Kundvagn

Kundvagnen är tom.

American staffordshire terrier (amstaff)

American staffordshire terrier, som i dagligt tal kallas amstaff, har en ökänd historia av att vara en kamphund, men har sedan dess etablerat sig som en aktiv familjemedlem. Det var invandrare som tog amstaffens förfäder till Amerika och där fick de arbeta som vakthundar på bondgårdar och hos familjer runtom i landet. Läs mer fakta om hundrasen amstaff här!

Lite fakta om amstaff

 • Ursprung: USA

 • Vikt: 19-33 kg

 • Mankhöjd: 43-48 cm

 • Fysiska egenskaper: Ger intrycket av att vara väldigt starka för sin storlek. En väl sammansatt hund som är muskulös men ändå smidig och graciös. De ska vara kompakt och muskulöst byggda, inte högställda

 • Mentalitet: Stabil, orädd, envis, energisk, modig och självsäker

 • Aktivitetsnivå: Medelhög

Amstaffens ursprung

Det var i slutet av 1800-talet som amstaffen fördes till Amerika för att användas som lantbruktshund. Namnet American Stafforshire bullterrier har den fått på grund av sitt nära släktskap med den engelska hundrasen stafforshire bullterrier, och en likhet mellan de båda raserna är att de är trevliga familjehundar. Amstaffen har avlats för egenskaper som gör att den är stabil, gladd och orädd och alltid vill vara med där det händer. 1991 registrerades den första amstaffen i Svenska Kennelkubben.

För vem passar amstaff bäst?

Så länge du ger din american staffordshire terrier, eller amstaff, tid för träning och uppfostran är det en social och snäll familjehund. De behöver ordentligt med träning och mental stimulans för att vara tillfredsställda och nöjda i vardagen. De funkar bäst med hundägare som har erfarenhet, eftersom de behöver handfast och metodisk uppfostran. Det finns flera hundsporter som passar för amstaffen, bland annat spår och lydnad.

Så mycket väger en amstaff

American staffordshire terrier-hanar väger oftast runt 28–33 kg, medan tikarna väger runt 19–25 kg. Mankhöjd och vikt ska stå i proportion till varandra. En hanhund bör ha en mankhöjd på 46–48 cm medan en amstaff-tik bör vara 43–46 cm i manken.

Så ser en amstaff ut

Pälsen på en amstaff är kort, tät, sträv och blank. Amstaff förekommer i alla färger, där två vanliga är blue eller tan. Helst ska de inte vara mer än 80 % vita, svart och tan eller liver.

Hur är en amstaff?

En amstaff är stabil, glad, orädd, envis och utstrålar både energi, mod och självsäkerhet. Det är inte särskilt vanligt att en amstaff är blyg eller rädd. De är sociala, nyfikna, vill behaga och vill alltid vara med där det händer. Det är sällan en amstaff missar något som händer i omgivningen. En amstaff har ett stort behov av närhet till sin familj. Rasen kan ibland upplevas som påflugen och brötig, och de underkastar sig sällan andra hundar.

Så mycket motion behöver en amstaff

Amstaff är en energisk, modig och självsäker hundras som alltid vill vara med där det händer. En amstaff behöver ordentligt med träning och mental stimulans för att vara en glad och trygg hund, vilket innebär att du behöver motionerna din amstaff mer utöver de dagliga promenaderna. Varför inte testa lite hundsporter med din amstaff? Hundsporter som spår och lydnad brukar vara perfekta för en amstaff! Är hundsporter inte din grej kan du ta med din amstaff på långa promender i skogen, kasta boll i parken eller på andra lite mer fartfyllda aktiviteter. Det kommer din amstaff älska!

Amstaff som familjehund

Amstaff har avlats fram på egenskaper som gör den till en trevlig familjehund. Den är stabil, glad och nyfiken och har ett stort behov av att vara nära sin familj. Amstaffen kan ibland upplevas som påflugen och brötig vilket är bra att tänka på om du har småbarn i familjen. En amstaff behöver även mycket träning och mental stimulans för att vara en lycklig hund, så det är viktigt att motion och aktiviteter är en del av familjens livsstil. Kom även ihåg att det är du som vuxen som har ansvar över familjens amstaff, även om den var barnen som ville skaffa en amstaff-valp. Vi rekommenderar heller inte att lämna yngre barn ensam med amstaff, både för barnens och hundens trygghet.

Amstaff som första hund

Amstaff är en stabil och orädd hundras med mycket energi, och passar egentligen bäst för hundägare med erfarenhet eftersom amstaffen behöver en handfast och metodisk uppfostran. Köper du en amstaff kommer du behöva ge den ordentligt med träning och mental stimulans, annars kommer din amstaff inte vara en trygg och nöjd sällskapshund. Något annat som är bra att tänka på gällande amstaff som första hund är att hundrasen amstaff ibland kan upplevas som påflugen och den underkastar sig sällan andra hundar. Vi rekommenderar att du läser på ordentligt om rasen amstaff innan du köper en amstaff-valp, för att vara säker på att det är en hundras som du kan hantera.

Amstaffvalp? Gå med i Minitassarna!

Har du en orädd liten amstaffvalp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din amstaffvalps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en amstaff

Amstaff har en kort, tät och sträv päls som du behöver borsta då och då, vilket gör pälsvårdsrutinen tämligen enkel för den som äger en amstaff.

Vanliga sjukdomar hos amstaff

De vanligaste problemen hos en amstaff är hudåkommor såsom klåda, utslag, röda tassar och allergier. Det finns hälsoprogram för höft- och armbågsdysplasi. Det finns även en neurologisk sjukdom som kallas cerebellär ataxi (NCL-A amstaff ataxi) som kan påverka din amstaff.

5 snabba om amstaff

 • Stabil, glad och orädd
 • Blir med rätt uppfostran en social och snäll familjehund
 • Passar bäst för erfarna hundägare
 • Stort behov av närhet till sin familj
 • Kan upplevas som påflugen och brötig

Vanliga frågor om amstaff

Vad ska jag tänka på innan jag köper en amstaff-valp?

Amstaff är en av de mest populära raserna vilket även gör amstaff-valpar väldigt eftertraktade. Det är viktigt att du gör research innan du köper din amstaff-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. En amstaff behöver ordentligt med träning och mental stimulans och fungerar bäst med erfarna hundägare. Säkerställ också att säljaren är en seriös amstaff-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en american staffordshire terrier-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Finns det engelsk amstaff?

Amstaff anses vara en av de första amerikanska hundraserna. De kom till Amerika med invandrare och anses härstamma från Storbritannien genom en korsning av bulldog, terrier och andra okända raser.

Är amstaff en aggressiv ras?

Amstaff är en hundras som har en ökänd historia som kamphund, men idag är amstaffen en omtyckt och aktiv familjemedlem. En amstaff är orädd, energisk, modig och självsäker, vilket gör att den behöver en handfast uppfostran. Det finns inga belägg för att en amstaff är en aggressiv hundras, och precis som alla andra hundar behöver den både träning och uppfostran för att bli en snäll och social sällskapshund. Dock rekommenderas det att endast erfarna ägare skaffar en amstaff, inte nybörjare, just därför att amstaffen har mycket energi och behöver en metodisk uppfostran.

Är amstaff en kamphund?

Amstaff har en ökänd historia som kamphund, men idag har den etablerat sig som en aktiv familjemedlem i många hushåll! En amstaff behöver dock tid för träning och uppfostran, och får den det brukar den vara en social och snäll familjehund. Hundrasen fungerar dock bäst med hundägare som har erfarenhet av att uppfostra hundar.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?