Goda råd

Goda råd

Skaffa valp

Den pirriga känslan av förväntan, nervositeten och alla saker man ska tänka på, men framförallt: den obeskrivliga glädjen i att få hämta hem sin nya familjemedlem! Att bli med valp är verkligen speciellt och underbart, men det kan också vara omtumlande. Här har vi samlat några tips på vägen mot ditt nya, lyckliga hundliv!

Innan du skaffar valp

  • Har du tid? En valp behöver all din tid under de första månaderna.
  • Har du möjlighet? En hund lever länge. Tänk långsiktigt - vad gör du om fem år?
  • Vilken ras passar dig? Läs på och fråga.
  • Innan valpen kommer: Valpsäkra ditt hem - ta bort giftiga växter, starka medel och andra saker som kan vara farligt för valpen.

Hämta hem valpen

Längtan efter Den Stora Dagen är stor; man ju ska få hem en gudomligt söt liten varelse, full av kärlek, bus och upptåg! I månader har vänner och familj fått lyssna på allt från val av uppfödare till mer eller mindre genomtänkta valpnamn. Du har köpt hem allt som kan tänkas behövas till din nya vän, och alltsammans står prydligt uppradat där hemma. Den nya bädden, matskålarna och en hel drös leksaker. Men sen då, när den efterlängtade hundvalpen äntligen är hemma?

En lugn start

Ge din nya familjemedlem lite andrum när ni kommer hem. Det har hänt otroligt mycket för den lilla valpen: mamma och alla syskon är nu utom synhåll, nya dofter, personer och intryck ska mötas vart man än vänder sig. Listan över nyfikna personer som vill träffa familjens nya stjärna kan göras lång, men låt helst valpen slippa besök den första veckan. Den behöver först och främst få lära känna sin nya familj, inte alla vänner och bekanta.

Visst är det svårt att låta bli en liten hundvalp – men stör inte valpen när den sover. Den har ett stort sömnbehov och behöver lugna stunder för att vila och smälta allt som händer.

Vänta även med att dra med dig valpen ut på äventyr innan den känner sig hemma och har lärt känna er. Det finns tillräckligt med nya intryck i det nya hemmet för en liten valp!

Lek och lär känna!

Med en valp hemma behöver man knappast ytterligare underhållning! Lek och busa tillsammans med din valp, så bygger ni upp en fin kontakt med varandra. Du övar också upp er kommunikation och lär valpen regler och samarbete. Valpar kan tyckas outtröttliga, även när matte och husse inte är leksugna. Bli inte arg eller irriterad på din valps lekfullhet – det är hundars sätt att träna inför vuxenlivet!

Ge valpen något att sätta tänderna i, så kanske strumpor och skor skonas (om du har tur). En repleksak eller en mjuk gummileksak är bra att ha! Du behöver inte tänka på motion än - för en liten valp räcker lekstunder och små äventyr i trädgården och närområdet. Först när valpen är 6–12 månader (beroende på ras) kan du börja tänka på motionering. Till dess får valpen följa med i skog och mark på ett naturligt sätt, och blir den trött får du helt enkelt bära en stund. 

Belöna valpen när den gör rätt redan från början och ignorera oönskade beteenden, så får du en bra start på lydnadsträningen. Lättare sitt- och liggövningar kan du börja med redan när valpen är liten, likaså inkallning. Använd samma kommandon och uppmärksamma valpen när den gör det du vill.

Ta gärna hjälp av en duktig hundtränare som använder sig av positiv förstärkning.

Skaffa valp

Att lära ska vara roligt - var positiv!

En valp kan ingenting när den kommer till dig. Den kan omöjligt veta dina förväntningar, och därför kommer det ofta hända att valpen inte gör det du vill att den ska göra. Om du säger ”nej” varenda gång det händer, så kommer det garanterat att bli en ond cirkel och en aldrig sinande ström av ”nej, nej, nej”. Lägg till valpens namn efter ”nej” och du har plötsligt förknippat själva namnet med något negativt. Hur får du valpen att komma till dig? Genom att ropa dess namn. Varför ska valpen komma till dig, när du ropar någonting som den nu klart och tydligt förknippar med ”nej”? För att illustrera hur frustrerande det kan vara för en liten valp att få höra vad den INTE ska göra istället för att uppmuntras då den gör vad den SKA göra, föreställ dig följande:

Du kör på en väg. Det dyker upp skylt efter skylt som säger i vilken hastighet du INTE får köra. ”Kör inte i 50, 60, 70…”. Ganska snart börjar du fundera över vilken hastighet du egentligen FÅR köra i, eller hur?

På samma sätt kan valpen omöjligt veta vad du vill att den SKA göra, om du hela tiden talar om för den vad den INTE får göra. Visa och lär istället valpen vad du vill att den ska göra, genom att belöna och berömma när den gör rätt och ignorera oönskade beteenden. Valpen kommer då snabbt att förstå vad som lönar sig, och fortsätter därför att upprepa detta. De beteenden som inte väcker någon reaktion hos matte eller husse kommer snart att minska och släckas ut.

Var ska man kissa egentligen?

Det kan ta ett tag innan din lurviga familjemedlem lärt sig var man ska och inte ska utföra sina behov. Tappa inte modet, med lite tålamod så går det till sist. Skäll inte på valpen om det sker en olycka! Det kommer bara att skapa stress och kan till och med ge motsatt effekt i rumsrenhetsträningen. En annan teknik som man tyvärr hör om då och då, är att trycka ner valpens nos i röran den råkat åstadkomma. Detta är ingenting annat än en form av djurplågeri, som inte har någon som helst positiv effekt i träningen.

Direkt efter lek, sovstunder och ungefär en kvart efter att valpen ätit brukar den behöva göra ifrån sig. Lyft då ut valpen, och gå till samma ställe varje gång. Beröm och uppmärksamma valpen när den kissar eller bajsar. Om du är konsekvent med denna procedur kommer valpen till sist att förstå vad som gäller.

För att underlätta träningen är det bra att ställa klockan nattetid i början. Lyft ut valpen och låt den kissa någon gång under natten. Kom ihåg: hur duktig och konsekvent du än är under denna träning så kommer det garanterat att ske olyckor – det är fullt normalt och helt okej!

Andra viktiga saker att tänka på

Avmaskning och den första vaccinationen bör vara gjord hos uppfödaren. Valpen behöver få sin andra vaccinationsspruta när den är 12 veckor, hör med din uppfödare vilket preparat som ska användas. Det är också viktigt att det finns en försäkring tecknad för din valp, en olycka händer så lätt! Seriösa uppfödare har redan en försäkring, som kan överlåtas till valpens nya ägare. Alla hundar måste märkas med chip eller tatuering och registreras, på så sätt kan din hund hitta tillbaka till dig om den skulle komma bort.

Och du… NJUT av valptiden, den är alldeles fantastisk! Sedan väntar ett liv fyllt av äventyr med en trogen vän vid din sida. Grattis till din nya familjemedlem, och stort lycka till!

Vad ska valpen äta? Kontakta gärna oss för att få råd om vilket foder som passar just din hund - från valp till senior.

Skaffa valp