Valpguide

Valpguide

Valpen vaktar sin mat

Måltidsro är varje individs grundrättighet – både människors och hundars. Även små valpar ska få äta ostörda. Det är helt naturligt och arttypiskt för hundar att varna människor och andra sällskapsdjur om de rör sig nära matskålen. Det lurviga tjuvlarmet kan morra vilt eller visa tänderna. Hunden ska aldrig straffas för sådan kommunikation, vet du varför?

Om hunden straffas för sådan kommunikation släcks förr eller senare de signaler som gör det möjligt för dig att läsa hundens känslor, till exempel osäkerhet. I värsta fall blir hundens beteende oförutsägbart, när den undertrycker sin normala kommunikation och går direkt till handling. Om du vill att din hunds kroppsspråk ska hållas mångsidigt och lätt att tyda ska du vara glad att din valp kommunicerar tydligt.

Mattjuv eller bästa kompis?

Redan när valpen är liten är det bra att lära den att människan inte är en oberäknelig mattjuv som man måste försvara maten mot. Med hjälp av enkla övningar kan du lära hunden att din närvaro betyder något trevligt. När din valp vet att du är en pålitlig kompis känner den inte behov av att försvara sin mat och den behöver inte heller glufsa i sig maten i rädsla för att förlora den. När du ger valpen ett tuggben, håll gärna kvar i ena änden av benet, då blir valpen van vid att det är naturligt och tryggt att äta nära en hand. Ibland kan du på grund av omständigheterna vara tvungen att ta tuggbenet från hunden, till exempel om det lossnat en farlig bit från det. Hur kan du lära hunden att avstå sin godsak med bibehållet glatt humör?

Övning 1: Att avstå är en lottovinst

  • När hunden gnagar på ett tuggben, placera något supergott nära benet, till exempel en köttbulle. Lämna delikatessen på golvet nära hunden och gå bort en bit. Rör inte vid tuggbenet.
  • När hunden vant sig vid att din närvaro kan betyda något extra gott, kasta igen några supergodbitar på golvet. När hunden äter dem, ta tuggbenet i handen.
  • När hunden ätit godbiten, be den sitta och ge sedan tillbaka tuggbenet. Gör aldrig övningen till en kapplöpning!
  • Om du inte vill ge tillbaka tuggbenet, rikta hundens uppmärksamhet på något annat efter att den ätit godbitarna. Kalla den till exempel till lek.

Övningarna lär valpen att det lönar sig att avstå från benet. Den får en lottovinst i form av godbitar och får dessutom ofta benet tillbaka. En så kallad win-win för valpen!

Övning 2: Lite mat i taget

  • När det är matdags, lägg först bara en liten del av hundens mat i skålen.
  • När hunden äter, stå nära och lägg till lite mat åt gången.

Då lär du hunden att en hand som närmar sig inte sitter på en mattjuv, utan bjuder istället på mer smaskig mat.

Visste du?

  • Att försvara mat och tuggben är helt normalt beteende för hunddjur. Det betyder inte att hunden “utmanar” dig eller tävlar om herraväldet utan den meddelar helt enkelt hur den känner.
  • Om det finns flera sällskapsdjur i familjen är det ditt ansvar att se till att var och en får äta sin mat och sina tuggben i fred. Du kan till exempel låta sällskapsdjuren äta i skilda rum bakom stängda dörrar.