Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Katt i bil

Många vill ta med sin katt när de till exempel ska åka till sitt landställe, hälsa på familj och vänner ett längre tag eller åka på en kattutställning, men katten behöver även kanske åka bil när det är dags för en tur till veterinären. I denna guide går vi igenom vad som är bra att tänka på när du har din katt i bilen och tipsar om säkra transportburar för katter!

Därför är det viktigt att vänja katten vid att åka bil

En lugn katt är en trevlig reskompis, till skillnad från ett fräsande och morrande nervknippe. Börja bilövningarna med att ordna en trygg resmiljö. Katten bör alltid resa i sin transportbur, eftersom en katt som är lös i bilen alltid är en säkerhetsrisk även för människorna. En säkerhetssele passar hundar, men en smidig katt kan lätt slinka ur en sele om den drabbas av panik och orsaka farosituationer när den rusar omkring i bilen. Dessutom kan en plötslig inbromsning bli ödesdiger för en fritt åkande kattpassagerare.

Så vänjer du din katt vid transportburen

Innan ni börjar öva bilåkning bör katten vänja sig vid transportburen på hemmaplan.

 • Placera kattens eget underlag, med kattens egen doft, i buren och låt katten undersöka buren i fred
 • Låt buren stå framme också när den inte behövs, då fastnar hemmets lukt på den och katten kan ta tupplurar i den
 • Du kan försiktigt lyfta och sedan bära omkring buren med katten i där hemma
 • Lyft upp buren med katten på ett bord, där katten möts av riktigt god mat
 • Om katten går ute i sele kan man bära ut den i buren, då lär sig katten att det lönar sig att gå in i buren – den tar dig till ett trevligt ställe

Så lär du din katt att gå in i transportburen

 • När katten fått bekanta sig med buren i lugn och ro, kasta in en godis längst in i buren. Låt kissen hämta den och komma ut när den vill. Upprepa övningen 6–7 gånger.

 • Kasta in en godis igen, men när katten är där inne och äter den, stäng burdörren och ge en godis till genom gallret. Släpp ut katten så fort den ätit godbiten. Upprepa.

 • Mata sedan katten med flera godbitar genom den stängda gallerdörren. Håll ett par sekunders paus mellan godbitarna. Släpp sedan ut katten innan den försöker komma ut själv.

 • När katten börjar söka sig in i buren av sig själv, säg “in i buren” och belöna den ordentligt.

 • Om din katt inte bryr sig om godbitar kan du också leka med den till exempel med en vippa. Låt katten inifrån buren jaga vippan som viftar utanför.

Så stor ska en transportbur för katt vara

En transportbur för katt ska ha minst följande mått:

 • Längd = 0,5 meter

 • Bredd = 0,3 meter

 • Höjd = 0,35 meter

En transportbur för katter ska dessutom vara anpassad till kattens storlek och ha ett minsta golvutrymme på 0,15 kvadratmeter för varje katt.

Bilsele för katter – ett alternativ till bilbur

Om du inte har plats eller möjlighet att använda en transportbur till din katt, kan du istället använda en bilsele. Det finns olika typer av bilselar, vissa fästs i kattens sele och klickas sedan fast i bilbälteshållaren, andra träs direkt på bilens säkerhetsbälte. På så vis sitter katten fast precis som övriga passagerare vid en eventuell krock. Var noga med att ha gott om utrymme mellan katten och sätet framför för att hindra att katten kraschar in i sätet innan säkerhetsbältet sätter stopp.

Så lär du din katt att åka bil

 1. När katten är van vid att vistas i sin transportbur kan ni börja träna korta resor. Ni kan börja med en resa från ena ändan av bostaden till den andra.

 2. När katten lärt sig att den i buren kommer till intressanta ställen, till exempel ut på gräsmattan (förutsatt att den först vant sig vid selen), kan den börja gå in i buren självmant i hopp om en trevlig upptäcktsfärd.

 3. Börja träna bilåkning i en parkerad bil med motorn avstängd. Belöna katten i transportburen för lugnt uppförande.

 4. Om katten hålls lugn kan du starta motorn för en stund och belöna katten medan motorn går.

 5. Sedan börjar ni åka. Kom ihåg att ungen tycker bilens gungande är spännande och den kan bli lite orolig. Därför är det bra att ha med någon som kan köra bilen, så att du kan koncentrera dig på att belöna katten. Kör en runda på ett par minuter och återvänd hem.

 6. Gör en lika kort eller bara lite längre runda under de påföljande dagarna.

 7. Förläng bilturen lite i taget. Skynda långsamt!

 8. Kom ihåg att belöna kattungen också hemma efter resan, till exempel med en rolig lekstund.

Katten kan bli ett riktigt trevligt ressällskap om du satsar på träningen. Ta med katten när helst det är möjligt! Veterinären är inte det bästa målet för de första resorna. När katten vant sig att gå i sele kan du till exempel ta med den på en längre tur och ha en trevlig stund utomhus.

Lämna aldrig katten ensam i bilen en längre stund!

Inget sällskapsdjur får någonsin lämnas i bilen vid varmt väder, inte heller en katt. Bilen blir snabbt så het att det är farligt för djuret, även om det inte är hett ute. På vintern och när det är kallt ute kan katten bli nerkyld om den lämnas i bilen.

Tips på transportburar till katter

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Behöver du hjälp?