Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Lämna kattungen ensam – hur länge får en katt vara ensam?

Katter är mer sällskapliga än vad många tror och den egna människans närvaro är viktig för dem. Ofta talar man om separationsångest som ett hundproblem, men det förekommer även hos katter. Här visar vi hur du ensamtränar din kattunge och berättar mer om hur länge en kattungen kan vara ensam!

Hur länge kan man lämna en kattunge ensam?

I djurskyddslagen fastslås att ett djurs kondition, hälsa och välbefinnande måste kontrolleras minst en gång varje dag och vid behov oftare. Om du planerar till exempel en weekend-resa utan katten måste du alltså ordna så att någon dagligen kommer och kontrollerar hur katten mår och ger den mat, byter vatten och städar kattlådan.

En kattunge bör inte lämnas ensam i mer än några minuter i början, sen ökar du gradvis på ensamtiden långsamt. Utöver att den skulle sakna dig förskräckligt kan den också i sin tristess hitta på allt möjligt olovligt rackartyg. En nyfiken kattunge råkar också lätt ut för olyckor, så det är bra att någon regelbundet kontrollerar hur den mår när du är borta.

När kan man lämna en kattunge ensam?

Lämna helst inte din kattunge ensam hemma när den är under 4 månader. När kattungen är tillräckligt gammal kan du börja ensamträna den genom att lämna den själv ett par minuter och sedan gradvis förlänga tiden. Kom ihåg att det finns vissa kattraser som inte trivs själva, och då kan du behöva ha två katter hemma för att kunna lämna dem ensamma.

Ge katten något roligt att göra när du lämnar den ensam

Kattungar, särskilt lite äldre ungar, kan hitta på allt möjligt att syssla med på egen hand - även sådant som ägaren inte är så förtjust i. Ett bra sätt att undvika rackartyg är att lämna något roligt framme som det är okej att katten sysselsätter sig med när du är borta - till exempel aktiveringsleksaker, ur vilka katten kan jaga godis och mat.

4 saker att tänka på när du lämnar din kattunge ensam

  • Ingen katt mår bra av att spendera mycket tid själv. Om du planerar att lämna ditt husdjur ensam hemma stora delar av dagen på grund av exempelvis jobb, är en katt kanske inte rätt husdjur för dig.
  • Om du ska lämna din katt ensam hemma är det viktigt att den har en stimulerande miljö med möjligheter till klättring, leksaker, klösbrädor och en mysig bädd.
  • Se till att ha vant din katt vid att vara ensam innan du lämnar den ensam för första gången en längre stund. Vänj kattungen gradvis.
  • Ge kattungen en rejäl lekstund innan du lämnar den ensam, och se till att den har något att pyssla med som en kul leksak eller något gott att äta.

Tips på leksaker till katter

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?