sin border collie redan när den är en liten valp. Om du är villig att lägga mycket tid på din border collie och engagera dig i hundträning och motion kommer din border collie vara en fantastisk följeslagare och lojal vän. Vi rekommenderar alltid att du läser på ordentligt om hundrasen border collie, innan du bestämmer dig för att köpa en border collie-valp, så du är säker på att du är redo att göra vad som krävs för att uppfostra och ta hand om rasen.

Border collie-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en ivrig liten border collie-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din border collie-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en border collie

Border collie har en tämligen lättskött päls, så länge du kommer ihåg att borsta igenom den ett par gånger i veckan och regelbundet kika efter och ta hand om eventuella tovor.

Vanliga sjukdomar hos border collie

Överlag är border collie en frisk ras. Dock nämns och kontrolleras vissa åkommor av den rasspecifika avelsstrategin. Några av de åkommor som nämns är progressiv retinal atrofi (PRA), CEA (ögonsjukdom) och höftledsdysplasi (HD). Även osteochondros och epilepsi förekommer.

5 snabba om border collie

 • En av de mest populära brukshundarna
 • Perfekt tävlingspartner för hundsportsentusiaster
 • Intelligent, självsäker och lyhörd
 • Behöver leva ett aktivt liv och få arbeta
 • Ger ett liv fullt av action och går alltid i full fart

Vanliga frågor om border collie

Vad ska jag tänka på innan jag köper en border collie-valp?

Border collie är en populär hundras, vilket naturligtvis även gör det populärt att köpa en egen border collie-valp. Eftersom border collie är en så pass aktiv hundras är det viktigt att du gör research innan du köper din border collie-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Som tidigare nämnt behöver border collie-valpar både mental och fysisk stimulering för att inte utveckla problembeteenden. Säkerställ också att säljaren är en seriös border collie-uppfödare och tänk på nödvändiga hälsoaspekter. Om du funderar på att köpa en border collie-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Vad äter en border collie?

När border collien vallar krävs hög uthållighet, vilket också gör rasen lämplig för andra uthållighetsaktiviteter. På grund av detta är det viktigt att ge foder med hög kötthalt, grönsaker och frukt för att den ska få i sig viktiga vitaminer och mineraler. Undvik foder med spannmål och hög fetthalt.

Ransonera din hunds foder efter ålder, vikt och aktivitetsnivå. Om du ger hundgodis under dagen bör du räkna in även detta i foderransonen. Följ rekommenderad ranson för det foder du valt.

Hur mycket motion behöver en border collie?

En border collie behöver träning utöver dagliga promenader. Rasen är känd för sin lydnad och sin smidighet, så om du inte använder den för vallning är hundsport och aktiva fritidsintressen perfekt som fysisk och mental stimulans.

Hur ser en blue merle border collie ut?

Blue merle är egentligen inte en färg utan ett mönster. En blue merle border collie har en ljus blå/grå basfärg och formas runt svarta fläckar som förekommer i olika mängd och styrka.

Finns det brun borde collie?

En border collie kan ha flera olika färger och färgkombinationer, som exempelvis blue merle, röd och de olika bruna nyanserna som kallas sobel och brindle.

Var hittar jag en border collie till salu?

Om du letar efter en border collie till salu rekommenderar vi att du vänder dig till en border collie-uppfödare, alternativt att du kontaktar ett hundhem för att se om de har en border collie i behov av ett nytt hem.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?