Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kattens pälsvård

När en katt slickar sin päls utsöndras ett naturligt skyddande fettlager. Om katten har kort päls klarar den oftast att hålla sig ren på egen hand och behöver därför sällan badas. Är din katt däremot långhårig kan den behöva lite hjälp med pälsvård, att bada den varannan månad kan vara en bra riktlinje. Ställer du ut med din katt behövs ytterligare pälsvård, då finns det ett stort utbud av pälsvårdsprodukter till din hjälp. I denna guide går vi igenom hur du sköter om pälsen på din katt!

Hur ofta ska jag bada min katt?

Katter är duktiga på att tvätta sig själva genom att slicka sin päls. Om din katt har kort päls klarar den fota att hålla sig ren på egen hand och behöver då inte badas särskilt ofta. Långhåriga katter däremot kan behöva en del pälsvård i form av bad, borstning och kamning. Varannan månad är en bra riktlinje för hur ofta du behöver bada en katt med lång päls. Har du en nakenkatt är det regelbundna bad som rekommenderas, så ofta som varje vecka. Det beror på att det fettlager som bildas inte absorberas av sig själv hos en nakenkatt, då blir katten istället klibbig. Ställer du ut din katt kommer den behöva ytterligare pälsvård men en del pälsvårdsprodukter till hjälp.

Pälsvård för korthåriga katter

En korthårig katts pälsvård är rätt enkel: pälsen håller sig i gott skick utan att du behöver göra särskilt mycket. Katter ägnar en stor del av sin vakna tid åt att sköta sin päls. De råkar ju faktiskt ha en effektiv karda i munnen som är toppen att putsa pälsen med. Det är dock viktigt att borsta även korthåriga katter!

3 anledningar till att borsta korthåriga katter

  • Borstandet innebär en trevlig gemenskap för katten och dig, och stärker tilliten mellan er.

  • Borstning minskar mängden hår som katten sväljer och förebygger därför problem med hårbollar.

  • Regelbunden borstning minskar också i viss mån mängden lösa hårstrån i bostaden.

För korthåriga katter passar t.ex. Furminator, som avlägsnar massor av lösa hår på ett kick. En gummikarda samlar också effektivt upp lösa hår. Den masserar dessutom katten och många katter tycker om att buffa sig mot den.

Pälsvård för långhåriga katter

Att vårda pälsen på en långhårig katt är betydligt mer krävande än på en korthårig. Långhåriga katter kan se härliga ut, men kom ihåg att en lång päls håller sig vacker och ren tack vare omsorgsfull vård. Det bästa sättet att undvika tovor är att förebygga dem, nämligen med ordentlig borstning minst en gång i veckan, helst varje dag.

Ibland uppstår tovor trots regelbunden borstning, men de är betydligt lättare att reda ut medan de ännu är små. Om katten har stora filtade tovor i pälsen är enda sättet att bli av med dem att klippa bort dem med sax eller trimmer. Då måste du vara ytterst försiktig så att du inte klipper i kattens hud av misstag.

7 tips om pälsvård för katter

  • Katter gillar varmt vatten – men inte hett!
  • Välj ett bra schampo och balsam avsett för just katter
  • Gnugga inte för mycket när du torkar din katt med en handduk, katter får lätt tovor då
  • Efter handduken kan du föna kattens päls så den blir helt torr. Självklart behöver katten långsamt vänja sig vid fönen innan du försöker använda den för att torka katten efter ett bad. Skaffa en fön med reglerbar temperatur och blåskraft.
  • Avsluta med att milt men noggrant gå igenom din katts päls med en borste
  • Det är viktigt att borsta din katt regelbundet, annars kan den få problem med hårbollar. Samtidigt som du borstar kan du passa på att kolla efter fästingar eller annan ohyra.
  • En del katter tycker inte om borstar men kan tycka att det är okej med en gummivante

Tips på borstar för katter

Schampo för katter

När du tvättar din katt är det viktigt att försäkra dig om att schampo och eventuellt balsam är avsett för sällskapsdjur och att du sköljer ur pälsen noggrant. Använd inte så kallat leave in-balsam som sitter kvar i pälsen, då får katten i sig balsam när den tvättar sig.

Tips på schampo för katter

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?