Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Cavalier king charles spaniel

En cavalier king charles spaniel är en ideal sällskapshund med en intressant och lite mystisk härkomst. Man har spekulerat mycket i var de kommer ifrån, vissa säger att de har sitt ursprung från 1200-talet och att de kom från öst via Spanien till England på 1500-talet. Upptäck massvis med fakta om den mångsidiga hundrasen cavalier king charles spaniel här!

Lite fakta om cavalier king charles spaniel

 • Ursprung: Storbritannien

 • Vikt: 5,4-8 kg

 • Mankhöjd: 30-35 cm

 • Fysiska egenskaper: Aktiv, graciös och välbalanserad med ett mjukt uttryck

 • Mentalitet: Sportig, tillgiven, orädd. Glad, vänlig, aldrig aggressiv eller nervös

 • Aktivitetsnivå: Medellåg

Cavalier king charles spaniels ursprung

Cavalier king charles spaniel är en mycket gammal hundras som funnits i Europa i mer än tusen år. Cavalier king charles spaniel utvecklades från dvärgspanieln, en hundras man kan urskilja i målningar från så tidigt som 1200-talet! Sitt namn har hundrasen fått från Charles II av England som älskade sina spanielar högt och hade en hel flock av de gulliga små hundarna. Han avbildades även ofta med en spaniel i famnen. I mitten av 1830-talet började engelsmännen korsa sina king charles spaniels med ostasiatiska småhundar som sedan gav upphov till dagens cavalier king charles spaniel. Det var faktiskt inte förrän 1945 som cavalier king charles spaniel erkändes som enskild ras av engelska kennelklubben, och idag är hundrasen en av världens mest omtyckta.

För vem passar cavalier king charles spaniel bäst?

Cavalier king charles spaniel är först och främst en sällskapshund. De är i regel orädda och sociala med andra hundar och människor. De är lekfulla och lätta att hantera. Cavalier king charles spaniel är sportiga hundar som passar lika bra för aktiva familjer som för äldre människor. Rasen är lämplig för alla typer av aktiviteter och hundsporter såsom agility, lydnad och spår för att nämna några. Vissa individer inom rasen har även tagit examen som service-hundar.

Så mycket väger en cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en liten, välbalanserad hund. Det är önskvärt att en cavalier king charles spaniel väger 5,4–8 kg. Mankhöjden är ofta 30–35 cm för både hanhundar och cavalier king charles spaniel-tikar.

Så ser en cavalier king charles spaniel ut

Cavalier king charles spaniel är en typ av spaniel med stora, mörka runda ögon. Den ska helst vara liten och välbalanserad, men större individer förekommer. Pälsen hos en cavalier king charles spaniel är lång och silkig med rikliga fanor. Erkända färger hos cavalier king charles spaniel är svart och tan, ruby, blenheim, en kastanjebrun på vit och trefärgad.

Hur är en cavalier king charles spaniel?

En cavalier king charles spaniel är sportig, tillgiven och orädd. De är glada och vänliga och är aldrig aggressiva eller nervösa. Det är den ideala sällskapshunden.

Så mycket motion behöver en cavalier king charles spaniel

En cavalier king charles spaniel behöver inte fullt så mycket motion som vissa andra hundraser, men den är samtidigt en sportig hundras som passar precis lika bra för aktiva familjer som för pensionärer. Du kan testa på vilken aktivitet eller hundsport som du vill med din cavalier king charles spaniel, allt som är aktivt brukar passa en cavalier king charles spaniel bra. Med andra ord kan du likväl motionera din cavalier king charles spaniel med hundsporter som agility och spår, som att ta med den på promenader i parken eller dina hemtrakter.

Cavalier king charles spaniel som familjehund

Cavalier king charles spaniel beskrivs ofta som den perfekta sällskapshunden, och den brukar passa mycket bra för familjer. En cavalier king charles spaniel är tillgiven, orädd, glad och vänlig och brukar fungera bra med barn. Det som är bra med cavalier king charles spaniels är att de har lätt för att anpassa sig efter sin familj, vare sig familjen älskar fartfyllda aktiviteter eller lugnare promenader. Kom dock ihåg att det alltid är de vuxnas ansvar att ta hand om familjens cavalier king charles spaniel, även om det var barnen som ville skaffa en cavalier king charles spaniel-valp. Det rekommenderas även inte att man lämnar yngre barn ensamma med en hund, både för barnens och hundens trygghet.

Cavalier king charles spaniel som första hund

Funderar du på att köpa dig din första egna hund är cavalier king charles spaniel ett mycket bra val. Cavalier king charles spaniel brukar beskrivas som den ideala sällskapshunden och den är tillgiven, vänlig och orädd. Vare sig du vill utmana både dig själv och din cavalier king charles spaniel med hundsporter, eller om du föredrar dagliga promenader och mys i soffan så kommer den här hundrasen vara med på noterna. Vi rekommenderar dock alltid att du läser på ordentligt om hundrasen innan du bestämmer dig för att köpa en cavalier king charles spaniel, så att du är säker på att rasen passar din personlighet och livsstil.

Cavalier king charles spaniel-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en bedårande liten cavalier king charles spaniel-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din cavalier king charles spaniel-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för cavalier king charles spaniel

En cavalier king charles spaniel ska aldrig trimmas, men pälsen på tassarna bör klippas till så att den inte blir för lång. Då kan nämligen filtmattor bildas under tassen eller mellan tårna. Du bör även borsta din cavalier king charles spaniel regelbundet, särskilt bakom öronen där pälsen är riklig och mjuk och tovor gärna bildas.

Vanliga sjukdomar för cavalier king charles spaniel

De vanligaste åkommorna som finns hos cavalier king charles spaniel är blåsljud på hjärtat, problem med öronen och syringomyelia, en neurologisk sjukdom. Man måste även vara försiktig med de relativt stora ögonen, för att undvika problem med dessa.

5 snabba om cavalier king charles spaniel

 • Den ideala sällskapshunden
 • Glad och vänlig, aldrig aggressiv eller nervös
 • Passar både för aktiva familjer och äldre människor
 • Lämplig för alla typer av aktiviteter och hundsporter
 • Kräver måttligt med motion

Vanliga frågor om cavalier king charles spaniel

Vad ska jag tänka på innan jag köper en cavalier king charles spaniel-valp?

Cavalier king charles spaniel-valpar kan vara populära. Även fast cavalier king charles spaniel är en perfekt sällskapshund som kräver ganska lite motion så är det viktigt att du gör research innan du köper din cavalier king charles spaniel-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Säkerställ också att säljaren är en seriös cavalier king charles spaniel-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en cavalier king charles spaniel-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Är cavalier king charles spaniel allergivänlig?

En cavalier king charles spaniel har lång päls och fäller en del, vilket gör att den i allmänhet inte rekommenderas som en allergivänlig ras.

Vilka populära blandraser av cavalier king charles spaniel finns det?

Två vanliga, och populära, blandraser av cavalier king charles spaniel är cavapoo (cavalier king charles spaniel och pudel) och cavachon (cavalier king charles spaniel och bichon frisé).

Hur mycket kostar en cavalier king charles spaniel?

En cavalier king charles spaniel-valp kan kosta runt 12 000 kronor. Det är dock att viktigt att komma ihåg att det inte bara är köpet av valpen som kostar pengar. Foder, tillbehör, försäkringar och veterinärkostnader är bara några av de räkningar som kommer dyka upp under hundens liv.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?