Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Ska jag klippa eller raka min hund inför sommaren?

Det finns starka åsikter om huruvida man ska klippa eller raka hundar med en icke trimbar päls eller inte. De som förespråkar att klippa eller raka sin hund på sommaren tycker att en klippning fräschar upp hundens utseende och gör pälsen enklare att hantera, medan motståndarna menar på att klippningen förstör pälsens förmåga att isolera värme och hunden förlorar sitt rasspecifika utseende. Många är också oroade över hur klippning eller rakning påverkar förändringar i pälsen. Här berättar vi mer om vad du ska tänka på ifall du funderar på att klippa eller raka din hund i sommar!

Fundera noggrant igenom ditt beslut att klippa eller raka din hund

Innan du bestämmer dig för att klippa eller raka din hund inför sommaren är det viktigt att du verkligen funderat igenom beslutet och övervägt för- och nackdelar. Om exempelvis pälsvården är en ständig plåga för både dig och hunden, eller om den tunga pälsen är ett tydligt hinder för hundens motionering under sommaren, kan lättare päls vara en lösning på problemen. Men det finns även många goda skäl till att inte klippa eller raka pälsen under sommaren, den skyddar nämligen hunden från yttre stimuli på samma sätt som kläder skyddar oss människor.

Att klippa eller raka hunden på sommaren hjälper inte alltid hunden

Pälsen skyddar hunden naturligt från både kyla, värme och skador från solens strålar. Det rekommenderas därför att det första steget alltid bör vara att lindra hundens obehag, exempelvis genom att avlägsna döda hårstrån och underull. På så sätt blir pälsen luftig och lätt att ta hand om, och den behåller sin funktionalitet under alla årstider. En behandlad päls torkar också snabbare och fukt fastnar inte på ytan av hunden. Du kan även se till att borsta din hund regelbundet hemma under sommaren, för att hjälpa hunden med att få bort döda hårstrån som gör pälsen tjockare.

Klippa eller raka hunden?

Även om du har en hund som har en päls som kan klippas eller rakas, bör du fortfarande överväga beslutet att göra det på sommaren. Hundens päls skyddar hunden från solen då en hunds hud inte är gjord för att bli utsatt för solens starka strålar. Precis som vi människor kan en hund bli bränd av solen eller till och med drabbas av hudcancer. Istället rekommenderas det att du trimmar din hund lite grann med en sax. Vissa hundraser behöver dock trimmas och klippas för att det hindrar dem från att kunna röra sig ordentligt, som exempelvis hundraserna malteser, bichon havanais och shih tzu.

Svalka hunden med kylmattor istället för att klippa eller raka den under sommaren

Det finns fler sätt att svalka hunden på i sommar än en trimning! För att svalka din hund kan du istället använda en kylmatta eller kylscarf. Även en hundpool är ett perfekt sätt att kyla ner din hund på under varma sommardagar. Kom dock ihåg att ingen kylprodukt är tillräckligt effektiv för att du ska kunna lämna en hund ensam i en bil. I soligt väder kan temperaturen i en parkerad bil stiga till nästan 100 grader, och då hjälper det inte att du lämnat en kylmatta till din hund i bilen.

Dessa hundraser bör inte klippas

Hundar med dubbla lager päls bör inte klippas då pälsen fungerar som ett naturligt skydd mot vädret. Att klippa hunden gör att underpälsen exponeras för väder och vind, vilket inte är bra för hunden. Exempel på sådana här raser är:

Boka en tid i våra trim

Om du funderar på att klippa eller raka din hund i sommar kan du konsultera våra trimmare, som kan ge dig tips och råd om du bör trimma din hund eller inte, och vad du kan göra för att hjälpa din hund att hålla sig sval i sommar.

Hitta ditt närmaste trim här »

Pälsvårdsprodukter som är bra att ha hemma

Tips på kylmattor till hundar

Behöver du hjälp?