Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Resa utomlands med katt

Ska du resa utomlands med din katt? Det är både roligt och spännande att ta med sin katt på semester. Dessutom är det perfekt miljöträning för katten! Det finns dock en hel del saker att tänka på inför resan – oavsett om din katt ska följa med i bil eller på flyg. Därför är vårt allra bästa tips: planera i god tid! Här berättar vi mer om vad du ska tänka på när du reser utomlands med katt.

Det här behöver du när du reser utomlands med katt

Pass till katt

Om ni ska åka utomlands behöver din katt ha ett eget pass. Du måste inte ha ett foto på din vän i passet, men det finns en ruta där du kan klistra in en bild om du vill.

ID-märkning av katt

En katt ska alltid ha en ID-märkning i form av ISO-mikrochip eller tatuering. Tatueringar som enligt resedokument (EU-pass el. veterinärintyg) är gjorda före 3 juli 2011 är godkända som ID-märkning.

Här kan du läsa mer om ID-märkning av katt »

Vaccinera katt

Om du ska resa utomlands med din katt behöver den vara vaccinerad mot rabies. En katt kan vaccineras mot rabies från 16 veckors ålder. Katten behöver även eventuellt vaccineras mot leptosprios. Leptospiros är vanligt i södra Europa och kan i värsta fall smitta även människor.

Läs mer om vaccinering av katt här »

De flesta veterinärer känner till reglerna för de vanligaste resmålen i Europa. Men kom ihåg att det är du som djurägare som är ansvarig för att ta reda på vad som gäller för resor till och från Sverige. Spana in jordbruksverkets hemsida för information om vad som gäller i olika länder.

Avmaska katt

I kattens egna pass, som utfärdas av en veterinär, ska det finnas korrekt information om dess hälsotillstånd. Olika länder kräver olika vaccineringar, så kolla upp detta med din veterinär i god tid innan du reser. Om ni ska resa till vårt grannland Norge måste katten vara avmaskad mot dvärgbandmask. Ni köper tabletter på apoteket som ni tar med till veterinären som ser till att hunden får sina tabletter och för in detta i passet. Behandlingen gör ni inom en period på 24–120 timmar före avresa. Vid inresa till Sverige från vissa länder bör ni även applicera fästingprofylax.

Läs mer om avmaskning av katt här »

Skaffa pass till katt: EU-pass

Om du ska resa utomlands med din katt behöver den ett EU-pass för sällskapsdjur. Ett EU-pass till katter kan endast utfärdas av en veterinär som skriver in kattens ID-uppgifter, utförda behandlingar och vaccinationer i passet. Tänk på att det bara är veterinärer som arbetar i EU och har EU‑legitimation som får utfärda EU‑pass eller skriva in uppgifter i det.

På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa med om EU-pass till husdjur »

Flyga med katt

Det här är bra att tänka på om du ska flyga med din katt:

  • Om du ska flyga med katten i kabinen behöver du en väska som ska rymmas under sätet framför. Väskan måste vara så stor att katten kan stå upp samt vända sig i den. Kontakta flygbolaget för exakta mått och maxvikt.

  • Väskan ska vara gjord av kraftigt tyg men med god ventilation så att katten kan andas bra. Väskan ska också vara stängbar från utsidan samt vattentät.

  • Väger din katt mer än 8 kilo måste du i regel transportera den i bagageutrymmet. Kolla reglerna med flygbolaget du reser med. Då ska du även tillhandahålla vatten och foder om det är en längre resa.

  • Din katt kan få lugnande tabletter utskrivna av veterinär och då är det viktigt att testa dem innan avresa för att se att din katt inte blir illamående eller stressad av medlet. Du kan även testa att lägga en filt med en bekant doft i buren eller använda lugnande feromoner. Rådgör med din veterinär inför resan så kan ni komma fram till vad som passar din katt.

Åka bil med katt

Det är ofta enklare att åka bil med katt än att flyga med katt. De allra flesta katter klarar av att åka bil utan bekymmer. Öva med katten redan när den är liten så brukar den vänja sig fint. Generellt är katter lite känsligare, dels för att de ofta reser mer sällan än hundar, men också för att de är mer känsliga för ljud och rörelser.

Läs mer om hur du åker bil med katt här »

Kom ihåg att anmäla din katt till Tullverket innan du reser tillbaka till Sverige

När du reser tillbaka till Sverige ska du komma ihåg att anmäla din katt till Tullverket. Reser du från ett annat EU-land kan du använda en e-tjänst för att anmäla din katt innan resan. Information om hur du anmäler ditt djurs resa hittar du på Tullverkets hemsida.

Vi önskar er en trevlig resa och hoppas att semestern med er favoritvän blir underbar!

6 saker att tänka på när du ska resa utomlands med katt

  • Din katt behöver ha ett EU-pass som är utfärdat av en veterinär
  • Din katt måste vara ID-märkt och registrerad hos Jordbruksverket (gäller katter födda efter 2008)
  • Din katt behöver vara vaccinerad mot rabies
  • I vissa länder behöver katten vara avmaskad mot dvärgbandmask, exempelvis i Norge
  • Om du ska flyga med en katt som väger under 8 kg behöver katten vara i en väska som ryms under sätet framför
  • Om du ska flyga med en katt som väger mer än 8 kg måste du i regel transportera den i bagageutrymmet
Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?