Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kattunge - vecka för vecka

Visste du att en kattunge föds både blind och döv? Så hur går en kattunge från ett hjälplöst knyte till ett fungerade litet rovdjur? Kattens första tid i livet går väldigt fort – på bara ett par veckor börjar kattungen bli mer självständig. Genom att veta mer om din kattunge och förbereda dig själv inför kattens utveckling, blir du en bättre kattförälder och kan anpassa uppfostran efter vad din kattunge behöver. Här guidar vi dig genom den första tiden, så du får en inblick i hur livet är som kattunge och vad du kan förvänta dig när du får hem din nya familjemedlem.

Kattunge 1–3 veckor

När en kattunge föds är den både döv och blind, men den har däremot ett fantastiskt luktsinne och är känslig för beröring. Under sin andra dag i livet lär sig kattungen att trampa mjölk, eller knåda, runt sin mammas juver. Efter ungefär 1–2 veckor öppnar kattungen sina ögon, men den är fortfarande mycket ömtålig och ännu inte fullt utvecklad. Kattungen kan även börja använda sin röst lite och du kanske kommer höra små spinnande ljud. Vissa kattungar börjar även krypa omkring för att utforska omgivningarna lite smått. När kattungen är runt 3 veckor börjar hörselgångarna öppnas och världen fylls av nya ljud för den lilla katten.

Kattunge 4–8 veckor

Efter 4 veckor börjar kattungen interagera med sin mamma och sina syskon. De tvättar varandra, leker och smygattackeras. Nu kan även kattungen gå på toaletten själv vilket gör den mer självständig. Under den här tiden i livet händer det mycket för kattungen. Mamman börjar stöta bort kattungen lite och lär den hur det är att vara katt. När kattungen är ca 4–8 veckor börjar den äta kattmat och introduceras för kattlådan. Vid 8 veckor ska kattungen få sin första vaccination.

Kattunge 9–12 veckor

Den här perioden är viktig för kattungens sociala utveckling. Nu börjar kattungen förstå sig på livet som katt, sociala koder, andra djur och det kanske viktigaste - människor. Beroende på kattungens erfarenheter och uppfostran så kan den börja visa på dominanta eller undergivna beteenden. Under den här tiden är det viktigt med mycket socialisering och miljöträning. Att introducera din kattunge för nya upplevelser är avgörande för att kattungen ska utvecklas till en glad och trygg vuxen katt.

Kattunge 3–4 månader

När kattungen är 12 veckor är den redo att lämna sin mamma och sina syskon, och flytta in till sitt nya hem. Det är också nu kattungen ska få sin andra vaccination. Att lämna tryggheten av sin mamma och sina syskon kan vara överväldigande för en liten kattunge, och det är inte ovanligt att kattungen är lite ängslig och osäker när du hämtar hem den. Under er första tid tillsammans bör din största fokus vara att bygga en stark relation till din katt. Därför rekommenderas det att du endast låter din kattunge träffa sina nya familjemedlemmar, och inte några utomstående, eftersom det kan förvirra kattungen. Du kan också börja lägga grunden för ensamhetsträningen genom att låta kattungen vara själv bakom en grind eller i ett annat rum, bara för ett par minuter. Små kattungar ska inte lämnas ensam långa stunder, så ta det lugnt och försiktigt så att du sakta bygger ett starkt självförtroende hos din kattunge.

Kattunge 4–10 månader

Under den här perioden blir kattungen könsmogen. Den här är en förvirrande och omskakande tid för en kattunge, och det är inte ovanligt att kattungar verkar vara lite ur balans, osäkra och olydiga under denna period. Kattungen kan även bli extra intresserad av nya lukter och vara mindre fokuserad. Honkatter blir oftare könsmogna tidigare än hankatter, och det är viktigt att du som kattägare ser till att ingen oansvarig fortplantning sker.

Kattunge 1–4 år

Under dessa år blir din katt vuxen, både fysiskt och mentalt. Man brukar säga att en kattunge är fullvuxen när den är runt 3–4 år. Det är även vid den här tiden som katter i det vilda börjar försvara sitt revir, vilket kan leda till att din kattunge börjar testa gränserna inom familjen för att försöka klättra högre upp i hierarkin. Vissa katter som kom bra överens som kattungar kanske inte alls kommer överens i den här åldern. Ibland kan den här tiden kännas hopplös, men ge inte upp. Din katt kommer snart hitta sin plats i familjen, se bara till att katten har tillgång till ett tryggt utrymme, och om du har flera katter så är det en bra idé att ha flera matskålar så det inte blir bråk om maten. Med största sannolikhet kommer ni ha ett lyckligt och tryggt liv tillsammans!

Allt inom katt

Funderar du på att skaffa en liten kattunge eller har du redan en katt? Vi samlat allt som din misse behöver, som kattmat, bäddar, leksaker och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Mjau, vilket kattliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?