Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kan man träna sin katt eller kattunge?

Hundar vet vi alla att man kan träna, men hur är det med katter? Kan man träna en katt eller kattunge? Faktum är att katter är mästare på att lära sig! Beteenden som är till nytta för dem kan de lära sig på ett kick. Alla katter kan tränas och att göra det är bra för både dig och katten. Här berättar vi mer om hur du tränar din katt eller kattunge!

5 saker att göra innan du börjar träna din katt

  • Ta först och främst reda på vad som är den bästa belöningen för just din katt, till exempel kattens favoritgodis eller favoritleksak. Belöningen kan vara vad som helst som gör din katt riktigt glad!

  • Gör upp en plan: vilket beteende är målet?

  • Ha belöningar till hands.

  • Minimera störningar i omgivningen, så att katten kan koncentrera sig. Träna gärna på samma plats, i början är det viktigt med rutiner.

  • Träna katten när den är pigg och lite hungrig.

Gör så här när du tränar din katt eller kattunge

  • Låt katten själv komma på vilket beteende den blir belönad för. Du kan börja med att locka den.

  • Ha inte för höga krav, utan belöna katten för minsta handling som är i rätt riktning.

  • Belöna i samma stund som katten gör det du vill. Du kan använda en klicker till hjälp.

  • Ta en paus efter några lyckade upprepningar.

  • Avsluta träningspasset innan katten blir uttråkad.

Träna din katt med en klicker

En klicker är ett hjälpmedel som, om du använder den rätt, påskyndar inlärningsprocessen. Klickern avger ett kraftigt klickljud när du trycker på en knapp.

Så här använder du en klicker

Klicka med klickern i samma ögonblick som katten gör det du vill och belöna omedelbart beteendet med en godbit. Den önskade handlingen förstärks snabbt när katten själv får upptäcka vilken handling som belönas. När den tydliga ljudsignalen upprepade gånger följs av en godbit lär sig katten att upprepa beteendet när den hör klicket. Med klickerträning är din kattunge själv aktiv i sitt lärande och utvecklar samtidigt sin förmåga att tänka själv. Om du inte vill använda en klicker kan du använda ett ord som markör istället, som exempelvis ”yes” eller ”rätt”.

Tips på trick att lära sin katt eller kattunge

Så lär du din katt att hoppa

Lär din katt att hoppa genom en ring! Locka katten att gå genom ringen med exempelvis en godbit. När katten enkelt går genom ringen kan du börja höja ringen en liten bit i taget tills katten måste hoppa för att komma igenom. Se till att ni tränar på ett halkfritt golv och att katten inte måste anstränga sig allt för mycket för att hoppa igenom ringen.

Så lär du din katt att sitta

Håll en godbit över huvudet på din katt när den står upp. När katten uppmärksammar godiset så rör du handen långsamt bakåt. De flesta katter sätter sig då automatiskt för att hålla ögonen på godis - då belönar du direkt. Ett annat sätt att lära din katt att sitta är att belöna varje gång katten råkar sätta sig.

Så lär du din katt vacker tass

Hur kul är det inte att skaka tass med sitt husdjur? Klart du ska lära din katt hur man gör! När din katt sitter framför dig så lägger du din hand platt på golvet och belönar katten när den visar intresse för handen. När katten börjar förstå att nosa på handen betyder belöning kan du börja belöna när katten vidrör din hand med sin tass. När det här har börjat fungera kan du börja lyfta handen bitvis från marken tills ni skakar tass på riktigt! Det här tricket är även perfekt att använda när du ska klippa klorna på din katt.

Så lär du din katt high five

Sitt på knäna på golvet bredvid din katt. Håll någon doftande godbit din katt inte kan motstå mellan fingrarna. När katten sträcker sig efter godbiten, för handen bortåt så långt att katten inte riktigt når den. De flesta katter försöker då nå godbiten med sin tass. Så fort kissen räcker tassen mot godbiten, ge godbiten åt den. Upprepa tricket och låt nu katten sträcka sig efter godbiten med tassen en lite längre stund.

I nästa skede, håll inte längre godbiten mellan fingrarna, men håll handen som om godbiten var där. När katten sträcker tassen mot dina fingrar, belöna den med din andra hand bredvid den uppsträckta handen. Upprepa några gånger. Nu kan du hålla upp ena pekfingret och vänta att katten sträcker sig efter det med tassen. När tassen nuddar ditt pekfinger, säg “high five” och belöna genast katten. Öva korta stunder dagligen. Börja alltid en ny lärostund med ett ganska enkelt utgångsläge, så att katten minns vad den skulle göra.

Så lär du din katt att gå slalom

Målet med slalom är att din katt ska gå slalom mellan dina ben medan du rör dig framåt. Jobba på liknande sätt som när du lär din katt att hoppa - locka med en godisbit och led katten slalom mellan dina ben. Här gäller det att ha mycket tålamod och öva öva öva. Kom ihåg att gå försiktigt så att du inte råkar trampa på din katt!

Tips på produkter för när du ska träna din katt eller kattunge

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Behöver du hjälp?