Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Shih tzu

Shih tzu är en hundratals år gammal hundras från Tibet. Med sitt skulpturliknande yttre, med lång päls och stolt hållning, var shih tzu en populär gåva till kejsarens hov i Kina. Shih tzu har en vänlig personlighet och en förmåga att anpassa sig, vilket gör den till den perfekta sällskapshunden, även för barnfamiljer! Här har vi samlat massor av fakta om den omtyckta hundrasen shih tzu!

Lite fakta om shih tzu

 • Ursprung: Tibet

 • Vikt: 4,5–8 kg

 • Mankhöjd: 23–27

 • Fysiska egenskaper: Stadig, rikligt bepälsad men inte överdrivet, stolt hållning och krysantemumliknande ansikte

 • Mentalitet: Intelligent, aktiv, alert, vänlig och självständig

 • Aktivitetsnivå: Medium låg

Shih tzus ursprung

Man tror att hundrasen shih tzu kommer från Tibet där de var populära som tempelhundar och som gåvor till Kinas kejsare. I Kinas korsades sedan shih tzu med pekinges och blev till den shih tzun som vi känner igen idag. 1910 kom hundrasen shih tzu till Storbritannien och det dröjde till 1930-talet innan den kom till Skandinavien. Idag är shih tzun en utpräglad sällskapshund och en av våra mest omtyckta hundraser!

För vem passar en shih tzu bäst?

Shih tzu är en äkta sällskapshund. Med sin vänliga personlighet och förmåga att anpassa sig är shih tzu en perfekt hundras för barnfamiljer eller familjer med fler hundar. Pälsvård är väldigt viktigt för en shih tzu, och många ägare (som inte följer rasstandard) väljer att klippa sin shih tzu kort. Detta för att pälsen på en shih tzu kan vara i vägen på hundsporter som agility eller rallylydnad.

Så mycket väger en shih tzu

Mankhöjden på en shih tzu är ca 23–27 cm och den väger runt 4,5–8 kilo.

Så ser en shih tzu ut

Shih tzu är en stadigt byggd hundras med mycket päls. Den har en stolt hållning och ett krysantemumliknande ansikte. En shih tzu har med andra ord ett brunt och runt ansikte, med brett placerade ögon, och håret på nospartiet växer uppåt vilket bidrar till rasens krysantemum-ansikte. Täckhåret på en shih tzu är långt och tätt och underullen ska vara måttlig och inte ullig. Pälsen på huvudet för inte störa synen på din shih tzu, och inte göra det svårt för hunden att röra sig. Alla färger finns och är tillåtna på en shih tzu.

Hur är en shih tzu?

Shih tzu är en glad, vänlig, positiv och livlig hundras. Den har lätt för att anpassa sig och är en perfekt familjehund. En shih tzu kan vara rätt självständig, och i kombination med sin intelligens och förmåga att lära sig, så kan din shih tzu vara envis och inte lyssna på alla dina kommandon.

Så mycket motion behöver en shih tzu

Shih tzu är en liten hundras som inte kräver lika mycket som större hundraser, men den är samtidigt både livlig och aktiv. En shih tzu brukar vara nöjd med långa promenader och lekstunder i trädgården eller parken. Tänk också på att shih tzu är en intelligent hundras som gärna motionerar hjärnan, så passa på att utmana din shih tzu med aktivitetsspel eller nya tricks.

Shih tzu som familjehund

Shih tzu är en perfekt hundras för barnfamiljer eftersom den har en vänlig personlighet och har lätt för att anpassa sig. En shih tzu är även positiv, glad och livlig och kommer säkerligen älska att springa omkring och leka med alla sina familjemedlemmar. Kom dock ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar för familjens shih tzu, även om det var barnen som ville skaffa en liten shih tzu-valp. Det rekommenderas eller inte att lämna en hund ensam med yngre barn - inte ens en sådan glad och trevlig hund som shih tzun.

Shih tzu som första hund

Om du aldrig har haft en hund förut och är shih tzu ett bra val av hundras. En shih tzu är glad, vänlig och intelligent och brukar vara enkel att träna och hantera. Dock kan shih tzus vara rätt självständiga och envisa, och kommer inte alltid lyssna på sin ägares kommandon. En shih tzu kräver också en hel del pälsvård, och du som nybörjare kommer behöva läsa på en del om du vill följa rasstandard för shih tzu. Vi rekommenderar att du läser på ordentligt om hundrasen shih tzu innan du skaffar en, så att du är säker på att en shih tzu matchar din personlighet och vardag.

Shih tzu-valp? Gå med i Minitassarna!

Har du en söt liten shih tzu-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

 • Bonus på alla dina köp

 • Gratis födelsedagspresent varje år

 • En gratis kloklippning

 • 10% rabatt på din shih tzu-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här »

Pälsvård för shih tzu

Shih tzu kräver regelbunden och en ganska omfattande pälsvård. En shih tzu har en lång päls på huvudet och den får inte störa hundens möjlighet att se, och det är kraftigt rekommenderar att den hör pälsen binds upp. Shih tzuns pälslängd får heller inte begränsa hundens rörelser.

Vanliga sjukdomar för shih tzu

Den vanligaste åkomman för en shih tzu är ögonproblem. Huvudformen kan leda till utstående ögon och den långa pälsen kan även irritera ögonen om den ligger i vägen. Huvudets storlek och proportioner är lika viktiga för shih tzuns andningsfuktion som öppna näsborrar, och ett huvud med fel proportioner kan därför vara en orsak till andningsproblem hos en shih tzu.

5 snabba om shih tzu

 • Intelligent, vänlig och självständig
 • En perfekt familjehund
 • Kräver mycket pälsvård
 • Kan vara envis och väljer ibland att inte lyssna på kommandon
 • Är en korsning av hundraserna lhasa apso och pekingese

Vanliga frågor om shih tzu

Vad ska jag tänka på innan jag köper en shih tzu-valp?

Det är väldigt populärt att köpa en shih tzu-valp. Det är viktigt att du gör research innan du köper din shih tzu-valp för att vara säker på att rasen passar din livsstil. Shih tzu har lång päls och kräver en del pälsvård. Det är viktigt att den långa pälsen inte gör det svårt för din shih tzu att se eller röra på sig. Det är även viktigt att säkerställa att säljaren är en seriös shih tzu-uppfödare. Om du funderar på att köpa en shih tzu-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Vad är det för skillnad på shih tzu och lhasa apso?

Både shih tzu och lhasa apso är små och kraftiga hundraser med lång, fin päls, och just därför kan det vara svårt att se skillnad på dem. Shih tzu är en korsning av den gamla tibetanska rasen lhasa apso och pekingese, så det är inte konstigt att de är lika varandra. Det största skillnaden mellan hundraserna är deras personlighet - shih tzu är en glad och lekfull sällskapshund, medan lhasa apso avlades fram som vakthund. Lhasa apso är en också en vänlig hundras, men kan vara lite mer reserverad mot främlingar.

Vad kostar en shih tzu?

En shih tzu kostar allt mellan 12 000–15 000 kr beroende på uppfödare av shih tzu, stamtavla och hundens ålder.

Är shih tzu skällig?

Vissa kan tycka att shih tzu är en högljudd ras eftersom den inte drar sig för att skälla när den vill varna dig över att något händer. Shih tzu anses dock inte vara en vakthund.

Finns det korthårig shih tzu?

Vissa shih tzu-ägare väljer att klippa sin shih tzu kort för att pälsen kan vara i vägen för hunden. Detta följer dock inte rasstandarden för shih tzu.

Vad kallas en shih tzu pomeranian mix?

En blandning mellan shih tzu och pomeranian brukar i folkmun kallas pom-tzu. Kom ihåg att det här är en blandras utan rasstandard från Svenska Kennelklubben.

Var hittar jag en shih tzu till salu?

Om du letar efter en shih tzu till salu rekommenderar vi att du vänder dig till en shih tzu-uppfödare, alternativt att du kontaktar ett hundhem för att se om de har en shih tzu i behov av ett nytt hem.

Vad har shih tzu för temperament?

Shih tzu är en glad, vänlig och positiv hundras som är känd för att vara livlig. Den har även lätt för att anpassa sig vilket gör den till en perfekt familjehund. En shih tzu kan dock vara självständig, och den här egenskapen ihop med hundrasens intelligens kan göra att din shih tzu är ganska envis.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?