Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Socialisera kattungen

Socialisering betyder att kattungen bjuds på nya erfarenheter i ett lämpligt utvecklingsskede. Kattungens viktigaste socialiseringstid är i åldern 2–7 veckor. Här har uppfödaren en viktig roll i att presentera livet för de små ungarna. När kattungen kommer till dig vid 12 veckors ålder bör du fortsätta vänja den vid nya saker så fort den blivit hemmastadd. Ta det här skedet av kattungens liv på allvar. Socialiseringen påverkar i hög grad hur resten av din katts liv blir. Här berättar vi mer om hur du socaliserar och miljötränar din kattunge!

Därför ska du socialisera din kattunge

Socialisering är nyckeln till ett avslappnat liv. När du vänjer kattungen vid nya saker förebygger du skygghet, rädslor och den stress dessa medför. Vardagen är enkel med en katt som förhåller sig obekymrat till nya saker.

Exempel på miljöträning och socialisering för kattungar

Låt din katt bekanta sig med nya saker i sin egen takt, utan att skynda på den. När den lilla kissen tydligt är avslappnad med de nya människorna, låt dem bjuda på härliga godbitar och samtidigt klappa den. Dessutom kan gästen leka med katten med exempelvis en rolig vippa, om din katt gillar sådan lek. När katten lär sig kombinera gäster med trevliga saker blir den modig och öppen.

10 saker att introducera din kattunge för

 • Hemsysslor, till exempel dammsugning och ljudet av tvättmaskinen
 • Ljudet från dörrklockan
 • Familjens andra sällskapsdjur
 • Två nya människor
 • Ett barn i lekåldern
 • Fyrverkeriljud på datorn
 • Bilåkning
 • Transportburen
 • Utevistelse i buren
 • En ny plats

Så vänjer du din kattunge vid transportburen

Du kan i framtiden bli tvungen att lämna din katt hemma hos andra och om den redan som unge fått vänja sig vid nya miljöer klarar den det utan chock. Välj först ett ställe som är nära hemmet och där det inte finns sällskapsdjur. När du kommer med ungen till ett nytt ställe, gör så här:

 • Öppna transportburens lucka och låt katten komma ut i egen takt.

 • Låt ungen smyga omkring självständigt och bekanta sig med miljön i fred.

 • När ungen tydligt är avslappnad, smek den och lek med den. Du kan också bjuda på godbitar.

 • Be de som bor där leka med katten, ge den godis och gosa med den.

Barn och kattungar

Barnets och kattungens relation är i bästa fall intensiv och glädjefylld. Båda litar på varandra och lekarna är glada. Men lämna aldrig barn och kattungar oövervakade med varandra. Barnet kan i ivern börja skrika och jaga kattungen. Den lilla kattungen kan i sin tur leka tiger i fel stund och hugga tag i små viftande fingrar med klor och tänder. Vuxna måste ansvar och hålla koll så att ingen gör sig illa eller blir stressad.

Socialisera och miljöträna kattungen utomhus

Ur din lilla kattunges perspektiv är världen full av förunderliga saker. Även denna vecka bör du avsätta tid för socialisering med din kattunge så att den växer till en modig och glad vuxen. Den lilla minitigern ska såklart alltid känna sig trygg och fortfarande vänja sig vid nya saker på sina egna villkor.

När din katt gärna går in i transportburen kan du ta ut den en stund på gården i den. Buren fungerar som en trevlig tillflyktsort för ungen. Till en början räcker det bra med en lugn gård, du behöver inte ta ut katten i vimlet än. Tänk på att det kan vara kallt ute – gör inte din kattunge förkyld! Låt den lilla tigern se på och uppleva världen från sin trygga bur.

Öva hantering med kattungen

En bra uppfödare har hanterat kattungarna på olika sätt sedan födseln, och övat på olika situationer med dem. På så sätt blir kattungens erfarenhet av människor positiv och trygg redan från början. Det är bra att fortsätta hanteringsövningarna direkt när katten vant sig vid sitt nya hem.

Därför ska du öva hantering med din kattunge

Om du vänjer katten vid hantering och vårdåtgärder redan som unge går sådana situationer lätt också när katten blivit vuxen och har mer styrka. Du kan vänja katten att slappna av under hanteringen genom att vara konsekvent och ha säkra tag, men utan att klämma för hårt eller skada katten på annat sätt.

Så lyfter du en kattunge

Ta ungen i famnen milt, men med säkert grepp. Låt den inte hänga i magen, utan håll i med ena handen bakom framtassarna. Med andra handen kan du stöda ungen under rumpan. Det här är ett stadigt och tryggt grepp.

 • Om kattungen slingrar sig, släpp den aldrig just då. Om du gör det lär den sig att det lönar sig att streta emot och slingra sig.

 • Vänta tills ungen är stilla en stund och sätt ner den då. På det sättet förstärker du kattens lust att hålla sig lugn.

 • Framför allt, försök vara förutseende! Sätt helst ner ungen redan innan den börjar sprattla.

4 saker att tänka på när du övar hantering med din kattunge

 • Var alltid konsekvent. Kom ihåg att befria kattungen från hanteringen när den är lugn.
 • Kom också ihåg att belöna kattungen med godis under vårdåtgärder - det vill säga när du ska klippa klorna eller på annat sätt hantera vardagliga situationer som katten inte nödvändigtvis tycker verkar särskilt roligt.
 • Belöna även med godis eller lek om ni övat. Då lär sig katten kombinera dessa saker i sinnet.
 • Instruera alla familjemedlemmar att göra likadant.

Alla katter gillar inte hantering

Alla katter är inte famnkatter av naturen – en del behöver mycket övning. Du kan göra aktiviteten trevlig för katten genom att börja smått: lyft till exempel upp katten till intressanta ställen som den annars inte skulle nå, till exempel för att titta ut genom fönstret. Prova också att placera godis eller mat på en stol eller ett bord och lyfta katten dit. Eller varför inte bjuda på godis i famnen?

Sömn är viktigt för kattungen under miljöträning och socialisering

Efter en stund av socialisering sitter det fint med en tupplur. Under tiden sparar kattungen den nya informationen och vad den lärt sig i långtidsminnet. Vila är minst lika viktigt som nya erfarenheter. Så kom ihåg att låta din kattunge sova i lugn och ro.

Träningsgodis för katter och kattungar

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?