Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Schäfer

Schäfern, även kallad tysk schäferhund, är den kanske mest kända rasen bland arbetande hundar, särskilt inom polisen och militären. Schäferhunden är en stor favorit tack vare sin mångsidighet, vänlighet, självsäkerhet och goda arbetsmoral. Upptäck massvis med fakta om den populära hundrasen schäfer här!

Lite fakta om schäfer

 • Ursprung: Tyskland

 • Vikt: 22-40 kg

 • Mankhöjd: 55-65 cm

 • Fysiska egenskaper: Av medium storlek, lätt utsträckt, kraftfull och muskulös utan ett överskott av fett eller skinn på kroppen, en fast övergripande struktur

 • Mentalitet: Välbalanserat temperament, självsäker, vänlig av naturen, uppmärksam och vill gärna behaga

 • Aktivitetsnivå: Hög

Schäferns ursprung

Schäfer är en gammal hundras som härstämmar ända från tyska fårvallare på medeltiden, där man avlade på de allra duktigaste hundarna för att få fram en vallhund med fantastiska arbetsegenskaper. År 1899 grundades den Tyska Schäferföreningen (Verein fur Deutsche Schaferhunde) och det var genom den här klubben som schäfern började användas inom polisen och militären. Under 1:a världskriget kom soldater hem till Tyskland och berättade om schäferhundarnas hjältemodiga insatser och det var det här som blev hundrasens uppsving som ledde till en otrolig popularitet och spridning. Idag är rasen schäfer minst lika populär som familjehund, tack vare sin mångsidighet och vänlighet.

För vem passar en schäfer?

Schäfern har använts för många olika arbeten genom historien, då den härstammar från medeltidens vallhundar. Schäferns fysiska styrka och lydnad ger den en enorm potential att utföra flera andra uppgifter än att valla, något som utnyttjades redan under andra världskriget. Tack vare sin mångsidighet och potential är schäfern idag populär både som tävlingshund och familjemedlem, och de används även fortfarande än idag inom både Försvarsmakten och polisen. Att äga en schäfer innebär att ha en mångsidig arbetshund som gärna utför alla uppdrag som presenteras. En tysk schäferhund är framavlad för att arbeta och mår som bäst när den har ett syfte och får stimuleras varje dag.

Så mycket väger en schäfer

En schäferhane har en mankhöjd på 60–65 cm och väger vanligtvis ca 30-40 kg, medan en schäfertik är ca 55-60 cm hög och brukar väga ca 22-32 kg.

Så ser en schäfer ut

Den tyska schäferhunden föds upp med två olika varianter av päls; dubbelpäls och lång grov dubbelpäls. Båda varianterna har underpäls. En schäfer med dubbelpäls ska ha täckhår som sitter så tätt som möjligt, är särskilt grovt och tätt åtliggande. Pälsen ska forma måttliga byxor på baksidan av hasorna. En schäfer med lång, grov dubbelpäls ska ha långt täckhår som är mjukt och inte åtliggande mot kroppen, med tofsar på öronen och benen, buskiga "byxor" och svans med en fana av päls. Schäferhunden förekommer i endast svart och svart med rödbruna, rostbruna, gula till ljust grå tecken och grå med mörkare skiftning och svart sadel och mask.

Hur är en schäfer?

En schäfer har starka nerver och en välbalanserad karaktär. Den är självsäker, naturlig, vänlig, uppmärksam och vill gärna behaga. I en situation där en schäfer blir stimulerad vill den gärna agera och har ett instinktiv beteende, motståndskraft och självsäkerhet. De här egenskaperna gör schäfern till en perfekt familjemedlem, vakthund, skyddshund, servicehund och vallhund.

Så mycket motion behöver en schäfer

Schäfer har en hög aktivitetsnivå eftersom den är framavlad för att arbeta. Det innebär att du behöver ge din schäfer mer fysisk stimulans är bara dagliga promenader. Testa att gå på en hundkurs med din schäfer, som nosework eller rallylydnad!

Schäfer som familjehund

Schäfer är en mångsidig hundras som är vänlig och uppmärksam med en välbalanserad karaktär. Detta gör schäfern till en perfekt familjemedlem! Kom dock ihåg att schäfer är en stork och stark hundras, och det rekommenderas inte att du lämnar en hund ensam med småbarn. Det är alltid du som vuxen som har ansvar för schäfern, inte barnen i familjen.

Schäfer som första hund

Schäfer är en hundras som passar både erfarna ägare och nybörjare, eftersom det är en alert hundras som gärna vill behaga. Du som nybörjare måste dock vara beredd på att ge din schäfer utlopp för sin arbetsvilja och entusiasm, och erbjuda den fysisk och mental stimulans varje dag.

Schäfervalp? Gå med i Minitassarna!

Har du en bedårande liten schäfervalp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din schäfervalps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för en schäfer

Schäfer har dubbelpäls och fäller en del, vilket innebär att du behöver borsta igenom pälsen regelbundet för att hålla den i schack. Även om du gör det kan det uppstå en del hundhår i hemmet.

Vanliga sjukdomar hos schäfer

Risken för att en schäfer får sjukdomar och åkommor är över genomsnittet i jämförelse med andra hundraser. De flesta problemen med muskler och leder hos schäfrar kommer från den påfrestning som tävlingshundar och arbetade hundar får uppleva. Här är skador på rygg och leder särskilt vanligt.

5 snabba om schäfer

 • En av de mest kända raserna bland arbetande hundar
 • Vänlig av naturen med välbalanserad temperament och självsäkerhet
 • Kräver mycket motion och psykisk stimulans
 • Älskar att arbeta och mår som bäst när den har ett syfte
 • Arbetande schäfrar ligger i riskzonen för att få problem med muskler och leder

Vanliga frågor om schäfer

Vad ska jag tänka på innan jag köper en schäfer-valp?

Schäfer-valpar är väldigt populära. Det är viktigt att du läser på innan du köper din schäfer-valp så att du är säker på att rasen passar din livsstil. Schäfern är en mångsidig arbetshund som älskar att arbete och ha ett syfte. Den kräver mycket motion och mår inte bra av bara ett par korta promenader per dag. Säkerställ också att säljaren är en seriös schäfer-uppfödare som ger dig ett rimligt pris för din valp. Om du funderar på att köpa en schäfer-valp kan du först läsa vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Är en schäfer allergivänlig?

Den tyska schäferhunden anses inte vara en allergivänlig hundras. En schäfer har en tjock dubbelpäls som fäller året runt utöver de två gånger om året som den ”byter” päls och fäller riktigt ordentligt.

Är schäfer en bra familjehund?

Schäfern har många egenskaper som gör den till en bra, aktiv familjehund, som exempelvis sina starka nerver och välbalanserade karaktär. Precis som med alla hundraser är det viktigt att en schäfer kan få lugn och ro när den behöver, och att inte exempelvis små barn konstant springer runt den.

Hur mycket motion behöver en schäfer?

En tysk schäferhund kräver mycket motion och fysisk stimulans. För en schäfer räcker med andra ord inte bara dagliga promenader.

Finns det en svart schäfer?

Schäferhunden förekommer i endast svart och svart med rödbruna, rostbruna, gula till ljust grå tecken och grå med mörkare skiftning och svart sadel och mask.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?