Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Dvärgpudel

Pudeln är en glad och sportig hund som finns i fyra storlekar, fem färger och kan fixas till med otaliga frisyrer. Detta gör pudeln till en hund för alla smaker och stilar. Pudeln var ursprungligen en vattenapporterande hund, medan de mindre varianterna användes som prydnads-, cirkus- och tryffelhundar. Idag är dvärgpudeln en av världens mest populära sällskapshundar, samtidigt som den har kvar sin mångsidighet och passar för livets alla skeden. Här har vi samlat massvis med fakta om den lockiga hundrasen dvärgpudel!

Lite fakta om dvärgpudel

  • Ursprung: Frankrike

  • Vikt: 4–7 kg

  • Mankhöjd: 28–35 cm

  • Fysiska egenskaper: Sin karaktäristiska lockiga päls, uppsynen av en intelligent hund; alltid alert och aktiv, harmoniskt byggd och ger ett intryck av elegans och stolthet

  • Mentalitet: Känd för sin lojalitet och att den är lättlärd och enkel att träna, något som gör den lite extra populär som sällskapshund

  • Aktivitetsnivå: Medium

Dvärgpudelns ursprung

Dvärgpudel är en gammal europeisk ras som utvecklades från mellanpudeln då man ville ha en mindre version av pudel som var enklare att ta hand om och billigare att underhålla. Dvärgpudeln var främst en prydnadshund, men fungerade även som tryffel- och cirkushund. Ursprungligen användes dvärgpudelns större varianter som vattenapportörer, och det är på grund av denna aktivitet som pudeln fått sin karaktäristiska lejonklippning. För att underlätta simningen rakad man bakbenen, men pälsen runt bröstkorgen och lederna lämnades kvar för att skydda pudeln mot kyla och vassa vattenväxter. Även idag är det vanligt att se en dvärgpudel med denna eleganta klippning, men det är precis lika vanligt att raka sin dvärgpudel. Så småningom blev dvärgpudel en egen erkänd variant av pudelrasen, och nu erkänns den av kennelklubbar runt om i världen som en separat storlekskategori. Idag är dvärgpudel en omtyckt sällskapshund och ett perfekt val för den som vill ha pudels härliga personlighet i ett litet format.

För vem passar en dvärgpudel bäst?

En dvärgpudel är först och främst en aktiv och glad familjehund. Den älskar att vara i händelsernas centrum och vill följa med på alla äventyr. Många som har en dvärgpudel tävlar också i hundsporter som agility, rally och utställningar. Du kan räkna med en del pälsvård när du har en dvärgpudel. En dvärgpudel fäller inte och deras päls växer konstant, vilket innebär att de behöver trimmas regelbundet. Det spelar ingen roll om din dvärgpudel är kortklippt eller har den klassiska lejon-klippningen, frisyren kommer snart behöver klippas om igen. Många ägare väljer att få sin dvärgpudel professionellt trimmad, med andra väljer att trimma sin dvärgpudel själv. På utställningar är det mer strikt hur en dvärgpudel ska vara klippt - det är bara vissa frisyrer som är tillåtna och många av dem kräver en del underhållning.

Så mycket väger en dvärgpudel

En dvärgpudel är en liten hundras som väger ca 4–7 kg och är ca 24–26 cm hög.

Så ser en dvärgpudel ut

Dvärgpudel är en harmoniskt byggd hundras som ger intryck av elegans och stolthet. En dvärgpudel kan ha två olika typer av päls; lockig och snörad. Den lockiga pälsen är riklig, har en fin och ullig textur, är väldigt krusad och handen nästan studsar på pälsen när du känner på den. Pälsen ska vara tjock, välfriserad, jämnlång och med jämnt formade lockar. Den snörade pälsen är också riklig med en fin, ullig textur och formar karaktäristiska snören som ska vara minst 20 cm långa. Hos en dvärgpudel är det dock inte lika vanligt med en snörad päls. En dvärgpudel finns i flera olika färger; svart, vit, brun, grå och röd/aprikos.

Hur är en dvärgpudel?

Dvärgpudeln är en lekfull ras som uppskattar alla aktiviteter som stimulerar både kropp och knopp – du kommer alltid ha kul tillsammans med din dvärgpudel. En dvärgpudel är även en ganska humoristisk ras som kommer ge dig många skratt under ert liv tillsammans. En dvärgpudel är uppmärksam, kvicktänkt och lojal, vilket gör dvärgpudeln till en perfekt träningskompis. Deras starka band till sin tränare gör dvärgpudlar lätta och roliga att träna med, eftersom de vill följa med på alla äventyr. Dvärgpudelns intelligens gör att den har lätt för att lära sig och att den gärna vill prova på nya saker. Man ser ofta en dvärgpudel i olika hundsporter som agility, rally eller lydnad, även på tävlingsnivå.

Så mycket motion behöver en dvärgpudel

Som en liten hundras behöver en dvärgpudel inte lika mycket motion som exempelvis en mellanpudel, storpudel eller andra större hundraser. Men trots sin lilla storlek är en dvärgpudel en aktiv och alert hundras som gärna tävlar i fartfyllda hundsporter som agility och rally. Dvärgpudeln älskar även att vara i händelsernas centrum och följer med på dina äventyr med gott humör. Så passa på att ta med din dvärgpudel vart du än går - på picknick i parken, häng på caféer och promenader i skogen. Om du dessutom är intresserad av hundsporter kommer din dvärgpudel bli riktigt glad!

Dvärgpudel som familjehund

Dvärgpudel är ett utmärkt val som familjehund, och den är känd för att vara lojal, intelligent och lättlärd. Dvärgpudeln kommer högst troligen vilja följa med på familjens alla äventyr och njuta av att vara i centrum bland resten av familjemedlemmarna. Dock är det viktigt att komma ihåg att dvärgpudeln är en liten hundras som måste handskas med försiktighet så att den inte skadar sig. Det rekommenderas därför inte att lämna en liten dvärgpudel ensam med yngre barn som kanske snarare ser hunden som en leksak än ett levande djur. Det är alltid de vuxnas ansvar att se till att familjens dvärgpudel är frisk, glad och trygg.

Dvärgpudel som första hund

Dvärgpudeln är en intelligent och lättlärd liten hundras som är ett bra val som första hund. Dvärgpudeln är även känd för sin lojalitet och en dvärgpudel brukar älska att umgås med sin ägare. För förstagångsägare kan det även vara fördelaktigt att köpa en liten hundras som dvärgpudel, eftersom den är enklare att hantera och lättare att ta med sig än större hundraser. Även dvärgpudelns intelligens gör den till ett bra val som första hund och perfekt för ägare som inte har så mycket vana av att uppfostra en hund. Dock kräver en dvärgpudel en hel del pälsvård, vilket du som nybörjare behöver vara beredd på. Vi rekommenderar alltid att du läser på ordentligt om hundrasen du funderar på att köpa, så att du är säker på att exempelvis en dvärgpudel passar din personlighet och livsstil.

Dvärgpudel-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en lockig liten dvärgpudel-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

  • Bonus på alla dina köp

  • Gratis födelsedagspresent varje år

  • En gratis kloklippning

  • 10% rabatt på din dvärgpudel-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för dvärgpudel

En dvärgpudel fäller inte och pälsen växer oavbrutet hela dvärgpudelns liv, vilket innebär att du behöver klippa din dvärgpudel med jämna mellanrum. Det spelar ingen roll om din dvärgpudel är kortklippt eller har lång päls - du kommer behöva lägga en hel del tid på pälsvård. Om du känner att pälsvården blir för övermäktig kan du lämna in din dvärgpudel till ett hundtrim med jämna mellanrum. Om du planerar att ställa ut din dvärgpudel kommer det krävas ytterligare pälsvård.

Vanliga sjukdomar för dvärgpudel

Dvärgpudel är vanligtvis en frisk ras som lever länge. En dvärgpudel förväntas leva i 15 år eller mer. Även äldre dvärgpudlar brukar ha kvar den karaktäristiska lekfullheten och energin. Som med de flesta raser kan dvärgpudeln ha problem med höftledsdysplasi, och uppfödaren bör undersöka sina avelshundar innan parning. PRA förekommer också hos dvärgpudel, och även här bör uppfödaren undersöka och DNA-testa sina avelshundar innan parning.

5 snabba om dvärgpudel

  • Är den näst minsta av de fem pudel-storlekarna
  • Lättlärd och enkel att träna
  • Lekfull ras som behöver stimulans för både kropp och knopp
  • Vanligtvis en frisk ras som lever länge
  • Kräver en hel del pälsvård

Vanliga frågor om dvärgpudel

Vad ska jag tänka på innan jag köper en dvärgpudel?

Dvärgpudelvalpar är bland de mest populära valparna att köpa. Det är viktigt att du gör research innan du köper din dvärgpudelvalp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Dvärgpudel är en liten men aktiv hundras som kräver stimulans av både kropp och knopp. Den följer gärna med på alla dina äventyr, är intelligent och älskar att lära sig nya saker. Säkerställ också att säljaren är en seriös dvärgpudeluppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en dvärgpudelvalp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

När är en dvärgpudel fullvuxen?

Då en dvärgpudel är en liten ras så anses den vara fullvuxen när det är ca 10-12 månader.

Skäller en dvärgpudel mycket?

En dvärgpudel anses inte vara en skällig ras, men är heller inte en ras som är känd för att inte vara skällig.

Vad är skillnaden mellan en dvärgpudel och en toypudel?

En dvärgpudel är större än en toypudel. Dvärgpudeln är ca 28-35 cm hög medan toypudeln vanligtvis är 24-28 cm hög.

Hur mycket aktivering behöver en dvärgpudel?

Dvärgpudeln är en lekfull ras som gärna aktiveras på alla sätt och vis. Den behöver med andra ord mer motion än bara korta promenader.

Finns det brun dvärgpudel?

Det finns brun dvärgpudel! En dvärgpudel kan ha pälsfärgerna brun, svart, vit, grå och röd/aprikos.

Finns det svart dvärgpudel?

Det finns svart dvärgpudel! En dvärgpudel kan ha pälsfärgerna svart, brun, vit, grå och röd/aprikos.

Var hittar jag en dvärgpudel till salu?

Om du letar efter en dvärgpudel till salu rekommenderar vi att du vänder dig till en dvärgpudel-uppfödare, alternativt att du kontaktar ett hundhem för att se om de har en dvärgpudel i behov av ett nytt hem.

Upptäck de andra varianterna av pudel

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?