Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Få katten att sova på natten

Även om katter är nattdjur är ofta deras förkärlek för nattliga aktiviteter, såsom höga jamanden och vilda jaktlekar, inte ömsesidig när det kommer till människorna som bor i samma hushåll. Vad kan du göra om din katt håller dig vaken om nätterna? Det berättar vi mer om i denna guide!

Så får du din katt att sova på natten

Katter är experter på att uppfostra sina ägare: om du har tillräckligt mycket energi för att jama, klösa på saker, skramla med dina leksaker och kuta omkring i huset en lång stund – då kommer förmodligen din husse eller matte att kliva upp ur sängen för att underhålla dig och fylla på matskålen. På det här sättet blir vilda nattliga aktiviteter belönade och även de minsta tecken på att katten får uppmärksamhet bidrar till att förstärka beteendet. Här är därför några förslag på hur du ska få katten att sova på natten:

 • Ignorera alla ljud - Det bästa sättet att bli av med ett störande beteende är att ignorera det helt. I praktiken betyder det att låtsas att sova, även om du tydligt kan höra hur vardagsrumssoffan blir våldsamt behandlad.

 • Flytta på dina saker - Allt som katten inte får röra måste helt enkelt flyttas ur kattens närhet, eller så måste det område som är tillgängligt för katten begränsas.

 • Aktivera katten - För att göra kattens sovmönster så passande som möjligt för människor är det bästa rådet att ordna stimulerande aktiviteter för katten tidigt under kvällen så att tröttheten håller i sig enda fram till morgonen. Lekstunder tillsammans måste såklart ske under hela dagen, men det är en bra idé att ordna en lång och omfattande jaktsession på kvällen som gör det möjligt för katten att göra av med överskottsenergi.

 • Planera måltiderna - Du kan planera din katts måltider så att den lilla tigern får en god och köttig måltid efter lekstunden på kvällen, vilket gör leken ännu mer attraktiv. Om din katt äter torrfoder kan du med fördel gömma små matkulor runt om i huset så katten kan gå på jakt under nattens mörka timmar om den ändå inte tänker sova.

 • Hjärngympa - Många katter njuter av att arbeta med pussel och aktiveringsleksaker, vilket gör det möjligt för dem att belönas med godis efter leken eller inuti en aktiveringsleksak. Hjärngympa tröttar ut våra kattvänner mer än fysisk aktivitet.

 • Låt katten gå ut en stund - Katter som får springa ute i koppel eller fritt blir väldigt stimulerade utav allt som händer runt omkring dem. Inne i huset eller lägenheten kan det efter ett tag bli lite långtråkigt. Om katten får smyga runt i buskar och speja på fåglar så blir de trötta både fysiskt och psykiskt. Det kan göra att det blir lugnare på nätterna där hemma.

Läs mer om att stimulera din katt och fördelarna med detta här »

Så får du din katt att sova på natten
Så får du din katt att sova på natten

Så får du kattungar att sova på natten

Kattungen är och får vara vild på dagen, men när den får fnatt på natten är det kanske inte så roligt för dig. Ungen kan springa som en galning runt bostaden, jama högt, hoppa i sängen, jaga tår, klösa på dörrar eller möbler och föra oljud genom att välta saker. Med de här metoderna är katterna mästare på att få sina ägare att till exempel stiga upp mitt i natten och fylla på matskålen.

Ignorera kattungen när den försöker leka

Bästa sättet att få slut på det störande beteendet är att ignorera det fullständigt. Låtsas alltså att du sover trots att du tydligt hör hur möblerna i rummet bredvid får sig en omgång. Du får helt enkelt flytta allt som katten inte får röra utom räckhåll för den eller förhindra att katten kommer åt förbjudna saker.

Det största felet du kan göra är att vissa nätter ge katten uppmärksamhet i tron att nattsuddandet slutar med det, medan du andra nätter inte gör något. Det förstärker beteendet eftersom även en belöning då och då upprätthåller beteendet. I vissa fall kan en osäker belöning till och med förstärka kattens beteende mer än en belöning den får varje gång.

Aktivera kattungen innan läggdags

Kattungen kan gärna tröttas ut med lek på kvällen före läggdags. Det ska förstås finnas flera lekstunder under dagen, men på kvällen är det bra att ha en lång och intensiv jaktlek, där katten riktigt får utlopp för sin energi. Kattens matning kan också planeras så att ungen får en rejäl, köttig måltid på kvällen efter lekstunden.

Ge kattungen mat i en aktiveringsleksak innan den ska sova

Efter jaktleken kan du också servera torrfoder ur en aktiveringsleksak, så att katten får använda huvudet. Hjärngymnastik tröttar ofta den lilla kissen ännu effektivare än fysisk motion.

6 sätt att få en kattunge att sova på natten

 • Ignorera alla ljud. Det bästa sättet att bli av med ett störande beteende är att ignorera det helt. I praktiken betyder det att låtsas att sova, även om du tydligt kan höra hur vardagsrumssoffan blir våldsamt behandlad.
 • Flytta på dina saker. Allt som katten inte får röra måste helt enkelt flyttas ur kattens närhet, eller så måste det område som är tillgängligt för katten begränsas.
 • Aktivera katten
 • Planera måltiderna. Du kan planera din katts måltider så att den lilla tigern får en måltid efter lekstunden på kvällen, vilket gör leken ännu mer attraktiv.
 • Hjärngympa. Många katter njuter av att arbeta med pussel och aktiveringsleksaker, vilket gör det möjligt för dem att belönas med godis efter leken eller inuti en aktiveringsleksak. Hjärngympa tröttar ut våra kattvänner mer än fysisk aktivitet.
 • Låt katten gå ut en stund. Katter som får springa ute i koppel eller fritt blir stimulerade utav allt som händer runt omkring. Katter får smyga runt i buskar och speja på fåglar så blir de trötta både fysiskt och psykiskt.

Tips på aktiveringsleksaker till katter

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?