Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så får du din katt att sluta klösa på möbler

Katter markerar sitt revir genom att klösa, och till ägarens förtret lämnar detta ofta synliga spår – framför allt på möbler. Att använda klorna är ett naturligt, inbyggt beteende hos katten. Därför klöser varje katt – och det ska den också göra. Men hur lär man sin katt att inte klösa på möbler då? Det berättar vi mer om här!

Varför klöser katter?

Katter klöser för att markera revir, vässa sina klor men även för att de har luktkörtlar under tassarna som lämnar en luktmarkering åt andra katter där de klöst. De ligger helt enkelt i kattens natur att klösa, och alla katter klöser.

Hur lär jag katten att klösa där den får?

Visa katten det rätta klösstället och uppmuntra den att klösa t.ex. genom att “klösa” själv. Katten kan också lockas att stiga upp mot klösträdet eller så kan du försiktigt lyfta kattens tassar mot trädet, vilket kan locka den att börja klösa.

  • Kattmynta kan inspirera katten att klösa sitt klösträd. Spraya kattmyntaspray på trädet eller strö torkad kattmynta på plattformarna.

  • Ofta kan katten även lockas med en vippa att klättra längs trädet och på så sätt förstärks kattens intresse för det rätta stället.

  • Ju mer katten klöser på ett visst ställe, desto mer förstärks beteendet och den klöser då ofta på samma ställe igen.

  • Katten kan belönas t.ex. med en godbit när den klöser på rätt ställe. Då upplever den att det lönar sig att klösa just där. Om klösträdet har plattformar kan du placera godis på dem.

Ju fler tillåtna klösställen (alltså klösträd och klösstolpar) katten har, desto mindre klöser den antagligen på möblerna.

Investera i roliga klösmöbler

Köp roliga klösmöbler till din katt så att den inte är lika frestad att klösa på soffan, fåtöljen eller skinnstolen! Det finns mängder av olika klösmöbler att välja bland, som klösträd med flera olika våningar, klösbrädor och klöspelare. Du kan även spraya kattmynta på klösmöbeln så din katt blir ännu mer sugen på att klösa på den.

Visste du det här om kattens klor?

Kattens klor växer både i längd och i tjocklek. När klon förnyas lossnar det yttersta lagret regelbundet, så att en ny vass klo kan växa fram. Därför kan kattens klor ibland se annorlunda ut när det gamla, yttersta lagret snart ska lossna. En orsak till att katten klöser är att det lösgör dessa gamla lager från klorna. Den vässar alltså inte direkt klorna, även om det kan verka så eftersom en ny, vass spets kommer fram under det gamla lagret.

Tips på produkter som får katten att sluta klösa på möbler

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?