Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Id-märkning och registrering av katt

Hej kattälskare! Vet du att det från och med 1 januari 2023 är lag på att alla katter ska vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket? Precis som hundar! För att göra registreringen lite enklare för dig har vi samlat ihop allt du behöver veta för att förbereda din kisse inför den nya lagen, som hur du id-märker din katt, varför du måste ID-märka din katt och hur du sedan registrerar din katt hos Jordbruksverket.

Katter ska registreras från 1 januari 2023

Nu är det äntligen bestämt att från och med 1 januari 2023 så ska alla katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Detta för att tydliggöra ansvaret för katter och få ner antalet missar som saknar ett hem.

2 metoder för att id-märka katter

Det finns två metoder för att id-märka katter; chipmärkning och id-märkning med tatuering.

Chipmärka katt

Att chipmärka katter är den vanligaste metoden av id-märkning och katter kan chipmärkas från att de är sex veckor gamla. Vid chipmärkning av katten injiceras ett chip under huden i nackskinnet, något som håller hela kattens liv. Dock krävs det en avläsare för att få fram id-numret, vilket gör att om katten hittas så måste den tas till en veterinär, polisen eller ett katthem för avläsning.

Fördelar med chipmärkning

  • Håller hela kattens liv

Nackdelar med chipmärkning

  • Krävs en avläsare för att få fram id-numret

Id-märkning med tatuering

Om du ska id-märka din katt med tatuering så görs detta med en tång i örat på katten. Id-märkningen läser du sedan inifrån örat och ut. Vid första anblick kan id-märkning med tatuering kännas som en enkel lösning då du kan se id-numret direkt, men något som bör tänkas på är att tatueringen kan bli svår att tyda med tiden. Det kan även vara svårt att se tatueringen på katter med mörk päls.

Fördelar med id-märkning med tatuering

  • Du kan läsa id-numret direkt i kattens öra

Nackdelar med id-märkning med tatuering

  • Tatueringen kan bli svår att tyda med tiden

  • Är svår att se på katter med mörk päls

Så registrerar du din katt hos Jordbruksverket

Den 2 januari 2023 öppnar Jordbruksverkets kattregister där du via deras nya e-tjänst kommer kunna logga in med BankID och registrera din katt för 40 kr/katt. Vill du inte använda en e-tjänst kan du även använda en blankett. Då kommer registreringen kosta 100 kr/katt och du betalar med faktura. Du hittar uppdaterad information om registreringen på Jordbruksverkets hemsida.

5 snabba om id-märkning och registrering av din katt

  • Katter ska registreras hos Jordbruksverket från 2 januari 2023
  • Det finns två metoder för att id-märka katter: chipmärkning och id-märkning med tatuering
  • Skulle din katt springa bort, skada sig eller i värsta fall bli påkörd kan id-märkningen vara avgörande för att du ska få återförenas med din katt
  • Är din katt född före den 1 januari 2008 eller under 4 månader behöver den inte id-märkas och registreras
  • Du kan registrera din katt hos Jordbruksverket via deras e-tjänst eller genom att fylla i en blankett

Vanliga frågor om id-märkning och registrering av katt

Varför ska jag id-märka min katt?

Skulle din katt springa bort, skada sig eller i värsta fall bli påkörd kan id-märkningen vara avgörande för att du ska få återförenas med din misse. I många fall är det någon utomstående som hittar katten och lämnar in den till en veterinär, polisen eller ett katthem som kan läsa av chippet och hitta dig i registret. Att din katt är id-märkt gör att du slipper vara orolig i onödan och att katten enklare kan komma hem igen. Om din katt hittas och inte är chippad och registrerad kommer den ses som hemlös och kanske lämnas in på exempelvis ett katthem för att få en ny ägare.

Kom ihåg att även innekatter ska chippas och registreras! Även fast din katt inte ska gå ute så händer olyckor som att dörren stod öppen eller att någon glömde stänga ett fönster.

Hur vet jag om min katt är id-märkt sedan tidigare?

Är du osäker på om din katt redan är id-märkt, eller om du till exempel har tappat bort chipnumret, kan du ta med din katt till veterinären och läsa av chippet med en chipavläsare. Om du vill hitta ett befintligt id-nummer som glömts bort kan du kika i din katts försäkring eller i något av de frivilliga kattregistren som SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och SKK (Svenska Kennelklubben).

Kom dock ihåg att dessa kattregister inte är likvärdigt med registret hos Jordbruksverket. Även om din katt är registrerad hos SVERAK eller SKK så måste den även vara registrerad hos Jordbruksverket!

Finns det katter som inte behöver id-märkas och registreras?

Är din katt född före den 1 januari 2008 behöver den inte id-märkas och registreras. Samma sak gäller även kattungar under 4 månader. Så fort kattungen blir över 4 månader ska den id-märkas och registreras.

Vad händer om jag inte registrerar min katt?

Det är länsstyrelsen som fattar beslut om eventuella åtgärder ifall din katt inte registreras. I första hand handlar det om att informera om varför det är så viktigt att katten id-märks och registreras i Jordbruksverkets register, men det kan även gå så långt att länsstyrelsen kan förelägga om vite.

Det är viktigt att du som kattägare är mån om din katts säkerhet. Ifall din katt kommer bort eller skadar sig långt bort från hemmet så kan id-märkning och registrering vara avgörande för att ni ska få återförenas igen.

Hur lång tid har jag på mig att registrera min katt hos Jordbruksverket?

I praktiken är det självklart inte rimligt att alla kattägare ska registrera sin katt samma dag som lagen börjat gälla. Enligt Jordbruksverket är det dock viktigt att alla kattägare ser till att registrera sin katt inom en rimlig tid. Lagens syfte är med andra ord mer långsiktigt än att alla katter ska vara registrerade den 1 januari.

Id-märk din katt hos våra veterinärkliniker!

Hos oss hittar du alltid engagerad personal som drivs av att erbjuda den allra bästa möjliga vården för ditt husdjur. På våra välutrustade kliniker kan vi hjälpa dig med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Behöver du hjälp?