Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Inköpslista: vad behöver man till en kattunge?

Har du precis blivit eller kommer du snart bli kattförälder? Grattis! Det finns få saker som förgyller livet som ett husdjur, och din lilla kattunge kommer definitivt bjuda på många härliga stunder. I början kan det vara mycket att tänka på, och det är bra att läsa på om katter och vad livet med katt innebär. Bli inte rädd för att ”måste-köp” som du stöter på – vissa produkter som mat, klösbrädor och leksaker är naturligtvis viktigt, men mycket kan du vänta med att köpa tills du lärt känna dig kattunge. Låt oss guida dig rätt till vilka köp som är bra att göra från början och vilka du kan vänta med.

Inköpslista till kattungar

  • Kvalitetsfoder för kattungar
  • Mat- och vattenskålar
  • Kattoalett och spade
  • Riktigt bra kattsand
  • Ett klätterträd eller en klösbräda
  • Många roliga leksaker
  • En egen skön bädd
  • Transportbur eller väska
  • Klosax och karda

Foder för kattungar

När du får hem din kattunge är den naturligtvis van vid det foder som den fått hos sin uppfödare under sina första veckor i livet. I och med att den första tiden är ganska turbulent både för dig och kattungen så är ett foderbyte inte det första du ska ta tag i. Vi rekommenderar att du lägger fokus på att din kattunge äter som den ska så att den växer. När kattungen börjar känna sig hemma och ni är bekväma med varandra kan du börja fundera på att byta foder om det är något du vill göra. Vi rekommenderar att du väljer ett helfoder av hög kvalitet som är anpassat för kattungar.

Läs mer om bra mat för kattungar »

Tips på foder till kattungar

Mat- och vattenskålar till kattungar

Kattungen kommer behöva en matskål och en vattenskål när den flyttar in till sitt nya hem. Det finns olika matskålar för olika behov; slow feeders för katter som gärna glufsar i sig maten, digger-skålar som låter katten gräva efter sin mat, foderautomater och matskålar av olika material som keramik, metall eller melamin. Ett praktiskt och enkelt sätt att få katten att dricka ordentligt är att köpa en vattenfontän istället för en vattenskål. Vattnet får en frisk och fräsch smak, och många katter upplever vattenfontäner som väldigt inbjudande och dricker mer än gärna från dem.

Tips på mat- och vattenskålar till kattungar

Kattlåda och spade till kattungar

Alla katter behöver en kattlåda i sitt hem, och det finns mängder av bra kattlådor på marknaden. Fundera på om du vill ha en kattlåda med tak eller om du vill ha en helt öppen kattlåda. Kattlådor med tak är populärt eftersom det hjälper till att minska sandskvätt och ger katten mer avskildhet vid sina toalettbesök.

Så får du din katt rumsren »

Tips på kattlådor och spade

Kattsand för kattungar

Det ligger i kattens natur att gräva ner sitt kiss och bajs när den är klar, och får den inte göra det kan den bli stressad och orolig. Den bästa kattsanden är den kattsand som din katt tycker om att rafsa ner sitt kiss och bajs i. Det betyder att du kan behöva prova en del olika för att hitta rätt för just din misse!

Så hittar du den bästa kattsanden »

Tips på kattsand för kattungar

Katträd och klösbrädor till kattungar

Din katt måste få klösa! Klösandet vässar kattens klor och håller dem i trim, den yttersta och mest slitna delen av klon nöts nämligen bort. Klösandet är dessutom ett sätt för katterna att markera revir och att träna musklerna. Vi rekommenderar att du köper ett klätterträd eller en klösbräda som din kattunge får riva loss på.

Tips på katträd och klösbrädor till kattungar

Leksaker för kattungar

De flesta kattungar älskar att leka, och det är även så de lär sig hur man är en katt! Ge din kattunge roliga leksaker som den får jaga efter, bita i och klösa på. För kattungar finns roliga aktivitetsbrädor, kattunnlar, vippor, tuggleksaker, bollar och möss.

Leksaker till kattungar vi rekommenderar

Bäddar för kattungar

För att kattungar ska hålla sig friska och krya behöver de mycket sömn – även om de inte alltid förstår det själva. Införskaffa en mysig bädd till din kattunge och placera den på en tyst plats där kattungen kan koppla av och känna sig trygg. En kattunge kan sova upp till ca 20 timmar och även när den är vuxen kan den behöva sova så mycket som 18 timmar. Därför är en bra bädd viktigt för din katt.

Bäddar för kattungar

Transportbur eller transportväska för kattungar

När du hämtar din kattunge är det bra att ha en transportbur eller en transportväska redo, men det är även bra att ha hemma inför framtida utflykter, semestrar eller turer till veterinären.

Tips på transportburar till katter

Klosax och karda för kattungar

Det är viktigt att borsta din katt regelbundet, annars kan den få problem med hårbollar. Samtidigt som du borstar kan du passa på att kolla efter fästingar eller annan ohyra. Gillar inte din katt borsten kan du testa att borsta den med en gummivante istället.

Även kloklippning hör till kattens vardag och det är bra att vänja katten vid detta redan som liten kattunge. Kombinera kloklippningen med något som katten tycker mycket om, till exempel favoritgodiset och såklart massor med kärlek.

Så klipper du klorna på din katt »

Tips på klosaxar och kardor för kattungar

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Behöver du hjälp?