Varför ska kattungen vaccineras?

Katter vaccineras vanligen första gången vid 8–9 veckors ålder. Oftast har uppfödaren vaccinerat kattungen två gånger innan den flyttar hem till dig och du behöver bara se till att katten får sina årliga återkommande vaccinationer.

Regelbundna hälsokontroller och vaccinationer hör till kattens grundläggande hälsovård. Med hjälp av vaccination kan du skydda katten mot smittsamma virussjukdomar. Det är en bra idé att vaccinera även innekatter. En oturlig tur utomhus till ett ställe där en smittad katt befunnit sig kan göra att katten blir sjuk. Även vi människor kan föra med oss virus utifrån till exempel via våra skor.

  • Katter vaccineras vanligen med ett s.k. trippelvaccin mot kattpest och kattsnuva/kattinfluensa som orsakas av herpes- och calicivirus.
  • Om du planerar att resa med din katt behöver den även ett rabiesvaccin.

Det är viktigt att komma ihåg att många virussjukdomar sprids via symtomfria bärare. En katt som en gång varit sjuk kan bära med sig viruset resten av livet och en sjukdom som gått över kan komma tillbaka igen om katten till exempel utsätts för stress. Det lönar sig alltså att vaccinera katten eftersom vaccinet förebygger de vanligaste smittsamma sjukdomarna. Med hjälp av vaccinationer upprätthålls flockimmuniteten, så att virussjukdomarna inte blir vanligare.

LÄS MER OM ATT VACCINERA KATT HÄR