Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Katten hoppar upp på bord och diskbänk

Katter gillar att klättra och trivs ovanför golvnivå - att vara uppe på borden är alltså väldigt naturligt för dem. När du tränar med din katt är det bra att komma ihåg att katten inte förstår människornas regler och därför inte heller bryter mot dem med avsikt. I huvudsak är det mest givande att göra ett annat beteende mer lönsamt för katten än att hoppa upp på borden. Här berättar vi mer om vad du kan göra om din katt hoppar upp på bord och diskbänkar!

Varför hoppar katter upp på bord och bänkar?

Katter älskar att observera sin omgivning, och detta gör att de även älskar höjder. Faktum är att katter är utvecklade för att klara höga höjder, och har ett avancerat nervsystem som hjälper dem att vrida sig om de faller med ryggen först, och deras ben och tassar är utvecklade för mjuka landningar.

En av anledningar till att din katt hoppar upp på bordet kan vara för utsiktens skull, men en annan stor anledning är nog för att den vet att mat brukar finnas där uppe. Och vem tackar nej till lite gratis mat? Kattägare kan lika gärna vänja sig vid tanken på att katten troligtvis tassar på borden när ingen ser på. Allt som inte får råka i kattens klor måste alltså hållas borta från borden.

Så lär du din katt att inte hoppa upp på bord och bänkar

  • Reservera ett eget matställe till katten. Bästa sättet att garantera måltidsro för människorna är att i köket eller matrummet reservera ett eget ställe åt katten. Det kan vara till exempel en stol eller något flyttbart underlag som ett färggrant lock till ett plastkärl. Om katten inte hänvisats till en tydlig egen plats har den säkert svårt att förstå varför den inte får gå på matbordet.

  • Belöna katten när den äter på sitt matställe. Visa den egna platsen för katten genom att alltid belöna den när den stannar där. Du kan använda en klicker för att visa varför katten får belöning. I början måste belöningen, oftast godis, komma tillräckligt tätt. Men så småningom kan du förlänga belöningsintervallet. När katten självmant börjar söka sig till underlaget kan du kombinera beteendet med ett kommando, till exempel ”din plats”.

Här hittar du allt för kattens matplats som kattskålar, vattenfontäner, foderautomater och fodertillbehör »

Därför ska du alltid ge din katt mat på samma ställe

Även om tanken på att lära katten sin egen plats känns jobbig, är det en bra investering med tanke på framtiden. Katten är klok och lär sig snabbt var den får godis och kel. En otränad katt däremot kommer att bjuda dig på matbordsrally resten av livet. Att straffa eller förbjuda katten att göra det som är naturligt för den lär inte katten vad den ska göra i stället. Bannor, skrämseltaktik och straff skadar dessutom kattens tillit till dig.

Tips på mumsigt foder för katter och kattungar

Träningsgodis för katter och kattungar

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?