Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kattungen äter inte

Ibland verkar kattungens aptit försvinna. När ens kattunge inte äter är det lätt att bli orolig och undra om den är frisk. Här berättar vi mer om vad du kan göra om din kattunge har dålig aptit och inte äter.

4 saker att göra om din kattunge inte äter

  • Om kattungen har dålig aptit, kontrollera först dess mun. Kolla att tänderna sitter stadigt och att tandköttet är fint, jämnt till färgen och inte svullet eller rött.

  • Kolla också hur magen fungerar – är avföringens konsistens normal (inte lös eller för hård), har ungen andningsbesvär eller hörs det konstiga ljud från magen?

  • Servera maten mer sällan. Ofta matas katter för ofta eller har alltid mat som står framme. Brist på mattider och “fri utfodring” tar sig ofta uttryck i aptitlöshet eller kräsenhet. När kattungen har tydliga mattider är aptiten oftast god och katten blir inte lika lätt kräsen.

  • Om kattungen har så dålig aptit att den inte äter alls bör du åka till veterinären för kontroll.

Kattungen äter inte för att den tycker maten är tråkig

Om katten har normalt näringstillstånd och är frisk, kan orsaken helt enkelt vara att den får sina matportioner alltför tätt eller alltför stora portioner. Kattungen är då inte hungrig och tar bara en titt i skålen – finns där något extra gott den här gången eller bara ”tråkig” vardagsmat?

Katter har också ryktet om sig att vara kräsna, men ett smaskigt våtfoder i rätt smak och konsistens kan få även den kräsnaste missen att hugga in.

Så uppmuntrar du din kattunge till att äta

  • Ge kattungen en ostörd matplats. Se till att kattungen känner sig trygg när den äter, så att den kan äta i lugn och ro utan stress. Vissa kattungar vill inte ens att deras ägare tittar på dem när de äter.

  • Välj ett foder som kattungen gillar. Om du har en kräsen kattunge är vårt tips att välja ett foder som smakar gott och som är lätt att äta, exempelvis blötmat som många kattungar gillar. Se också till att du har valt ett foder som är anpassat för kattungar.

  • Håll matskålarna rena. Ge alltid din kattunge mat i rena skålar och på en ren matplats, så att matplatsen inte luktar gammal mat. Att hålla matplatsen ren skyddar även mot bakterier.

  • Dela upp maten i mindre portioner, då behöver inte kattungen heller inte äta så mycket mat åt gången. Dessutom är det naturligt för katter att äta många små mål mat per dag.

Tips på smaskig blötmat till kattungar

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?