Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Jack russell terrier

En jack russell terrier är en mångsidig liten hund, som passar både som ett aktivt sällskapsdjur och som jakthund. Rasen jack russell har charmat många husdjursägare med sin intelligens, smidighet och ständiga entusiasm. Dessa hundar är snälla, pigga och fulla av karaktär. Här har vi samlat massor av fakta om hundrasen jack russell terrier!

Lite fakta om jack russell terrier:

 • Ursprung: England, rasen skapades från början av pastor John (Jack) Russell under 1800-talet. Officiellt hemland är dock Australien

 • Vikt: 5-6 kg

 • Mankhöjd: 25-30 cm

 • Fysiska egenskaper: Rektangulär, medellång kropp, stark och muskulös rygg. Entusiastiskt uttryck

 • Mentalitet: Livlig, alert och aktiv med ett entusiastiskt och intelligent uttryck. Modig, snäll och en bra jaktterrier

 • Aktivitetsnivå: Medelhög till hög

Jack russell terriers ursprung

Jack russell terrierns officiella hemland är Australien, men faktum är att det var i England som hundrasen skapades. Det var pastorn John Russell som skapade rasen, när han behövde en modig och uthållig jaktterrier i lagom storlek. Ur så gott som samma linjer utvecklades två varianter av russell terrier; jack russell terrier och parson russell terrier. Parson russell terrier är högre och mer kvadratiskt byggd, medan jack russell terrier är propotionellt längre med långa ben. Men varför är Australien jack russell terriers officiella hemland då? Jo, därför att jack russell terrier tidigt togs till Australien för att hålla skadedjur under kontroll i invånarnas hem och på gårdarna. Ett perfekt jobb för en sådan hårt arbetande och energisk hundras som jack russell terrier. 2001 blev jack russell terrier godkänd av Svenska Kennelklubben och idag är jack russell terrier den numerärt största rasen i terriergruppen.

För vem passar jack russell terrier bäst?

Rasen är ursprungligen uppfödd för rävjakt, jack russell är en grythund som antingen ska ner i hålor eller skrämma upp viltet med ståndskall. Även om detta är rasens ursprungliga syfte är det idag många som har jack russell som sällskapshund. Jaktinstinkten är dock fortfarande intakt, och detta behöver man ha i åtanke även om man inte använder hunden till jakt. Rasen är positiv, energisk och möter varje utmaning med entusiasm. En jack russell drivs av sin energi och jaktinstinkt, vilket du kan använda i andra hundsporter som till exempel agility eller spår. En jack russell är en stor hund i ett litet paket – de är fulla av energi och intelligens och ni kommer aldrig att ha tråkigt tillsammans. Rasen är driven, självsäker, social och snäll. En fantastisk allround-hund som passar för både jakt och som en aktiv familjehund.

Så mycket väger en jack russell terrier

En jack russell terrier är en ganska liten hund, de mäter 25–30 cm i mankhöjd. Idealvikten för en jack russell terrier är 1 kg per 5 cm mankhöjd, vilket blir ungefär 5–6 kg totalt.

Så ser en jack russell terrier ut

Jack russell terrier är en aktiv, stark och smidigt byggd liten jakthund. Den har kvicka rörelser och ett alert uttryck. Till färgen är en jack russell terrier övervägande helvit med svarta eller bruna markeringar. Den bruna färgen kan variera från ljusbrun till kastanjebrun. Det finns tre olika typer av päls hos jack russell: strävhårig, släthårig och mellantinget raggig (broken). Den raggiga pälsen är i två lager men har inte den mjuka underullen som en strävhårig jack russell har.

Hur är en jack russell terrier?

Rasen är en modig, självsäker hund förpackad i ett litet, gulligt paket. Eftersom jack russell terrier var uppfödd för att ta sig ner i grythål behöver den vara liten. Rasen är positiv, självständig och lättlärd. De passar lika bra för jakt som för att vara aktiva sällskapshundar. Denna intelligenta och smarta lilla hund tar emot varje utmaning du ger den med öppna tassar.

Hur mycket motion behöver en jack russell terrier?

Jack russell terrier är en stor hund i ett litet paket. Den är en aktiv hund som drivs av sin energi och jaktinstinkt. Detta betyder att en jack russell terrier kräver mycket motion - den vill jobba med både kropp och knopp för att vara lycklig. Jack russell terrier är en intelligent och smart liten hundras som gladeligen kommer ta sig an varje uppgift du ger den. Varför inte testa lite agility eller spår med din jack russell terrier? Då kommer den absolut få utlopp för sina instinkter och samtidigt som du stärker bandet med din jack russell terrier.

Jack russell terrier som familjehund

Jack russell terrier är känd för att vara en energisk, lekfull och intelligent hundras. Den kan vara en utmärkt familjehund för aktiva och engagerade familjer som är villiga att ge sin jack russell terrier tillräckligt med motion, träning och stimulering. Om du har småbarn i familjen måste du se till att ha mycket tid över för motion och träning med din jack russell terrier. Kom ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar över familjens jack russell terrier. Det rekommenderas inte att lämna en hund ensam med yngre barn.

Jack russell terrier som första hund

Jack russell terrier är framavlad för rävjakt, och är en grythund med mycket energi och intelligens. Jaktinstinkten ligger fortfarande djupt rotad i en jack russell terrier, och detta behöver du som nybörjare ha i åtanke om du ska köpa en jack russell terrier. Om du ser till att din jack russell terrier får utlopp för sin energi, exempelvis med hundsporter, så kommer ni få ett riktigt härligt liv tillsammans som sällan kommer vara tråkigt! Jack russell terriers brukar dessutom vara lättlärda och tar sig gärna an nya utmaningar, vilket är bra egenskaper hos en hund för en nybörjarägare.

Jack russell terrier-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en aktiv liten jack russell terrier-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din jack russell terrier-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en jack russell terrier

En släthårig jack russell terrier har en tät, slät päls som inte behöver trimmas, medan en strävhårig jack russell terrier har en mjuk underull och sträv ytterpäls som behöver trimmas. Är din jack russell terrier raggig, vilket innebär att pälsen är ett mellanting mellan slät och sträv, behöver den också trimmas. Kom ihåg att du aldrig ska klippa din jack russell terrier. Klipper du av de döda hårstråna blir pälsen mer porös och börjar absorbera väta och smuts. Då fryser jack russell terriern mycket fortare när det exempelvis regnar eller snöar.

Vanliga sjukdomar för en jack russell terrier

Jack russell terrier är en frisk ras. Det finns inga kända rasspecifika sjukdomar och de har inte heller något hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben. Avelshundar rekommenderas dock att genomgå en ögon- och patellaundersökning innan man använder dem till avel. En jack russell terrier lever ofta över 10 år.

5 snabba om jack russell terrier

 • Passar både som ett aktivt sällskapsdjur och som jakthund
 • Stor hund i ett litet paket
 • Snälla, pigga och fulla av karaktär
 • Har jaktinstinkten kvar från förr
 • Tar emot varje utmaning med öppna tassar

Vanliga frågor om jack russell terrier

Vad ska jag tänka på innan jag köper en jack russell terrier-valp?

Det är populärt att köpa sig en egen jack russell terrier-valp. Det är viktigt att du gör research innan du köper din jack russell terrier-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Som tidigare nämnt är jack russell terrier en stor hund i ett litet paket, som drivs av sin energi och jaktinstikt. Säkerställ också att säljaren är en seriös uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en jack russell terrier-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Finns det svarta jack russell terrier?

Nej, till färgen är en jack russell terrier övervägande helvit med svarta eller bruna markeringar.

Finns det några problem med jack russell?

Jack russell är överlag en frisk hundras som är modig, självsäker och livlig - en stor hund i ett litet paket. Något som kanske inte passar alla ägare är att jack russell är en jaktterrier med en medelhög till hög aktivitetsnivå. Därför är det alltid väldigt viktigt att läsa på ordentligt om hundrasen man funderar på att köpa. En jack russell drivs av sin energi och jaktinstinkt, men det här något som rätt ägare tycker är positivt och roligt. Jack russells kan exempelvis användas i hundsporter som agility eller spår!

Var hittar jag en jack russell till salu?

Om du letar efter en jack russell till salu rekommenderar vi att du vänder dig till en jack russell-uppfödare, alternativt att du kontaktar ett hundhem för att se om de har en jack russell i behov av ett nytt hem.

Kan man ha jack russell som sällskapshund?

Jack russell är en aktiv och intelligent liten jakthund som ursprungligen är uppfödd för rävjakt. Idag är jack russell främst en underbar allround-hund som både kan användas som sällskapshund och jakthund.

Finns det strävhårig jack russell?

Det finns tre olika typer av jack russell; strävhårig jack russell, släthårig jack russell och raggig (broken) jack russell som är ett mellanting av strävhårig och släthårig.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?