Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Katter och sömn – hur mycket sover en katt?

En vuxen katt vilar ungefär två tredjedelar av sin tid. Under sömnen vilar djurets kropp, precis som människans, och hjärnan bearbetar dagens händelser. Under vilan lagras det ungen lärt sig under dagen i långtidsminnet och kropp och sinne får nya krafter. I kattungars kropp frigörs tillväxthormon under sömnen, så de måste få sova i fred. Här berättar vi mer om katter och sömn och svarar på frågan - hur mycket sover en katt?

Hur mycket sover en katt?

En katt vilar eller sover ungefär två tredjedelar av sin vakna tid, vilket blir ca 15 timmar om dygnet. En viktig faktor som påverkar hur länge din katt sover är ålder. En riktigt trött kattunge kan sova upp till 20 timmar om dygnet, och ju äldre de blir desto kortare blir sovtiden. När katten sedan blir senior brukar aktivitetsnivån gå ner och katten börjar sova mer igen.

Varför sover katter så mycket?

I huvudet är din katt fortfarande ett vilddjur som måste ladda inför nästa jakt. Deras naturliga instinkter har inte utvecklats lika snabbt som världen runt omkring. Med andra ord sparar katten på sin energi, för att den tänker att den kanske kommer behöva jaga ett byte senare. Därför är det även viktigt att aktivera sin katt, så att de får utlopp för sina naturliga jaktinstinkter och gör av med den extra energi som de sparat genom sömn.

Sover katter på natten?

De är vanligt att katter sover på dagen och är som piggast under gryning och skymning. Även detta är ett beteende som sitter kvar som en naturlig instinkt i katter, då det är enklast att fånga ett byte tidigt på morgonen eller i skymning. Kanske har du märkt att din katt gärna är pigg på att leka precis när det är dags för oss människor att gå och lägga oss? Eller att de jamar klockan sex på morgonen och tycker det är dags att gå upp? Många katter gillar dock att sova ihop med sin ägare och anpassar gärna sitt sovschema efter människans.

Så får du din katt att sova på natten »

Så väljer du rätt bädd till din katt

  • Många katter gillar en bädd med kanter. Kanterna ger katten trygghetskänsla. Det är skönt att lägga sig och spinna utan att behöva akta sig för att glida ut över kanten.
  • För en skygg eller lite blyg katt är en grottbädd som påminner om en igloo ett säkert val. För skygga katter är det särskilt viktigt att ha en egen lugn plats där de känner sig trygga.
  • Ibland kanske katten ratar en fin bädd som du köpt. Det är för att obekanta lukter kan göra katter misstänksamma. Oftast börjar katten gilla sin bädd när den med tiden tar åt sig av hemmets bekanta och trygga lukter.

Det lönar sig att placera bädden på en plats där katten brukar vistas ändå. Katter trivs ofta högt uppe, där de kan ha uppsikt över sitt rike. Katten blir alltså knappast intresserad av en bädd på golvet, utan det är bättre att placera den högre upp, till exempel på en hylla eller i kattens eget klätterträd. En skygg katt kan också uppskatta en trygg bädd till exempel under sängen.

Nosa på vårt sortiment av kattbäddar »

Låt din katt sova ostört

Eftersom sömnen och sömnkvaliteten är viktiga för katter (särskilt kattungar) bör man även med familjens barn komma överens om att ingen rör vid katten när den sover eller vilar i sin egen bädd. När katten får sova i lugn och ro blir den tryggare och mer tillitsfull mot sina människor.

Om katten sover för mycket

Om du tycker din katt sover på tok för mycket, mer än vad vi nämnt är normalt för katter, kan det vara en bra idé att låta katten bli undersökt av en veterinär. De finns flera sjukdomar hos katter som påverkar sömnen, som smärta, anemi, gastrointestinala problem eller depression.

Kattsängar vi rekommenderar

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?