Så får du katten rumsren

Katter är kända för sin renlighet, och innerst inne är en katt inte den som gärna skvätter på fel ställen. Har kissen väl förstått att lådan är en både fräsch och trevlig plats att utföra sina behov på, så kommer risken för oönskade olyckor att minimeras. Att få din kattunge att gå på kattlåda är inte särskilt svårt, så länge du har tålamod och tar del av våra goda råd kommer det att gå som en dans.

Gör det lätt med toalett

När katten är liten kan det vara bra att skaffa en kattlåda med lite lägre kanter, så att din lilla vän enkelt kan ta sig i och ur lådan. Om du har en låda med högre kanter är det smart att använda en bräda eller liknande som en ramp så att katten kan ta sig upp och uträtta sina behov.

Tips på vägen mot en rumsren katt

  • Ge din katt valmöjligheter. Ha gärna flera kattoaletter!
  • Katter är renliga. Byt på lådan ofta!
  • Var öppen för förslag. prova dig fram vad det gäller kattsand, låda och placering.
  • Sätt din katt i kattlådan då och då, och beröm massor när den utför behoven på rätt ställe.
  • Sist men inte minst - Ha tålamodm, det kommer att gå!

Var ska kattlådan placeras?

Eftersom en kattunge ofta känner sig otrygg i sitt nya hem i början är det viktigt att placera kattoaletten nära där ni vistas, då känner den sig trygg att göra det den ska. Kom dock ihåg att ingen misse vill uträtta sina behov för nära sin matplats. Placera toaletten på behörigt avstånd från mat- och vattenskål. Det samma gäller sovplatsen – ställ inte kattlådan för nära bädden eller myshörnan. Precis som människan är katten ett vanedjur – flytta därför inte kattlådan om du väl hittat ett bra ställe.

Vad gör man om katten inte vill gå på lådan?

Om du skulle märka att katten inte vill använda lådan, trots att du följt konstens alla regler vad gäller placering och val av låda - testa en annan kattsand, det hjälper ofta! Katter är olika, och vilken typ av sand som faller en viss katt i smaken varierar. En del katter kanske tycker att parfymerad sand sticker i nosen, medan andra tycker att för grova korn känns obehagligt mot de mjuka trampdynorna.

Har du flera katter? Vissa katter vill inte dela toalett, då kan du behöva skaffa en till kattlåda. Både kattungar och äldre katter kan råka ut för olyckor vid sina toalettbesök. Kiss kan hamna på fel ställe, vilket kan leda till en odör som varken uppskattas av människa eller djur. Införskaffa en Simple Solution Extreme-spray så är du redo vid dessa tillfällen – extremt effektiv luktborttagning.

Kattlådor

Det finns massor av olika kattlådor på marknaden – något för alla smaker. Att välja kattlåda är inte helt enkelt; den ska tillfredsställa kattens behov, leva upp till dina krav och dessutom passa in i ditt möblemang. Börja med att fundera över om du vill ha en kattlåda med tak, till exempel någon av dessa populära och prisvärda lådor från Smart Cat, eller om du vill ha en helt öppen kattlåda. Kattlådor med tak är populärt eftersom det hjälper till att minska sandskvätt och ger katten mer avskildhet vid sina toalettbesök.

Kom ihåg att köpa en sandspade för att enkelt kunna rensa och tömma kattlådan.

Kattsand

För att hålla kattens toalett fräsch behöver du kattsand, strö eller liknande produkt. Det finns ett antal varianter och du och din katt måste tillsammans komma underfund med vilken som passar er bäst.

Klumpbildande kattsand

Kattsand som klumpar sig består vanligtvis av bentonitlera i en eller annan form. Den är kraftigt klumpbildande vilket gör att den suger upp kattens urin och bildar hårda klumpar som lätt tar upp ur lådan med en spade. Tack vare detta behöver du bara ta bort en mycket liten del av sanden när katten varit på toaletten och sanden räcker länge. Välj en sand som passar dig och din katt – t. ex med lavendeldoft, sand för flera katter eller oparfymerad kattsand.

Träpellets

För dig som inte vill ha sand i lådan, finns det kattströ gjort av träpellets eller krossad träpellets. Dessa varianter är perfekta för dig som vill ha ett miljövänligt alternativ till vanlig kattsand, eftersom de är biologiskt nedbrytbara. Dessa alternativ är även damm- och luktfri och passar därför både för känsliga katter och kattägare.

Compact Care Träpellets är gjorda på restpapper från kartongtillverkning och har en hög absorberingsnivå, den kan absorbera upp till fyra gånger sin egen vikt. När pelletsen blir blöta så smulas de sönder till spån. Cat's Best original kommer i form av krossad träpellets och klumpar sig som vanlig kattsand då den blir blöt.

Kompostbar ströpellets

Kompostbar ströpellets är gjort av en pappersmassa och är därför ett bra val för den miljömedvetna kattägaren. Papperspelletsen har en hög uppsugningsförmåga och suger snabbt upp kattens blöta och fuktiga avföring. Då den är dammfri och även tar bort mycket av lukten hjälper den till att enkelt hålla kattoaletten ren och fräsch. När den är förbrukad kan du enkelt kasta den på komposten då den är nedbrytbar.

Kattsand av kiselpärlor

Kattsand bestående av kiselpärlor, exempelvis Compact Care Silica, suger upp urinen och motverkar att dålig lukt sprider sig. Den är dock inte klumpbildande. Beroende på kvaliteten på kiselkornen kan denna typ av kattsand räcka upp till en månad innan man måste byta kattsand.

Var uppmärksam på om din katt plötsligt ändrar sitt beteende, som att den börjar kissa utanför lådan. Det kan bero på en rad medicinska orsaker. Kontakta i första hand din veterinär om din katt kissar på fel ställen.

  • Goda råd
  • Så får du katten rumsren
  •