Valpguide

Valpguide

Köpa valp

Allt du gör är att drömma om valpar, du kan inte låta bli att stirra på alla hundar du möter på gatan och det kan hända att du lägger lite mer tid än vad som är normalt på att kolla på söta hundklipp. Det är konstaterat – du har fått valpfeber!

Beslutet att köpa eller adoptera en hund ska alltid vara noggrant genomtänkt. Husdjur är en familjemedlem som kan gå vid din sida i över 15 år om allt går bra. Enligt modern vetenskap är en hunds beteende och kognitiva färdigheter ungefär på samma nivå som 2–3-åriga barn på många sätt. Därför är det mycket viktigt att överväga om du verkligen kan ta hand om en fyrbent familjemedlem i hela dess liv.

Hundar är i första hand djur som behöver artspecifika aktiviteter, ditt sällskap och ditt omhändertagande för att kunna växa upp till en välfungerande och trevlig familjemedlem. För att må bra behöver din lurviga vän även mat av hög kvalitet, rätt produkter och utrustning och emellanåt veterinärvård. Tänk också på att hela familjen bör vara med på beslutet att skaffa en hund, för att det ska bli så bra som möjligt för alla.

Att välja rätt hundras

Det viktigaste innan du köper eller adopterar en hund är att välja rätt ras. Olika raser är framavlade för att göra olika saker, vilket styr deras beteende. Det rekommenderas också att du kontrollerar rasens hälsostatus. Att läsa hundböcker och prata med uppfödare är alltid bra förberedelser att lägga lite tid på.

Att köpa hund från en uppfödare

För att din nya vän ska få en så bra start på livet som möjligt bör du köpa från en ansvarsfull och pålitlig uppfödare som har gott rykte.

En bra uppfödare:

 • tänker noggrant igenom vilka föräldrar den planerade kullen kommer att ha
 • gör alla viktiga hälsotest baserade på rasspecifika problem
 • har som mål att föda upp så friska valpar som möjligt med ett stabilt psyke
 • tar hand om moderns välbefinnande och avmaskning redan under dräktigheten
 • tar med valparna på veterinärkontroller och tar hand om deras avmaskning
 • umgås med valparna och ger var och en kvalitetstid
 • informerar möjliga valpköpare om rasen och erbjuder dem råd och stöd
 • ställer många frågor och är noga med att ta reda på att valparna kommer att få ett bra hem hos sina nya ägare
 • gör det möjligt för köpare att besöka hemmet och träffa valparna och deras mamma
 • väljer eller hjälper till att välja den lämpligaste valpen för varje köpare
 • registrerar valparna och gör skriftliga köpekontrakt

En bra och seriös uppfödare är ett perfekt stöd för en ny valpägare och ofta varar kontakten mellan uppfödare och ägare under hela hundens liv.  

Var hittar jag en bra uppfödare?

Seriösa uppfödare kan hittas på olika rasorganisationers webbplatser. Köpahund.se är Svenska Kennelklubbens valphänvisningssajt. Där finns information om olika hundraser, valpkullar till salu och kontaktuppgifter till SKK-anslutna uppfödare.

Ibland kanske du måste vänta länge på rätt valp och kan känna dig otålig att börja leta efter andra uppfödare – men det är alltid bäst att ha is i magen och inte skynda fram ett valpköp utan att vara säker på vad den kommer ifrån för förhållanden. Varför? Läs orsaken i nästa stycke!

Viktigt! Undvik att köpa en smuggelhund!

Du kan hitta många annonser i tidningar och på internet där papperslösa och oregistrerade valpar säljs till ett billigt pris. Dessa kan vara smuggelhundar och komma från en så kallad valpfabrik. Valpfabriker har bara som syfte att tjäna pengar och håller djuren instängda under grymma förhållanden där sjukdomar är vanligt förekommande. Säljaren kan ha många övertygande argument för varför priset är så lågt och att hen inte har alla nödvändiga papper – vissa registrerar till och med valparna som avkommor till svenska tikar för att få falska stamtavlor och kan då begära ett väldigt högt pris istället. Ibland kan säljaren till och med övertyga den mest erfaren hundägaren, så var försiktig! Valparna kan bära på sjukdomar som riskerar att spridas.

Vad kan du då göra? Stöd inte valpfabriker och oseriösa uppfödare – gör noggranna efterforskningar och se alltid till att få träffa valparna och deras mamma hemma hos uppfödaren innan du gör ditt köp. Kolla även upp uppfödaren hos rasorganisationer eller SKK.

Räddningsorganisationer och hundstall

Det är viktigt att peka på skillnaden mellan ansvarsfulla hundstall och räddningsorganisationer jämfört med valpfabriker. Många professionella räddningsorganisationer gör ett fantastiskt arbete för att förbättra djurens välbefinnande och har inte som huvudsakligt syfte att bara tjäna pengar.

LÄS MER OM ATT ADOPTERA HUND