Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kattungens första veterinärbesök

Veterinärbesök kan kännas stressigt för både dig och katten. Katter är smarta och lär sig hela tiden nya saker. Erfarenheter, både positiva och negativa, påverkar starkt deras beteende. Därför är det viktigt att försöka göra veterinärbesöken så trevliga och stressfria som möjligt för katten. Här berättar vi mer om vad som är bra att tänka på inför kattunges första veterinärbesök!

Så väljer du rätt veterinär till din kattunge

Vi rekommenderar att du inte väljer första bästa veterinär till din kattunge. Här är några tips på vad som är bra att tänka på när du ska bestämma dig för en veterinärklinik:

 • Klinikens rykte

 • Hur nära kliniken ligger ditt hem

 • Hur snabbt du kan boka tider

 • Hur de löser akuta fall eller tjänster utanför öppettider

 • Om de erbjuder näringsråd för din katt

 • Om de skickar ut påminnelser om vaccinationer

 • Om kattens journal hålls uppdaterad

Att tänka på inför kattungens första veterinärbesök

Det är extra smart att lägga krut på kattungens första veterinärbesök. Då är katten som mest nyfiken och eftersom den ännu inte har negativa erfarenheter av veterinärer kan du förstärka allt det positiva. Katter berättar eller visar sällan på något sätt om de är sjuka – de är mästare på att dölja obehag och smärta. Därför behöver du känna din katt väl och vara observant, så att du kan reagera i tid på en eventuell sjukdom. Ring gärna veterinären om du är fundersam över något i din katts beteende.

Så minskar du kattungens stress under det första veterinärbesöket

 • Vänj katten vid transportburen och att resa i den. Katten kan lära sig tycka om resor om den märker att man i buren kan komma till spännande och trevliga ställen. Om transportburen blir kattens egen tillflyktsort där den frivilligt går in slipper ni båda onödig stress.

 • Ta med godis när ni åker till veterinären och kanske en leksaksvippa, som du kan belöna kattungen med när den varit lugn i undersökningsrummet. Med lek kan du vanligen få ungens uppmärksamhet och göra veterinärbesöket till en trevlig upplevelse.

 • Ta också med en filt eller handduk som ungen är van vid. Den kan du lägga i transportburen för att ge trygghet.

 • Även om ungen är van att gå i sele är det bättre att ta den i bur till veterinären. Då blir den inte lika lätt rädd för andra djur i väntrummet.

 • Om ungen är skygg kan du väga den i sin transportbur. Sedan kan du väga transportburen för sig och dra av från kattens och burens gemensamma vikt, vips, så får du kattungens vikt.

 • Om katten inte självmant vill komma ut ur buren kan du, om burmodellen tillåter, ta av hela ovandelen och låta katten vara innanför de trygga kanterna av burens nedre del under vårdåtgärderna.

 • En lätt hungerkänsla kan vara till hjälp – när katten är hungrig är den mer intresserad av godbitar och kan med hjälp av dem betingas att se veterinärbesöket som en trevlig grej.

Transportera kattungen till veterinären

Om du åker bil till veterinären måste du ha din kattunge i en bilbur som är utformad för katter. I buren kan du lägga till en leksak eller filt som kattungen tycker om. Ett annat tips är att spreja lugnande feromoner i buren, det hjälper kattungen att lugna ner sig.

Läs mer om att åka bil med katt »

Så går en kattungebesiktning till

Innan du köper din kattunge kan det vara en bra idé att få kattungen besiktigad hos en veterinär. Då kontrollerar veterinären att det är en frisk och hälsosam katt du köper. Under kattungebesiktningen lyssnar veterinären på kattungens hjärta och lungor, känner igenom ben, leder, rygg, mage och svans, undersöker ögon, öron, klor och tänder, undersöker päls och hud och kontrollerar att kattungen rör sig normalt och inte har några smärtor. Är kattungen en hane kontrollerar veterinären även att båda testiklarna ligger i pungen.

Tips! Träna på veterinärbesök med din kattunge

Du kan träna veterinärbesök hemma. Lyft upp katten på ett bord och hantera den milt. Vänd på katten och rör vid olika delar av kroppen och belöna den varje gång med en härlig godbit. Du kan ta med en bekant person, som också får handskas med katten, i övningen. Särskilt tassarna är ofta känsligt område för katter, så det lönar sig att träna vidröring av dem.

Tips på produkter inför kattungens första veterinärbesök

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?