Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan antas vara den äldre av de två welsh corgi-raserna. Rasen lämpar sig för vallning och som sällskapshund, där det senare har blivit allt vanligare. Här berättar vi mer om den intelligenta lilla vallhunden welsh corgi cardigan, som har blivit en av våra mest omtyckta hundraser!

Lite fakta om welsh corgi cardigan

 • Ursprung: Storbritannien

 • Vikt: 11-15 kg

 • Mankhöjd: 27-33 cm

 • Fysiska egenskaper: Stadig, tuff, rörlig, uthållig. En större kropp med korta ben

 • Mentalitet: Alert, aktiv och intelligent. Stadig i humöret, inte blyg eller aggressiv

 • Aktivitetsnivå: Medel

Welsh corgi cardigans ursprung

Av de två corgi-varianterna welsh corgi cardigan och welsh corgi pembroke, anses welsh corgi cardigan vara den äldsta. Man tror att den funnits i Wales sedan 1000-talet, där den användes som både vallhund och gårdshund. För boskapsvallare var welsh corgi cardigan en ovärderlig kollega. Welsh corgi cardigan och welsh corgi pembroke är rätt lika till utseendet, och man tror även att de har ett gemensamt förflutet. Ända fram till 1934 korsade man de båda corgi-varianterna med varandra, men till sist valde man att skilja på dem och två separata corgi-raser bildades. Idag finns de flera rasspecifika detaljer som skiljer welsh corgi cardigan från welsh corgi pembroke.

För vem passar welsh corgi cardigan bäst?

Som gammal vallhund är welsh corgi cardigan uppmärksam, alert och arbetsvillig. De kan användas som vallhundar eller som sällskapshundar. Om man inte använder welsh corgi cardigan till vallning, behöver de fortfarande få vara aktiva och använda sin intelligens – detta löser ni enkelt med hundsporter som lydnad, agility eller spår. För att säkerställa en fin relation och ett tryggt liv är det viktigt att ta styra hunden från början, så att inte vallningsinstinkterna tar över.

Så mycket väger en welsh corgi cardigan

Vanligtvis väger en welsh corgi cardigan runt 11–15 kg, beroende på mankhöjd. Den ideala mankhöjden för welsh corgi cardigan är 30 cm och vikten ska vara i proportion till storleken.

Så ser pälsen ut på welsh corgi cardigan

Pälsen hos en welsh corgi cardigan är kort eller medellång, helst rak med hård struktur. Den är väderbeständig med en bra underull. Tillåtna färger för welsh corgi cardigan är blue merle, brindle, röd, sable, trefärgad med brindle-markeringar och trefärgad med röda markeringar. Alla färger kan förekomma med eller utan vita markeringar.

Hur är en welsh corgi cardigan?

Welsh corgi cardigan är en alert, aktiv och intelligent hundras. De ska vara stadiga i humöret och aldrig vara blyga eller aggressiva. I egenskap av heeler har welsh corgi cardigan en naturlig instinkt att nafsa i hälarna medan de vallar, vilket du kan märka att din corgi-valp gör om du inte ger den tydliga instruktioner från början.

Så mycket motion behöver en welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan är en alert liten vallhund som behöver få vara aktiv och använda sig intelligens. Den behöver inte lika mycket motion som vissa andra vallhundar, men den behöver fortfarande få utlopp för sin energi så inte vallningsinstinkterna tar över. Testa gärna hundsporter som agility, spår eller lydnad med din welsh corgi cardigan, och om hundsporter inte är din grej kan du trötta ut din welsh corgi cardigan med apport i parken eller långa skogspromenader. Eftersom welsh corgi cardigan är en intelligent hund kan du även använda aktivitetsspel och leksaker så att din hund får använda huvudet.

Welsh corgi cardigan som familjehund

Welsh corgi cardigan är vanligtvis en utmärkt familjehund med sitt stadiga humör och lilla kroppshydda. Det enda som är viktigt att tänka på är att familjen behöver ha mycket tid för att utmana sin welsh corgi cardigan både fysiskt och mentalt. Welsh corgi cardigan är en vallhund som behöver få vara aktiv och använda sin intelligens, så att inte vallningsinstinkterna blir för starka. Ta med hela familjen och er welsh corgi cardigan ut på långa, aktiva promenader, eller testa på roliga hundsporter som agility, spår eller lydnad! Kom också ihåg att det alltid är de vuxnas ansvar att ta hand om familjens welsh corgi cardigan, inte barnens. Det rekommenderas inte att lämna en hund ensam med yngre barn, inte ens en sådan stabil och liten hund som welsh corgi cardigan.

Welsh corgi cardigan som första hund

Welsh corgi cardigan kan vara en bra första hund för rätt ägare. Welsh corgi cardigan är känd för sin intelligens och brukar vara enkel att träna, vilket gör den till en utmärkt första hund för nybörjare. Som vallhund har dock welsh corgi cardigan en hel del vallningsinstinkter och du som ägare kommer behöva stimulera din welsh corgi cardigan både fysiskt och mentalt, så att vallningsinstinkterna inte tar över. Exempelvis kan du märka att din corgi-valp gärna nafsar sina familjemedlemmar i hälarna, och detta är ett beteende du tidigt behöver jobba med för att få en welsh corgi cardigan som inte försöker valla i vardagen. Vi rekommenderar att du läser på ordentligt om hundrasen welsh corgi cardigan innan du bestämmer dig för att köpa en corgi-valp, så att du vet att rasen passar in i ditt liv och dig som person.

Pälsvård för welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan kräver inte speciell pälsvård. Den fäller ca 2 gånger per år och då behöver du kamma ur underullen.

Vanliga sjukdomar för welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan är i allmänhet en frisk ras utan några kända rassjukdomar.

5 snabba om welsh corgi cardigan

 • Gammal vallhund som behöver vara aktiv och använda sin intelligens
 • Anses vara den äldre av de två corgi-raserna
 • Alert, aktiv och intelligent hundras
 • Stadig i humöret, varken blyg eller aggressiv
 • En frisk ras utan kända rassjukdomar

Vanliga frågor om welsh corgi cardigan

Vad ska jag tänka på innan jag köper en welsh corgi cardigan-valp?

Welsh corgi cardigan-valpar är väldigt populära. Det är viktigt att du gör research innan du köper din welsh corgi cardigan-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Om du inte använder welsh corgi cardigan till vallning, behöver de fortfarande få vara aktiva och använda sin intelligens. Var exempelvis uppmärksam på om din valp nafsar dig i hälarna, som welsh corgi cardigans gör när de vallar. Säkerställ också att säljaren är en seriös uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en welsh corgi cardigan-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Welsh corgi cardigan eller welsh corgi pembroke?

Även om welsh corgi cardigan och welsh corgi pembroke kan se lika ut och har liknande namn, så finns det vissa rasspecifika skillnader. Det är skillnad på deras päls, öron och svans och även kroppsform. Den grundläggande skillnaden ligger i deras arv, där cardigan är mer av en vallhund medan pembroke är en sällskapshund. Korsningar mellan raserna var vanligt fram till början av 1900-talet, då man delade upp raserna till två separata.

Vad kostar en welsh corgi cardigan?

Vad en welsh corgi cardigan-valp kostar kan variera och beror på uppfödare, men ett ungefärligt pris är cirka 17 000 kronor. Det är dyrt att äga en hund eftersom utgifterna ökar med åren, de stora kostnaderna är foder, veterinärbesök, försäkring, tillbehör och aktiviteter.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?