Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Att tänka på när du hämtar hem kattungen

De flesta uppfödare släpper iväg kattungarna till sina nya hem vid 12 veckors ålder. Det här är en enorm förändring för kattungen, så den behöver tid att anpassa sig i lugn och ro. Vad ska du tänka på under de första dagarna med din kattunge? I denna guide tar vi upp allt som kan dyka upp när du ska hämta hem din kattunge från uppfödaren!

Planera in gott om tid hos uppfödaren när du ska hämta din kattunge

Se till att du har gott om tid på dig när du ska hämta din kattunge hos uppfödaren så att det inte blir en stressig stund. Uppfödaren bör ha upprättat ett köpekontrakt som ni båda är överens om och har skrivit under. Kattungen ska även vara veterinärbesiktigad, avmaskad och vaccinerad mot kattpest.

Om du hämtar din kattunge i bil

Om du hämtar din kattunge i bil är det bra att vara beredd på att kattungen kan må illa i bilen. Om vägen är lång, ta små pauser och erbjud kattungen vatten. Ett tips är att ta med dig en vän/partner som antingen kan köra bilen eller se till att kattungen har det bra under färden. En skrämd kattunge är snabb som blixten och kan orsaka farosituationer om den åker fritt i bilen. Kattungen åker tryggast i en transportbur.

Tips på transportburar till katter

När du precis kommit hem med din kattunge

Varje kattunge har sin egen personlighet: Vissa är snabba i vändningarna, andra är mer blyga och avvaktande och behöver tid att fundera igenom saker och ting. Personligheten och kattungens tidiga erfarenheter påverkar dess beteende i det nya hemmet. Oavsett om din kattunge är en liten raket eller mer blyg och försiktig, så ge den tid, förståelse och kärlek.

  • När ni kommer hem, låt den lilla bekanta sig med den nya miljön i sin egen takt.

  • Visa ungen var kattlådan, bädden och andra viktiga saker finns.

  • Bjud inte hem gäster de första dagarna när allt är nytt för din kattunge.

  • Tillbringa så mycket tid som möjligt tillsammans med katten. Du är den viktigaste människan för din katt.

  • Sov nära ungen första natten så att den kan se, lukta och höra dig.

  • Lämna inte ungen ensam direkt.

  • Om du har andra husdjur i hemmet, som en hund eller en annan katt, är det bra om du håller djuren separata en stund så att kattungen lär känna sin nya miljö innan den introduceras för sin nya kompis.

Låt kattungen ta det lugnt när den kommit till sitt nya hem

Kattungens liv har just vänts upp och ner. Därför är det bäst att spara alla andra förändringar, till exempel att ändra ungens kost eller renovera hemmet, till senare.

En del kattungar sover mer än vanligt när de vänjer sig vid ett nytt hem – ge den lille ro att sova. Kattungen kan också ha dålig aptit de första 1–7 dagarna, det är helt normalt.

Använd feromonprodukter för att hålla kattungen lugn i början

De första stegen i ett nytt hem och den första natten borta från mamman kan vara stressande för en liten misse. Förbered därför ett lugnt ställe i hemmet där du placerar ungens egna, trygga och varma bädd. Hjälp gärna din kattunge att hitta en känsla av trygghet med feromonprodukter från Feliway och Pet Remedy.

Tips på feromonprodukter för en nyinflyttad kattunge

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Behöver du hjälp?