Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så leker du med din kattunge

Kattungar är kända för att leka – nästan alltid och med allt som påminner det minsta om en leksak. Genom leken lär sig kattungen viktiga förmågor som den behöver som vuxen. Här berättar vi mer om hur du leker med din kattunge och vilka leksaker som passar för kattungar!

Varför behöver kattungar leka?

Kattungar är kända för att leka – nästan alltid och med allt som påminner det minsta om en leksak. Genom leken lär sig kattungen viktiga förmågor som den behöver som vuxen. Leken imiterar en riktig jaktsituation. När katten lurpassar på en leksak börjar hjärnan producera välbefinnandehormon, precis som i en riktig jaktsituation. I leken får katten utlopp för en del av sitt naturliga jaktbeteende vilket har en avsevärd verkan på välbefinnandet.

Katter jagar, alltså leker, eftersom de tycker det är oemotståndligt trevligt. Även om katters jaktförmåga varierar mycket i dag har deras behov av att jaga inte minskat. Behovet kvarstår hela kattens liv, fast äldre katter kanske blir lite mer selektiva i fråga om sina leksaker.

5 anledningar till att katter behöver leka

Katter i alla åldrar njuter oftast av att kasta sig in i vild lek. Vissa individer behöver dock lite mer uppmuntran än andra. Leken har flera positiva effekter på hälsan:

 • Lek och aktivering gör katten på gott humör och lindrar stress, som orsakas av ett alltför passivt liv.

 • Lek utvecklar också koncentrationsförmågan och förmågan att handla i olika situationer.

 • Aktiveringsleksakerna ger katten hjärngymnastik och förbättrar samtidigt djurets inlärningsförmåga och minne.

 • Aktivering är ett prima sätt att lugna en vild unge. Överaktiva katter är ofta uttråkade, vilket kan ta sig uttryck i olika störande beteenden. Aktiveringsleksaker ger din katt rolig och tillåten sysselsättning.

 • Aktiveringen efterliknar kattens naturliga sätt att skaffa föda. Den ökar mängden välbefinnandehormoner som frigörs i kattens hjärna och gör alltså katten på bättre humör.

När du leker mycket med din katt blir ni båda mindre stressade och stärker er relation. Den snabbaste vägen till kattens hjärta går via leken!

Hur ska jag leka med min katt?

Kattens intresse väcks lättast av ljud och rörelse. När du fått katten att lägga märke till en leksak, rör den längs golvet med knyckiga rörelser. Tänk på hur en mus rör sig och försök imitera rörelsen med leksaken. Kattens känsla av välbehag är störst om den ibland får ”döda” sitt byte. Då river den leksaken med tänderna och sparkar den våldsamt med bakbenen. Då är det bäst att du håller fingrarna långt borta!

Varje katt utvecklar med åren en egen lekstil. En individ aktiveras av små prasslande möss medan en annan får fnatt av en fjädervippa. Katter har också sociala lekar, som de leker med andra katter. Oberoende av lekstilen är kattens lek otroligt underhållande att se på.

Leksaker till katter

Unna din katt flera olika leksaker! Den lilla missens tycke och smak kan variera från dag till dag. De leksaker som en katt har som ung förblir ofta favoriter genom hela livet.

6 tips på leksaker till katter

 • Du kan servera hela dagens mat åt katten i olika aktiveringsleksaker, så att den får “jaga” sin mat
 • Många katter älskar att lurpassa på och kasta omkring små ludna eller pinglande leksaker
 • Olika vippor stimulerar kattens jaktinstinkt och resulterar ofta i plötsliga tigersprång
 • Fjäderleksaker lockar till att bli omkringburna och skakade i munnen
 • Brottningsleksaker är till för vilda kamplekar - till det passar alla stora och mjuka leksaker
 • En del katter blir helt till sig över katternas specialört: kattmynta

Så aktiverar du din katt

Olika aktiveringsleksaker har utvecklats för att katten ska kunna få utlopp för sina naturliga instinkter på ett tryggt sätt. I aktiveringsleksakerna göms mat och kattungen får jaga maten i leksaken och samtidigt använda sin problemlösningsförmåga. Sådan lek är inte bara rolig utan också utvecklande och tröttar ut den lilla tigern på ett skönt sätt. Vår kattjurys favoritspel är:

Om du vill kan katten få all sin mat ur olika aktiveringsleksaker. Ett enkelt sätt att öka din katts välbefinnande.

Leksaker till kattungar vi rekommenderar

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Behöver du hjälp?