Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Därför ska du ge kattungefoder till kattungar

Har du någonsin undrat varför vissa foder är för kattungar och andra för vuxna katter? I denna guide diskuterar vi varför kattungefoder är viktigt för att säkerställa att din kattunge växer och utvecklas ordentligt.

Kattungar behöver mer näring än vuxna katter

Näringsbehovet för en kattunge skiljer sig väsentligt från det behov som en vuxen katt har. Kattungar växer väldigt fort från nyfödd kattunge till vuxen katt, och all den nya vävnaden kräver mycket energi och byggmaterial.

Tänk på det här när du väljer foder till din kattunge

  • Ge alltid din kattunge foder som är anpassat för kattungar och som har en hög smältbarhet och ett högt näringsinnehåll
  • Kontrollera din kattunges portioner och försök att inte ge den ständig tillgång till mat
  • Mata din kattunge med målet att den ska växa i rätt takt i förhållande till sin ras och för att kattungen ska ha en frisk och hälsosam kropp
  • Undvik att övermata kattungen eftersom den då kan växa för snabbt
  • Se till att kattungen får röra på sig ordentligt varje dag
  • Använd inte näringstillskott till en redan balanserad kost

Så matar du en växande kattunge

Kom ihåg att små magar bara har plats för lite mat, vilket innebär att kattungefodret ska vara mycket energirikt och serveras i flera små portioner per dag, annars får kattungen inte i sig allt den behöver. Det är naturligt för katter att äta fler små mål mat per dag, vilket betyder att ett foder med ett lågt energiinnehåll kan göra katten mätt innan den fått i sig tillräckligt med energi. Små kattungemunnar behöver också mindre bitar torrfoder att tugga på, vilket är ytterligare en anledning till att foder anpassat för kattungar är viktigt. När kattungen växer behöver den extra energi. Faktum är att när kattungen är 6–20 veckor så behöver den 4 gånger mer energi än en vuxen katt. En 6–20 veckors kattunge behöver ungefär 250 kcal/kg kroppsvikt medan en 12 månaders katt behöver ungefär 60 kcal/kg kroppsvikt. Det är dock viktigt att komma ihåg att en kastrerad katt behöver ungefär 24–33% mindre energi, oavsett ålder.

3 saker att tänka på för en hälsosam tillväxt för en kattunge

  • Ge kattungen mat med ett högt energiinnehåll och en hög näringstäthet

  • Det är viktigt att kattungefoder har en hög smältbarhet och att det innehåller mycket näringsämnen

  • Foder anpassat för kattungar är viktigt för att vara säker på att kattungen får i sig allt den behöver

Är du fortfarande osäker på hur du ska tänka gällande kattungefoder? Kom in till någon av våra Arken Zoo-butiker så hjälper vi dig!

Tips på torrfoder för kattungar

Tips på blötmat för kattungar

Foder för kattungar

Här hittar du hela vårt sortiment av foder för kattungar, både i form av torrfoder och blötmat. Nosa på foder från kända varumärken som Purenatural, nutrima och SMAAK!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?