Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Chihuahua

Trots att chihuahua fått sitt namn efter den största delstaten i Mexiko, är det den minsta rashunden i världen. Chihuahua är en av våra populäraste sällskapshundar och dessa snabba, pigga och livliga hundar är lika vassa på agility-arenan som på att mysa i soffan. Här har vi samlat massvis med fakta om världens minsta hundras chihuahua!

Lite fakta om chihuahua

 • Ursprung: Mexiko

 • Vikt: 1-3 kg

 • Mankhöjd: 15-23 cm

 • Fysiska egenskaper: Kompakt kropp med äppelformad skalle och ganska lång svans som den bär väldigt högt

 • Mentalitet: Snabb, alert, livlig och väldigt modig

 • Aktivitetsnivå: Medellåg

Chihuahuans ursprung

Det är faktiskt ingen som vet säkert var hundrasen chihuahua kommer ifrån, men det finns ett par olika teorier. Somliga experter anser att chihuahuan utvecklades hos aztekerna eller inkafolket, med andra hävdar att chihuahuan har sitt ursprung från spanska hundar på 1400-talet. På Malta och i Egypten har det även hittats målningar och skelett från äldre chihuahualiknande hundar, vilket gör rasens ursprung ännu mer mystiskt. Det vi vet är att namnet chihuahua kommer från den mexikanska delstaten Chihuahua och den kanske mest accepterade teorin är att chihuahuan upptäcktes just här på slutet av 1800-talet. Chihuahuan kom sedan till USA med nordamerikanska turister som var så exalterade över den gulliga lilla hunden. Chiahuahuan spred sig snabbt över hela amerika och vidare till Europa.

För vem passar en chihuahua bäst?

En chihuahua är en sällskapshund som har lätt att anpassa sig och den följer gärna med dig på alla aktiviteter du hittar på. De är aktiva hundar som gillar hobbys såsom agility och långa skogspromenader, men de gillar också att bara ligga och mysa i soffan bredvid sin husse eller matte. Även om chihuahua är en liten hund måste man komma ihåg att inte mänskliggöra den eller strunta i att träna dem. Precis som alla raser behöver en chihuahua en handfast uppfostran och regelbunden motion.

Så mycket väger en chihuahua

Chihuahua anses vara den minsta rashunden i världen och har ingen fast mankhöjd. Vikten däremot är av större betydelse och ligger vanligtvis mellan 1,5 och 3 kg. Med det sagt brukar en chihuahua mäta ungefär 15–23 cm i mankhöjd.

Så ser en chihuahua ut

Chihuahua är världens minsta hundras, och förutom för sin lilla storlek utmärks den även av sitt äppelformade huvud. Det finns två olika typer av chihuahua; korthårig chihuahua och långhårig chihuahua. Korthårig chihuahua har som namnet antyder en kort päls som är något längre på hals och svans, men kort i ansiktet och på öronen. Pälsen ska även vara glänsande och mjuk. En långhårig chihuahua ska ha en fin silkig, slät eller ätt vådig päls utan alltför tjock underull. Pälsen ska bilda behäng på hundens öron, hals, baksidan av fram- och bakbenen samt på tassar och svans.

Hundrasen chihuahua förekommer i alla färger och kombinationer förutom merle, till exempel vit, svart och tan, röd och choklad.

Hur är en chihuahua?

En chihuahua är väldigt snabb, alert, livlig och modig. Chihuahua är en ras med stark flockmentalitet och är lojal mot sin ägare. En chihuahua som inte socialiseras tidigt kan bli nervös och osäker i nya miljöer med okända människor, barn och andra djur. Rasen har starka vaktinstinkter och kommer att vakta och varna högljutt om det kommer en objuden gäst, men en stund senare kan de glatt gosa med samma inkräktare.

Så mycket motion behöver en chihuahua

Chihuahuas är en liten ras och behöver därför inte så mycket motion som större hundar, men det betyder inte att du kan strunta i de någon av de dagliga promenaderna. Precis som alla hundar behöver en chihuahua regelbunden fysiskt stimulans. Faktum är att chihuahua är en aktiv hundras som gärna testar på agility och tar långa skogspromenader, men den brukar likväl älska att mysa i soffan med husse eller matte.

Chihuahua som familjehund

En chihuahua är en fantastisk sällskapshund med en alert och livlig personlighet. Den har lätt för att anpassa sig och gillar både långa promenader i skogen och att ta det lugnt i soffan, vilka är bra egenskaper för en familjehund. Eftersom chihuahua är en mycket liten hundras kan du behöva påminna barnen i familjen om att vara försiktiga med den och inte bära runt på den ovarsamt så att chihuahuan kanske skadar sig. Lämna aldrig barn ensamma med hunden och kom ihåg att det är du som vuxen som har ansvar över att chihuahuan har det bra och är frisk och trygg - inte barnens.

Chihuahua som första hund

Även om chihuahua är en liten hundras, så behöver den en handfast uppfostran - precis som alla andra hundar. Du som ny ägare bör inte välja en chiahuahua med en tanke om att den inte kommer behöva tränas lika mycket som stora hundraser. En chihuahua har exempelvis starka vaktinstinkter och kan vakta och skälla högt om det kommer en objuden gäst. Du kommer även behöva socialisera din chihuahua-valp tidigt, eftersom den lätt kan bli nervös och osäker i nya miljöer med okända människor, barn och andra djur. Läs på om rasen chihuahua och fundera på om den passar din livsstil, innan du köper en chihuahua som första hund.

Chihuahua-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en liten chihuahua-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din chihuahua-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en chihuahua

Söker du en hundras som inte kräver mycket pälsvård är chihuahua ett bra val. Bada din chihuahua när den är smutsig och har du en långhårig chihuahua kan du behöva kamma den någon i veckan för att undvika tovor i pälsen.

Vanliga sjukdomar hos chihuahua

Att chihuahua är av miniatyrstorlek kommer inte utan hälsorisker. De åkommor som är vanliga inom chihuahua-rasen är problem med bett, käke och tunga. De utstående ögonen ökar risken för ögonskador. Även patella luxation är ganska vanligt inom rasen.

5 snabba om chihuahua

 • Världens minsta hundras
 • Snabb, livlig och modig
 • Älskar soffan lika mycket som agilitybanan
 • Finns både som korthårig och långhårig
 • Känd för att leva länge

Vanliga frågor om chihuahua

Vad ska jag tänka på innan jag köper en chihuahua-valp?

Chihuahua-valpar är några av de populäraste valparna att skaffa, och det är viktigt att du läser på ordentligt innan du köper en chihuahua-valp. En sak att fundera på kan vara om en långhårig chihuahua-valp eller korthårig chihuahua-valp passar dig bäst. Kom även ihåg att trots sin lilla storlek är chihuahua en ras som kräver både motion och träning för att vara lycklig. Inna du köper din chihuahua-valp, säkerställ att säljaren är en seriös chihuahua-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en chihuahua-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

För- och nackdelar med chihuahua?

En chihuahua är en fantastisk sällskapshund som lätt anpassar sig till sin miljö och livsstil. En nackdel att fundera över skulle kunna vara de möjliga hälsoriskerna som kan kräva mer omvårdnad.

Hur gammal blir en chihuahua?

Rasen lever länge och det är inte ovanligt att en chihuahua lever i 15 år eller längre.

Finns det långhårig chihuahua?

Det finns både långhårig chihuahua och korthårig chihuahua, men förutom pälslängden är varianterna helt lika varandra.

Var hittar jag en chihuahua till salu?

Om du funderar på att köpa en chihuahua rekommenderar vi att du vänder dig till en chihuahua-uppfödare, alternativt att du kontaktar ett hundhem för att se om de har en chihuahua i behov av ett nytt hem.

Vad äter en chihuahua?

Många som funderar på att köpa en chihuahua funderar kanske även på vad, och hur mycket, en chihuahua äter - den är ju en sådan liten hundras. Vad en chihuahua äter, och hur mycket den behöver äta, beror helt på din chihuahua som individ. Faktorer som måste tas hänsyn till är exempelvis hundens vikt, aktivitetsnivå, ålder och hälsa. Vi rekommenderar att du tassar in till någon av våra butiker med din chihuahua, så kommer vår duktiga personal hjälpa dig att hitta rätt foder och fodermängd för just din hund!

Vilka hundskor passar en chihuahua?

Då chihuahua är en sådan pass liten hundras kan det vara svårt att hitta hundskor som inte faller av. I vårt sortiment hittar du flera hundskor för mycket små hundraser, som exempelvis Rukka Proff Hundskor och Feel Active Hiker boots. Vi rekommenderar att du tar med din chihuahua till någon av våra butiker, så hjälper vår duktiga butikspersonal dig med att prova ut ett par hundskor som passar!

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?