Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Rottweiler

Rottweiler anses vara en av våra äldsta hundraser och ursprunget går tillbaka till romartiden. Rasen rottweiler användes ursprungligen till att driva och vakta boskap, vilket leder oss fram till dagens allround-brukshund som ofta ses inom poliskåren. Även om rottweiler fortfarande är en brukshund fungerar den också som sällskapshund för familjer som är aktiva och intresserade av träning och hundsport. Upptäck massor av information om den populära hundrasen rottweiler här!

Lite fakta om rottweiler

 • Ursprung: Tyskland

 • Vikt: 36-61 kg

 • Mankhöjd: 40-61 cm

 • Fysiska egenskaper: En medelstor till stor trofast hund, varken tung eller lätt. En kraftig och kompakt kropp som ska ge intryck av styrka, rörlighet och uthållighet

 • Mentalitet: Godmodig med ett grundlugn, väldigt tillgiven, lydig och arbetsvillig

 • Aktivitetsnivå: Hög

Rottweilerns ursprung

Hundrasen rottweiler kommer från Tyskland och den anses vara en av världens äldsta hundraser då rottweilerns ursprung går ända tillbaka till romartiden. Rasen fick namnet rottweiler Metzgerhund efter staden Rottweil och ordet Metzger som betyder slaktare. Med andra ord var rottweilern en slaktarhund som föddes upp av slaktarna enbart för rasens bruksegenskaper. Rottweilern började sedan även användas som både vakthund och boskapshund, och senare, i början på 1900-talet, prövades rottweilern som polishund och blev godkänd. Idag är rasen rottweiler en populär sällskapshund för aktiva familjer och träningsintresserade ägare.

För vem passar rottweiler bäst?

Rottweiler är en mycket uppskattad sällskaps-, service- och brukshund som är lämpad för en aktiv livsstil tillsammans med sin familj. Eftersom de är arbetsvilliga, modiga och lugna passar de för flera olika hundsporter. En rottweiler trivs också i en aktiv livsstil med vandring, drag, släde, skidåkning och cykling, om man hellre gör det än att ägna sig åt brukshundssporter som lydnad och spår. Att rottweiler är en gammal bruksras gör att de behöver handfast och metodisk träning, det är viktigt att börja redan när den är valp, eftersom den kommer att växa upp till en kraftfull hund med stark vilja. Att ta in en rottweiler i familjen innebär att man måste vara beredd på att ge den tillräckligt med både fysisk och mental stimulans.

Så mycket väger en rottweiler

Mankhöjden för en rottweiler-hane ska vara 40-61 cm. Vikten varierar beroende på mankhöjd, men brukar, för en hane, ligga mellan 50 och 61 kg. Mankhöjden för en rottweiler-tik är 56–63 cm. Även här varierar vikten beroende på mankhöjd och kan ligga mellan 36 och 48 kg.

Så ser en rottweiler ut

Rottweiler är en medelstor till stor hund som är kraftigt byggd, kompakt och välproportionerlig. Det är en hundras som ger intryck av styrka, rörlighet och uthållighet. Pälsen hos en rottweiler består av täckhår och underull. Täckhåret är medellångt, grovt, tätt och rakt. Underullen ska inte synas genom täckhåret. Håret på bakbenen är lite längre. En rottweiler ska vara svart med klart avgränsade tan-markeringar.

Hur är en rottweiler?

En rottweiler är godmodig med ett grundlugn, väldigt tillgiven, lydig och arbetsvillig. De har en naturlig och rustik uppenbarelse och är självsäkra, stadiga och orädda. De är nyfikna på sin omgivning men är samtidigt eftertänksamma och jämnmodiga. De har både kamplust, jaktlust, integritet och en viss dominans, alla egenskaper som passar för en brukshund, men som kan innebära en utmaning för en sällskapshund som inte får tillräcklig stimulans eller tillräckligt tydliga gränser.

Så mycket motion behöver en rottweiler

Hundrasen rottweiler är en brukshund som kräver mycket motion och träning för att vara en lycklig och trygg hund. En rottweiler älskar en aktiv livsstil med sportiga aktiviteter som vandring, drag och cykling. Du kan även testa brukshundssporter som lydad eller spår med din rottweiler. Eftersom en rottweiler har både jaktlust, kamplust, integritet och en viss dominans är det viktigt att du ser till att din rottweiler får mycket fysiskt och psykist stimulans. Den behöver mer motion utöver de dagliga promenaderna, och tydliga gränser.

Rottweiler som familjehund

En rottweiler kan vara en bra familjehund för rätt typ av familj. Rottweilers är kända för att vara lojala, beskyddande och hängivna till sina människor och kan utveckla starka band med sina familjer. Det är dock viktigt att notera att en rottweiler kräver en del träning och socialisering för att trivas som familjehund. Rottweilers kan vara dominanta och beskyddande, vilket betyder att det är viktigt att du tränar grundläggande lydnad med din rottweiler och socialisera den med människor och andra djur i en ung ålder för att undvika problematiskt beteende senare i livet. Det är också viktigt att se till att din rottweiler får tillräckligt med motion och stimulans för att hålla den lycklig och trygg. Kom dock ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar för familjens rottweiler, inte barnen. Det rekommenderas inte att man lämnar yngre barn ensamma med en hund.

Rottweiler som första hund

Rottweiler är en stor, kraftfull och intelligent ras som kräver mycket träning och socialisering. Därför kan det vara en utmaning för en nybörjare som inte haft en hund innan att uppfostra en rottweiler till en trygg hund. Även fast rottweilers är intelligenta, arbetsvilliga, lydiga och lugna, så är de fortfarande en bruksras med en stark egen vilja. Köper du en rottweiler behöver du lägga mycket tid på metodisk och handfast träning, samt ge den mycket fysisk och mental stimulans. Vi rekommenderar att du läser på ordentligt om hundrasen rottweiler och funderar på om den passar din livsstil, innan du köper en rottweiler-valp.

Rottweiler-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en pigg liten rottweiler-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din rottweiler-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en rottweiler

Rottweiler är en hundras med en lättskött päls som inte kräver någon särskild pälsvård. Ofta räcker det med att du badar och borstar din rottweiler vid behov eller i samband med fällning.

Vanliga sjukdomar för rottweiler

En rottweiler kan drabbas av ett antal möjliga åkommor och det finns hälsoprogram för att säkerställa att avelshundar är friska. Åkommorna i fråga är höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi samt den neurologiska sjukdomen JLPP.

5 snabba om rottweiler

 • En av världens äldsta hundraser
 • Kraftfull med stark vilja
 • Grundlugn, tillgiven och arbetsvillig
 • Vill ha en aktiv livsstil tillsammans med sin familj
 • Gammal bruksras som behöver handfast och metodisk träning

Vanliga frågor om rottweiler

Vad ska jag tänka på innan jag köper en rottweiler-valp?

Rottweiler-valpar är ganska populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din rottweiler-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Rottweiler är en hundras som har både kamplust, jaktlust, integritet och en viss dominans som kan innebära en utmaning för en sällskapshund som inte får tillräcklig stimulans eller tillräckligt tydliga gränser. De behöver med andra ord börja tränas redan som små valpar. Säkerställ också att säljaren är en seriös rottweiler-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en rottweiler-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Hur gammal blir en rottweiler?

Förväntad livslängd för en rottweiler är 8–11 år.

Är rottweiler en aggressiv hundras?

Rottweiler är en bruksras som har både integritet, jaktlust, kamplust och en viss dominans. Därför är det viktigt att du börjar uppfostra din rottweiler tidigt och metodiskt. En rottweiler behöver en mer stimulans utöver dagliga promenader för att vara en lycklig och trygg hund.

Är rottweiler en kamphund?

Rottweiler klassificeras inte som en kamphund utan den är en brukshund som genom tiderna använts som både vakthund, boskapshund och polishund. Rottweiler är även en populär sällskapshund för aktiva ägare.

Är rottweiler allergivänlig?

Rottweiler är inte en hundras som är känd för att vara allergivänlig eller extra lätt för allergiker att tolerera. Hundrasen har dock en lättskött päls som inte kräver någon särskild pälsvård förutom vid fällning.

Är rottweiler en svår hund att äga?

Rottweiler är en hundras som ibland har ett rykte om att vara aggressiv eller farlig, men faktum är att rottweiler enligt rasstandard ska vara vänlig av naturen, tillgiven och lydig. Med rätt ägare har en rottweiler med andra ord alla förutsättningar för att bli en vänlig och lojal livskamrat. Något man kan tänka på innan man köper en rottweiler är att den är en bruksras som sätter krav på sin ägare när det kommer till träning och aktivering.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?