Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Bästa maten för kattungar – vad ska en kattunge äta?

När du tar hem din kattunge brukar uppfödaren skicka med den mat kattungen är van vid. Oftast är det kvalitativt torrfoder. De första veckorna är det bra att ge kattungen samma mat som den är van vid. Om du inte vet vad din kattunge ätit tidigare är det tryggast att ge den torrfoder och blötmat med hög kötthalt. Här berättar vi med om vad kattungar ska äta och vilken som är den bästa maten för kattungar!

5 saker som är bra att veta om kattungar och foder

 • Det är bra för en kattunge att ha fasta mattider: som liten unge äter katten 4–5 gånger per dag.

 • Om du inte har möjlighet att ha fasta mattider under dagarna, lämna torrfoder till katten i en aktiveringsleksak.

 • Håll ett öga på hur kattens mage mår. Avföringen bör vara fast. Läs nedan vad du ska göra om ungen får diarré.

 • Se till att ha Avital Flora i medicinskåpet. Det är bra för magen och balanserar tarmhälsan.

 • Om du vill ändra kattungens kost, gör det först när kattungen har installerat sig i sitt nya hem och låt det ta tid.

Så väljer du bäst foder till din kattunge

Att det finns så många olika foder för kattungar kan förvirra även en erfaren konsument. När du väljer mat åt din kattunge, kontrollera alltid att produkten är ett helfoder. Kolla även följande på innehållsförteckningen:

 • Kötthalten – hög kötthalt är ett kännetecken på kvalitativ kattmat. Proteinhalten ska vara hög och den huvudsakliga proteinkällan bör vara kött.

 • Fetthalten – kattungens mage är liten, men energiförbrukningen stor. Därför behöver den rikligt med fett i födan. Fett är på många sätt nödvändigt för kroppen.

Högklassigt, komplett foder som är avsett särskilt för kattungar är ett enkelt och tryggt val. Sådant foder innehåller allt som din kattunge behöver: kött, energi samt rätt mängd vitaminer, mineraler och spårämnen. Uppfödaren skickar oftast med foder som din kattunge är van vid. 

Helfoder till kattungar finns i olika former

Du kan också sätta ihop kattungens mat själv av olika råprodukter eller hemgjord mat. Då behöver du lägga till nödvändiga näringstillskott för att kattungen ska få en sund tillväxt.

Bästa maten för kattungar är kattungefoder

Foder för kattungar har ett högt energiinnehåll, eftersom en liten kattunge behöver nästan fem gånger så mycket energi som en vuxen katt. I komplett foder som är särskilt utformat för kattungar har man också tagit hänsyn till det faktum att kattungar behöver mer protein, vitaminer samt kalcium och andra mineraler än vuxna katter. Om avföringsmängden är liten visar det att näringen tas upp effektivt och kattens kropp kan utnyttja maten.

Vad är det för skillnad på foder för kattungar och foder för vuxna katter?

Den vanligaste skillnaden mellan kattungefoder och foder för vuxna katter är energinivån. Kattungefoder innehåller vanligtvis mer fett och protein och därför även mer energi än foder för vuxna katter.

Kattungefoder innehåller ofta mer kalorier

Oftast innehåller kattungefoder mer kalorier än foder för vuxna hundar eftersom valpar växer och därför behöver mer energi.

Kattungefoder innehåller ofta extra protein

För att stödja en sund utveckling av kattungens inre organ innehåller kattungefoder ofta mer protein än foder för vuxna katter.

Kattungefoder består ofta av mindre bitar

Små kattungar älskar ofta mat och glufsar gärna i sig all mat på en gång, därför består kattungefoder ofta av mindre bitar än foder för vuxna katter. Små bitar gör det enklare för kattungen att tugga och svälja, så att den inte sätter i halsen.

Kattungens mat den första tiden i sitt nya hem

Uppfödaren kommer förmodligen att skicka med den mat som kattungen är van vid. Det brukar vara kvalitativt torrfoder. Vissa uppfödare serverar även kattungarna rått kött. Här får du lite tips om hur du ska tänka kring utfodringen just nu.

 • Under de första veckorna är det bästa att servera samma mat som kattungen fick hos uppfödaren.

 • De flesta kattungar äter 3–4 gånger per dag i den här åldern.

 • Håll koll på hur kattungens mage mår. Avföringen bör vara fast, diarré ska inte höra till vardagen.

 • Skaffa på förhand Avital Flora att ha i medicinskåpet. Det balanserar tarmverksamheten.

Om du vill kan du göra ändringar i kosten så småningom – men först då kattungen blivit hemmastadd.

Hur mycket ska en kattunge äta?

Små kattungar älskar ofta mat och tycker det är väldigt kul att glufsa i sig allt i skålen. Därför kan det vara bra att ge kattungen små mängder mat vid flera tillfällen under dagen. Då undviker du att råka mata kattungen för mycket.

Mata inte din kattunge för mycket

Har du en riktigt matglad kattunge kan det vara frestande att ge den extra mat, men försök att inte göra det. För mycket mat kan ge kattungen problem med magen eller göra att den går upp i vikt alldeles för snabbt, vilket inte är bra för kattungens hälsa.

Väg din kattunge regelbundet

Ett tips är att väga din kattunge regelbundet. Då har du koll på om den går upp eller ner i vikt och kan reglera mängden foder därefter. Hur mycket kattungen ska väga beror på ras, storlek och ålder - kolla upp vad som gäller för kattungens ras.

Om kattungen glufsar i sig maten

Glufsande är ett helt naturligt sätt för katten att äta. Dess tänder är kilformade och avsedda att riva maten, alltså köttet, med. På grund av tändernas form kan katten inte mala maten. Kattens matsmältning är därför designad för att äta smådjur – i stora saftiga bitar. De flesta katter glufsar utan problem i sig en relativt stor köttbit.

Om kattungen äter så fort att den kräks

Ibland kan katten kräkas på grund av glufsande. Särskilt hos kattungar kan upprepade kräkningar orsaka problem – det är ju bara mat som stannar i magen som ger den växande katten näring. Skadligt glufsande kan lätt kontrolleras, genom att mekaniskt fördröja ätprocessen.

 • Om katten äter torrfoder, servera all mat ur aktiveringsleksaker. När ungen måste ta ut sin mat ur leksakerna äter den garanterat långsammare. Dessutom får den mental stimulans av att “jaga” sin mat.

 • Våt- och färskfoder kan också serveras ur labyrintskålar, eller så kan du helt enkelt sprida ut maten över ett platt kärl. Du kan också blanda lite ljummet vatten i maten, så att den blir lite lösare.

Tips på slow feeders till kattungar

4 snabba om kattungar och mat

 • Ge din kattunge samma mat som den fick från uppfödaren till en början för att minska risken att kattunge får problem med magen
 • Om du vill byta foder till din kattunge - gör bytet långsamt så att kattungens mage hinner vänja sig
 • Se till att din kattunge äter sin mat på en lugn plats utan distraktioner
 • Om du har fler än en katt eller kattungar hemma kan du mata dem samtidigt men separat, så att det inte uppstår någon konkurrens om maten eller att kattungen snor mat från den andra katten

Tips på torrfoder för kattungar

Tips på blötmat för kattungar

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?