Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Vaccinera din katt

Att vaccinera sig mot farliga och smittsamma sjukdomar är självklart för de flesta människor. Lika självklart ska det vara att vaccinera våra husdjur. På så sätt undviker vi sjukdomar, onödigt lidande och att smittor sprids vidare. Anledningen till att de sjukdomar vi vaccinerar mot är så pass ovanliga är just för att de flesta vaccinerar sina husdjur. Här berättar vi mer varför det är viktigt att vaccinera sin katt!

När ska katter vaccineras?

Katter vaccineras första gången vid 8–9 veckors ålder och andra gången tre till fyra veckor senare. Därefter är det dags igen vid 1 års ålder och sedan fortsätter man att vaccinera årligen.

Katter vaccineras mot:

 • Kattpest: en allvarlig mag- och tarminfektion med hög dödlighet.

 • Kattsnuva: kan orsaka hosta, feber, förkylning, blåsor i munnen och ögoninfektioner.

 • Det finns även tilläggsvaccin mot till exempel rabies och klamydia. Kolla med din veterinär.

Efter 1 års-vaccinationen ska katten vaccineras antingen varje eller vart tredje år beroende på vilken sorts vaccin din veterinärklinik använder. Vanligtvis vaccinerar man mot kattsnuva varje år och mot kattpest vart tredje. Prata med din veterinär om vad som rekommenderas för just din katt.

Innekatter och vaccination

Kom ihåg att även innekatter måste vaccineras. Kattpest sprids nämligen via andra katter och avföring och vi människor kan råka få med oss sjukdomen hem via våra ytterskor. Risk för smitta finns även vid veterinärbesök och på kattpensionat.

När ska man inte vaccinera sin katt?

Det är viktigt att katten som ska vaccineras är frisk. Alltså får katten inte ha pågående infektionssjukdomar, vara undernärd eller under medicinsk behandling som påverkar immunförsvaret. Helst ska man heller inte vaccinera dräktiga djur. Är du osäker? Rådfråga din veterinär.

Varför ska man fortsätta att vaccinera sin katt efter grundvaccinationen?

Vaccinationer stimulerar kattens immunförsvar att skapa ett så kallat immunologiskt minne mot det smittämne som orsakar sjukdomen. Olika vacciner "räcker" olika länge och anledningen till det är att immunförsvaret efter ett tag blir sämre på att känna igen den sjukdom som det är meningen att vaccinet ska skydda mot. Därför behövs booster-sprutor som påminner immunförsvaret igen.

Att tänka på gällande vaccinering av katt

 • Ta inte för givet att kattungen är vaccinerad innan du hämtar hem den. Begär vaccinationsintyg.
 • Det är ditt ansvar att hålla vaccinationerna uppdaterade.
 • En vanlig förkylning är oftast ofarlig så länge djuret är vuxet och friskt.
 • Du kan alltid rådfråga din veterinär om du är osäker.

Vaccinera kattunge

Katter vaccineras vanligen första gången vid 8–9 veckors ålder. Oftast har uppfödaren vaccinerat kattungen två gånger innan den flyttar hem till dig och du behöver bara se till att katten får sina årliga återkommande vaccinationer.

Om du tar hem din kattunge vid 12 veckors ålder och den inte är vaccinerad är det bäst att boka tid hos veterinären direkt. Veterinären vaccinerar bara friska katter, så om du är osäker på hur din kattunge mår eller om den har parasiter se till att den först blir undersökt.

Varför ska kattungar vaccineras?

Regelbundna hälsokontroller och vaccinationer hör till kattens grundläggande hälsovård. Med hjälp av vaccination kan du skydda katten mot smittsamma virussjukdomar. Det är en bra idé att vaccinera även innekatter. En oturlig tur utomhus till ett ställe där en smittad katt befunnit sig kan göra att katten blir sjuk. Även vi människor kan föra med oss virus utifrån till exempel via våra skor.

Det är viktigt att komma ihåg att många virussjukdomar sprids via symtomfria bärare. En katt som en gång varit sjuk kan bära med sig viruset resten av livet och en sjukdom som gått över kan komma tillbaka igen om katten till exempel utsätts för stress. Det lönar sig alltså att vaccinera katten eftersom vaccinet förebygger de vanligaste smittsamma sjukdomarna. Med hjälp av vaccinationer upprätthålls flockimmuniteten, så att virussjukdomarna inte blir vanligare.

Hur ofta ska jag vaccinera min katt?

Grundvaccination för kattungar:

 • 8–9 veckors ålder: första vaccinationen

 • 12–14 veckors ålder: boostervaccination

 • Från 16 veckors ålder: rabiesvaccin (om du planerar att åka utomlands med katten)

Revaccination under kattens liv:

 • 1-årsvaccination: vid kattens 1-årsdag eller ett år efter de första vaccinationerna beroende på när katten fått sin grundvaccination

 • Fortsättning: du vaccinerar din katt med 1–3 års mellanrum. Rådfråga din veterinär

Vad kostar det att vaccinera en katt?

Hur mycket det kostar att vaccinera en katt beror på din veterinärklinik och vad du ska vaccinera katten mot. Prata med din veterinär för att få ett exakt pris för din katt. Hos oss på Arken Zoo hittar du Arken Zoo Veterinärklinik intill en del av våra butiker!

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?