Frågor & svar om hundtrim

Bokning och kostnad

Vad kostar en behandling?

Hundens ras, tjänsten och eventuella tilläggstjänster påverkar priset. Priserna kan variera från salong till salong. Kontrollera det exakta priset när du genomför en bokning. Du hittar information om våra behandlingar och frånpriser här >>

Hur bokar jag en behandling?

Du kan enkelt och smidigt boka tid för en behandling genom vår bokningsfunktion. Du väljer först vilken typ av tjänst du vill boka och sedan vilken salong du vill besöka. Du hittar vår bokningsfunktion här >>

De flesta av våra hundtrim har valt att använda sig utav vår bokningsfunktion och du hittar dem där. Vissa har dock valt att endast ha bokning via telefon eller direkt i salongen. Detta står tydligt på salongens egen sida här på hemsidan, du hittar alla våra hundtrimssalonger här >>

Var finns era hundtrim?

Våra hundtrim finns i olika städer runt om i Sverige och återfinns alltid i anslutning till våra Arken Zoo-butiker. Detta för att du som djurägare ska hitta så mycket som möjligt till dina husdjur på ett och samma ställe. Vi söker ständigt nya hundfrisörer för att utöka vår verksamhet, läs mer här >>

Våra behandlingar

Vilka behandlingar finns det?

Hos våra hundtrim får du hjälp med så mycket mer än bara hundtrim eller hundklippning. Du kan boka tid för kloklippning, tassvård, hundbad, öronrengöring och valptjänster. Dessutom har vi kattklippning i flera utav våra butiker.

Vad ingår vid hundtrim eller hundklippning?

Vid en trimning eller klippning ingår alltid:

 • Noggrann tvätt
 • Föning
 • Kamning
 • Frisering
 • Frisering av tassar
 • Kloklippning
 • Öronrengöring

Vad menas med tilläggstjänst?

Ibland tar det extra tid att ta hand om din lurviga vän. Det kan exempelvis vara så att din hund har extra mycket eller tjock päls, eller att det är mycket tovor i pälsen som behöver redas ut. I vår bokningsfunktion kan du därför lägga till detta som en tilläggstjänst. Det är dels för att du ska veta hur lång tid behandlingen kommer att ta och vad kostnaden för behandlingen blir. Har du inte lagt till dessa tilläggstjänster vid bokning men de behövs så kommer våra hundfrisörer berätta detta för dig så du vet om det innan behandlingen påbörjas. Vet du med dig att din hund inte är van vid salongens miljö eller har svårt att hantera liknande situationer så finns det också möjlighet att boka tilläggstjänst för extra tidsåtgång.

Vad är det för skillnad på hundtrim och hundklippning?

Vissa hundraser kan endast trimmas eller endast klippas, och vissa hundraser kan både trimmas och klippas. Hundtrim är allra vanligast hos strävhåriga hundraser men även andra raser kan trimmas, framförallt i samband med fällningsperioderna. Hundklippning sker på hundraser som generellt sett har längre päls.

Hur lång tid tar en behandling?

Hundens ras, behandlingen och eventuella tilläggstjänster påverkar tidsåtgången för behandlingen. När du genomför en bokning via vår bokningsfunktion ser du tydligt den beräknade tidsåtgången. Denna kan variera beroende på hur van din hund är vid situationen och övriga yttre påverkningar som andra hundar eller kunder som besöker salongen.

Vad ska man tänka på innan en behandling?

Inför ditt besök hos oss finns det några saker som vi hoppas att du tänker på för att er upplevelse ska bli så härlig som möjligt.

 • Rasta din hund innan ni kommer till oss
 • Hos våra hundtrim finns det möjlighet att titta på när vi utför behandlingarna på din hund. Vi vill att ni alltid ska känna er trygga och veta hur behandlingarna går till. Vet du dock med dig att din vovve kan ha svårt att skiljas från matte eller husse, om så bara med en glasvägg, så ber vi er avlägsna er från salongen under den tid som behandlingen genomförs. Detta för att göra det enklare för våra hundfrisörer och din hund att genomföra behandlingen. Vi ringer dig så fort din hund är redo att hämtas.
 • Har din hund stora tovor kan vi behöva klippa eller trimma mer än vad som var tänkt från början.
 • Våra hundfrisörer utför inte analtömningar eller tandvård på din hund. Vi hänvisar dig då till veterinären. Du hittar din närmaste Arken Zoo Veterinärklinik här >>

Hur ofta bör jag komma på behandling till er?

Det beror mycket på vilken hundras du har och även individen. Generellt sett rekommenderar våra hundfrisörer regelbundna besök ungefär var 8:e vecka. Detta kan variera kraftigt beroende på din hunds ras. Ser du till att hålla efter hundens päls själv mellan dina besök så kan du också förlänga tidsspannet mellan dina besök.

Kan jag klippa min katt hos er?

Ja, i utvalda trimsalonger är du och din misse välkomna för en härlig spaupplevelse. Genom att använda vår bokningsfunktion ser du tydligt i vilka utav våra salonger som du också kan klippa din katt.

Under behandlingen

Vilka produkter används?

Hos våra hundtrim använder vi endast kvalitetsprodukter som våra hundfrisörer själva använder på sina egna husdjur. Vi använder främst pälsvårdsprodukter från Topline som tillverkar produkter för hund och katt med noggrant utvalda ingredienser av högsta kvalitet.

Vilken utbildning har frisörerna?

Våra hundfrisörer har alla utbildning inom hundtrim och hundklippning och kan genomföra våra standardtjänster som rakning, vardagsklippning och sportklippning. Många utav våra hundfrisörer har också vidareutbildning och kan genomföra rastypisk klippning samt utställningsfrisyrer på flera hundraser.

Kan jag komma med min valp för en behandling?

Självklart är du och din valp välkomna till oss. Valpens klor och päls kräver vård redan från det att valpen är liten. Det lönar sig att lära valpen goda kloklippnings- och pälsvårdsrutiner redan från början, eftersom hunden i ung ålder har lätt att lära. Både den lilla valpen och den nyblivna matten eller hussen kan vara nervös när valpens päls och klor ska hanteras. Proffsen hos Arken Zoo är säkra på handen och låter din valp vänja sig vid behandlingen lugnt och försiktigt. Du får även värdefulla råd på köpet. Det finns övningsbesök för valpar som är ett bra första val för dig och din valp.

Jag har en större hund, hur går det till då?

Hos våra hundtrim har vi egna separata badkar för stora hundar. Tillsammans med våra justerbara bord garanterar de att din hunds bad blir både tryggt och behagligt.

Jag har en hund med krävande päls (pudel etc.) hur går det till då?

Pudlar hör till de mest populära raserna tack vare sin tillgivna och intelligenta personlighet. Pudlarnas fängslande päls utgör en mångsidig grund för olika frisyrer. Den vanligaste behandlingen av pudlar är kort frisyr, som är särskilt populär bland ivriga friluftsmänniskor och agilityentusiaster. Då maskinklipper eller klipper man till en kort modell som friseras lätt. Målet är att låta pälsen ha kvar sitt rastypiska utseende samtidigt som den blir lättskött tack vare sin längd.

Alla våra salonger erbjuder kortfrisering och traditionell nedklippning där pälsen klipps helt och hållet med maskin.

Mer krävande pudelfrisyrer förutsätter specialkompetens. Tillgången till den typen av tjänster varierar från salong till salong enligt våra hundfrisörers erfarenhet och utbildning. I vårt bokningssystem hittar du respektive salongs utbud.

Min tik löper, kan jag komma ändå?

Eftersom vi inte låter din hund hälsa på andra hundar under sin vistelse hos oss, så är även löptikar välkomna för behandling.

Min hund har en skada/ett sår, kan jag komma ändå?

Ja, din hund är välkommen, men det är viktigt att du då informerar oss så att vi vet vad som hänt och att hunden inte bär på någon sjukdom etc.

Min hund är inte kastrerad/steriliserad, kan jag komma ändå?

Ja, även hundar som inte är kastrerade eller steriliserade är välkomna för behandling hos oss.

Min hund har känslig hud eller är allergisk, hur fungerar en behandling då?

I våra salonger använder vi först och främst produkter från varumärket Topline. I deras sortiment finns produktserien Gentle som är skapad och anpassad för känslig hud. Om din hund har en allergi eller är extremt känslig så har vi också Allergenius hundschampo och hundbalsam som är anpassat för allergiska hundar.

Min hund är väldigt ängslig/kan vara aggressiv i vissa situationer? Hur fungerar det då?

Din hund är välkommen till oss, men det är viktigt att du tidigt talar om detta för oss så att vi har denna information om det skulle uppstå en situation. Vi behöver även denna vetskap för att kunna kontakta dig som ägare snabbt om vi märker att det inte är hållbart för varken hund eller frisör.

Kan man få titta på när ni utför behandlingarna?

Hos våra hundtrim finns det möjlighet att titta på när vi utför behandlingarna på din hund. Vi vill att ni alltid ska känna er trygga och veta hur behandlingarna går till. Vet du dock med dig att din vovve kan ha svårt att skiljas från matte eller husse, om så bara med en glasvägg, så ber vi er avlägsna er från salongen under den tid som behandlingen genomförs. Detta för att göra det enklare för våra hundfrisörer och din hund att genomföra behandlingen. Vi ringer dig så fort din hund är redo att hämtas.

Jag har en äldre hund, vad bör jag tänka på då?

Din äldre hund är så välkommen till oss, och det är bra om du informerar oss om ålder samt eventuella smärtor t.ex. i leder och liknande.

Vanliga frågor till hundfrisören

Vad ska jag tänka på efter behandlingen?

I normala fall stöter din hund inte på några problem efter en vanlig klippning, så ditt jobb är då att hålla efter och borsta. Om hunden haft tovor och blivit nedrakad kan det hända att den får en reaktion efter behandlingen. Reaktionen kan innebära att hunden får klåda, men oftast lägger det sig efter några dagar. Om hunden kanar på rumpan efter klippning rekommenderar vi att svalka med potatismjöl, så lägger det sig efter några dagar.

Vad kan jag själv göra för att inte behöva gå så ofta/bevara resultatet?

För att behålla resultatet av behandlingen så länge som möjligt bör du borsta och bada  din hund regelbundet och försök hålla efter till exempel tasshår och eventuellt hår som växer vid ögonen.

Vilka kammar/borstar rekommenderas för min långhåriga hund?

För att enkelt reda ut tovor i en långhårig päls rekommenderar våra frisörer att du har en stålkam och karda hemma som du regelbundet använder. Detta gör att du kan förlänga tidsspannet mellan dina besök hos hundfrisören.

Min hund har tovor, vad finns det för hjälpmedel?

Vi rekommenderar tovutredningsspray Animology Knot som hjälper till att reda ut tovor. Använd också en tovutredande kam regelbundet om du vet med dig att din hunds päls ofta kan bli tovig.

Vad rekommenderar ni till spruckna trampdynor?

Till spruckna och ömmande trampdynor rekommenderar våra hundfrisörer att använda Topline tassalva.

Vilket schampo rekommenderas till strävhåriga hundraser som inte klipps?

Till dig med strävhårig hundras rekommenderar våra hundfrisörer att du ska använda Topline Texture Schampo.

Hur tar man bort ull/underull på Schnauzer?

För att få bort underull på exempelvis en Schnauzer rekommenderar våra hundfrisörer att använda en ullkam eller tovkam.

Hur klipper jag själv min hund?

Ett bra tips är att alltid klippa i en nybadad, torr och borstad päls. Tänk också på att vara försiktig att klippa vid öron, ljumskar, bröstvårtor, kön och pung eftersom det är lätt att råka klippa i huden där. Många rasklubbar har information och eventuella kurser man kan ta del av. För blandraser rekommenderar vi en bra maskin och eventuellt skär som passar just din hund. Har man en hund som man vill hålla kortklippt så rekommenderas skär 7F och har hunden en fin päls utan tovor rekommenderas skär 4F. Alternativt kan man köpa distanskammar till skär 10.